Budoucnost Firefoxu: něco z Exploreru, něco z Chromu

Mozilla ještě nevydala Firefox 3.6, a už přemýšlí nad dalšími verzemi. Jedna nepříliš vzdálená verze je Firefox 4.0, který přinese zcela přepracovaný vzhled a zajímavé funkce.

V posledních letech mají webové prohlížeče hlavní cíl: zjednodušit uživatelské prostředí. Možná si pamatujete na staré verze Opery (7 a níž), kde významnou část plochy zabíraly nejrůznější panely. Od osmé verze vývojáři pochopili, že tudy cesta nevede a proto významně zeštíhleli uživatelské rozhraní Opery. Přebytečné panely prostě odstranili.

I Microsoft se svým dlouho zanedbávaným Internet Explorerem udělal významný krok. Od sedmé verze přepracoval uživatelské rozhraní tohoto majoritního webového prohlížeče. Změněná podoba byla zachována i v osmé verzi Internet Exploreru.

O počítačích, IT a internetu - Živě.cz - Windows Internet Explorer.jpg
 Internet Explorer 8.0

Před rokem přišel Google Chrome a udělal pomyslný průvan v uživatelském rozhraní. Vše, co je zbytečné, dali inženýři z Googlu pryč. Zbyl jen jeden adresní řádek a několik tlačítek pro navigaci.

O počítačích, IT a internetu - Živě.cz - Google Chrome (3).jpg
 Google Chrome 3.0; od první verze se prakticky nezměnilo

A co na to Firefox? Ten kromě úprav vzhledu zůstal prakticky bez větších změn, a to i v nejnovější verzi 3.5. Revoluci ve vzhledu slibují až verze 3.7 a 4.0. Na začátek je nutné předeslat, že podoba budoucích verzí Firefoxu jsou prozatím více či méně podložené spekulace. Ano, nějaké návrhy existují, vývojáři se shodují, že je potřeba udělat razantní změnu. Nikdo ale s jistotou nyní nedokáže říct, jak bude finální verze Firefoxu 4.0 za pár let vypadat. Neví to ani samotní vývojáři.

Firefox 3.7 a mírně upravený vzhled

Od třetí verze má Firefox našlápnuto správným směrem. Rychlé vykreslovací jádro, svižný JavaScript. K tomu se snaží snižovat paměťovou nenasytnost. Do toho se pravděpodobně přidá vzdušnější uživatelské prostředí.
Slibované změny ve Firefox 3.7 nebudou příliš rozsáhlé, přesto stojí za pozornost. Ač se vývojáři sebevíc snaží, zatím se jim nepodařilo sladit vzhled Firefoxu s prostředím Aera ve Windows Vista a 7. Verze 3.7 by to konečně měla dokázat. Skleněný povrch bude hlavním tahounem všech změn.

Navíc zmizí horní lištová nabídka, tlačítko pro domovskou stránku se přesune na začátek panelů stránek a upraví se vzhled, aby lépe přizpůsobil operačním systémům Windows Vista a 7. Zbytek zůstane víceméně beze změn.
Podívejte se na současnou verzi Firefoxu 3.5 a Firefoxu 3.7.

Firefox 3.5/O počítačích, IT a internetu - Živě.cz - Mozilla Firefox.jpg Fx-3.7-Direction-Phase-01.png
Firefox 3.5 a návrhová verze Firefoxu 3.7

Zajímavé změny se odehrají i pod kapotou prohlížeče. Rozšíření by měla běžet ve vlastních procesech, nestane se tedy, že chybové polofunkční rozšíření srazí k zemi celý Firefox. Dočkat bychom se měli také animací v XUL.

Chybět by neměla synchronizace záložek a webové stránky by měly jít pustit jako samostatné aplikace, což je podobné chování, jako známe z Google Chrome. Kromě toho mají vývojáři v plánu optimalizovat JavaScriptové jádro TraceMonkey a chtějí zkrátit čas potřebný pro načtení stránky. Uvidíme, jak se jim to podaří. Verze 3.7 je plánovaná na přelom prvního a druhého čtvrtletí roku 2010.

Zemětřesení ve vzhledu Firefoxu 4.0

Druhá fáze změn uživatelského prostředí čeká uživatele až ve čtvrté verzi Firefoxu. Existuje několik návrhů. Jeden z nejpravděpodobnějších zamíchá podobou Firefoxu tak, že ho skoro ani nepoznáte. Zmizí stavový řádek a stejný osud potká i panel se záložkami. Adresní řádek se navíc spojí s vyhledávacím řádkem, který slouží pro vyhledávání na Googlu či v předem nadefinovaných vyhledávačích.

Vývojáři ještě spekulují nad podobou horního panelu se záložkami. Možné jsou dvě varianty: jako Google Chrome nebo Internet Explorer.

V první jmenované je panel záložek a až poté následuje adresní řádek. Sympatické na této variantě je, že zmizí titulek okna a webové stránce se tak dostane na výšku o několik pixelů prostoru navíc.

Mockup-4-0-Vista-(TabsTop)-(LocBarSearch).png aFx-4.0-Direction-Phase-01.png
 Firefox 4.0 s panelem záložek nad adresním řádkem

Druhá varianta vychází z klasického konceptu, který přinesl Internet Explorer před pár lety.

Mockup-4-0-Vista-(TabsBottom).png
 Druhý návrh, který se rozložením panelů více podobá současnému Firefoxu

Jedno multifunkční tlačítko namísto dvou?

Do adresního řádku píšete internetovou adresu. Kolik z vás, místo stisku klávesy „enter“ raději uchopí myš a klepne na drobné tlačítko „Přejdete na adresu v adresním řádku“, které se nachází na úplném konci adresního řádku? Firefox 4 toto tlačítko asi neodstraní, ale spojí ho s tlačítkem pro znovu načtení stránky, přesně po vzoru Internet Exploreru 7.

Pokud píšete adresu, tlačítko bude mít funkci pro přechod na daný web. Během načítání webu bude tlačítko sloužit pro přerušení spojení. Pokud nebude web načítán, budete moci pomocí tlačítka, umístěného na stejné místě, stránku načíst znovu.

ff4-panel.png
 Úprava tlačítek ve Firefoxu 4.0

Google Chrome nabízí obě tlačítka. Chce tím asi zachovat zvyk, že tlačítko pro znovu načtení stránky lidé hledají v levé horní části prohlížeče. Opera pro jistotu tlačítko pro přechod na adresu v adresním řádku nenabízí vůbec.

Nové uživatelské prostředí by se mělo dotknout všech platforem. Snahou vývojářů dále bude, aby jednotlivé stránky běžely v samostatných procesech – toto chování známe z webových prohlížečů Google Chrome a Internet Explorer 8. Na seznamu plánovaných změn lze opět najít vylepšení TraceMonkey. Takže zase bude JavaScript na webu o něco svižnější.

Datum vydání je plánován na přelom třetího a čtvrtého čtvrtletí roku 2010. Je ale asi jasné, že málo kdo tomuto termínu věří. Osobně se domnívám, že čtvrté verze Firefoxu se nedočkáme dříve než na začátku roku 2011.

Trochu aktuálně: Firefox 3.6

Než se ale dočkáme výše popsaných novinek, nejprve nás čeká Firefox verze 3.6. Ve středu 28. října se měla objevit první beta verze, ale o pár dní se zpozdila. Jedna z funkcí finální verze bude schopnost přizpůsobit obraz webové stránky dle náklonu notebooku (více informací zde). Funkce sice zajímavá, ale v praxi zbytečná.

Kromě toho se Firefox 3.6 dočká optimalizovaného TraceMonkey a lepší integrace do operačního systému Microsoft Windows 7. Vývojáři slibují vylepšené rolování stránky taktéž na Windows a upravené chování obnovy uzavřených panelů. Zase o něco rychlejší má být i start, tak uvidíme.

Narozeniny Firefoxu se blíží

Devátého listopadu tomu bude pět let, co se objevil Firefox verze 1.0. První dvě verze nebyly příliš přelomové, důležité změny se odehrávají až v posledních letech. S příchodem verze 3.0 se Firefox stává použitelným prohlížečem, který není jen „žroutem“ paměti. Navíc díky kvalitnímu vykreslovacímu jádru a rychlému JavaScriptu se z něj stává vážný konkurent ostatním webovým prohlížečům.

Diskuze (116) Další článek: ASRock uvede nettopy s dvoujádrovým Atomem a ION jako HTPC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,