Budoucnost Internetu v Česku: jen samé dial-upy?

Podle analýzy má i v příštích pěti letech dominovat připojení přes telefonní linku: nevábná vize pro „pořádné“ využívání Internetu.
Podle dalšího ze „středoevropských“ průzkumů firmy IDC bude v příštích pěti letech u nás i v dalších okolních zemích (Polsko, Slovensko, Maďarsko) převládat připojení k Internetu přes telefonní linku, konkrétně spojení vytáčené, platné jen po dobu připojení, nikoli pevné. IDC uvádí ve svých prognózách i čísla – zatímco počet připojení v těchto zemích je v roce 2001 dohromady (!) 2,2 miliónu, v roce 2005 to má být 4,5 miliónu. (Slovo „připojení“ nerovná se „uživatel“, ale „jedno přípojné místo“. Připojením tak může být jedna domácnost s jedním až mnoha uživateli, nebo též firma s jedním až libovolně mnoha uživateli). Česká republika by měla mít ke konci roku 2001 celkem 440 připojení k Internetu; přepočteme-li si to číslo na počet obyvatel v ČR a v celém „Viszegrádu“ (cca 65 mil. lidí), pak jsme na tom nadprůměrně dobře.

IDC uvádí, že klíčovým faktorem růstu spotřebitelského segmentu v dalších letech bude tzv. volné připojení k Internetu. Jinými slovy: bude růst počet domácností připojujících se k takzvanému Internetu zdarma. U firem v roce 2001 stále převládá počet vytáčených připojení, a to až z 90 %; v roce 2005 má klesnout na 75 %, tj. čtvrtinu firemních připojení budou tvořit pevné linky.

U uvedených čísel i prognózy nás zřejmě zaskočí, jak jsou malá; IDC ale tradičně patří k nejkonzervativnějším či nejpesimističtějším výzkumníkům internetového trhu – známé jsou diskuse o počtu uživatelů Internetu (tj. „lidí“) před zhruba rokem a půl, kdy se názory lišily až o 150 % a nejnižší odhady přinášela právě IDC. Oponenti z řad internetových podnikatelů argumentovali počtem IP adres, které by svědčily o násobně větším počtu; tento spor ale nikdy pořádně vyřešen nebyl.

Pokud se prognóza IDC splní, pak nejbližších pět let ještě nebude znamenat žádný výrazný boom Internetu, spíše pozvolný vzestup. Pokud má až drtivá většina uživatelů stále přistupovat k Internetu přes vytáčenou linku, tj. spojením s nízkou kapacitou, penalizovanou navíc placením „za každou vteřinu“, není to moc dobrá zpráva pro podnikatele nabízející pokročilé služby na Internetu. Dial-up je dobrý tak pro přijetí a odeslání pošty, chvatnému a povrchnímu pobrouzdání po pár webech – a odpojit se. Zpráva tedy nepředpokládá výrazný růst kabelových připojení k Internetu (je pravda, že to je ve hvězdách, nebo záleží na rozhodnutí velkých operátorů kabelové televize investovat či neinvestovat do tohoto druhu připojení), jaksi vůbec pomíjí připojení k Internetu přes mobily (od 2003 by už vysokorychlostní datové připojení přes mobily dvouapůlté a třetí generace mělo být poměrně běžné), a na druhé straně také nediskutuje otázku, zda „Internet zdarma“ přežije. Současná distribuce poplatků za připojení je totiž pro internetové „zdarmaprovidery“ značně nevýhodná a v zákulisí se často diskutuje o tom, že se dominantní operátoři víceméně domluví a přístup k Internetu zdarma ukončí.

Diskuze (61) Další článek: AutoCont, Microsoft a Compaq otevírají ICentrum

Témata článku: , , ,