Budoucí kolonisté Měsíce by mohli získávat kyslík přímo z lunárního regolitu

Odborníci z Evropské kosmické agentury (ESA) tvrdí, že objevili způsob, jak získat kyslík z měsíčního prachu. Podle ESA bylo zjištěno, že vzorky skutečného lunárního regolitu obsahují 40 až 45 hmotnostních procent kyslíku.

Tým již v areálu European Space Research and Technology Center v nizozemském Noordwijku otevřel prototypovou „továrnu na kyslík“ a nadále svou metodu zdokonaluje.

„Schopnost získat kyslík ze zdrojů nalezených na Měsíci bude zřejmě velmi užitečná pro budoucí lunární kolonisty – nejen kvůli dýchání, ale i z hlediska lokální výroby raketového paliva,“ komentovala to Beth Lomax z University of Glasgow.

Jak to funguje?

V prototypovém systému se kombinuje simulovaný měsíční prach s roztavenou solí chloridu vápenatého. Tato směs se následně zahřeje až na 950 stupňů Celsia a je do ní puštěn elektrický proud, který uvolňuje kyslík.

Vedlejšími produkty tohoto procesu – tzv. elektrolýzy roztavených solí – jsou navíc slitiny kovů, pro něž by se na naší přirozené družici rovněž mohlo najít využití.

Vědci se nyní chystají navrhnout „pilotní závod“. Ten by prý mohl být na Měsíci začít fungovat již v průběhu letošního roku.

Diskuze (14) Další článek: AMD do linuxového jádra zapracovalo kód pro procesory Zen 3. Už se to blíží

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,