Chytrá domácnost | CES 2020

Budiž světlo! LIFX představil stylové chytré žárovky, vypínač, LED pásky a elektrickou svíčku

Americká firma LIFX představila na letošním CESu hned několik nových produktů v čele se stylovými chytrými žárovkami. Kromě nich si svou premiéru odbyl také chytrý vypínač, LED pásky pro televize a monitory nebo elektrická svíčka.

Pokud vám značka LIFX nic neříká, pak vězte, že se jedná o jednoho z prvních výrobců vícebarevných chytrých žárovek. Na podporu tohoto produktu spustil v roce 2012 kampaň na crowdfundingovém serveru Kickstarter, kde se mu povedlo získat investici ve výši 1,3 milionů dolarů od bezmála deseti tisíc přispěvatelů. Roli v tomto úspěchu patrně sehrál i poměrně působivý reklamní spot.

Novinky z letošního CESu

LIFX pochopitelně neusnul na vavřínech a v uplynulých letech postupně rozšiřoval portfolio svých produktů pro chytré domácnosti. Jeho neutuchající aktivitu dokladuje i letošní ročník CESu, kam přivezl hned pět nových produktů, a kromě toho připravil i redesign své aplikace pro mobilní telefony.

První novinkou jsou stylové žárovky LIFX Filament White LED, jež svým vzhledem a zejména zářícím vláknem evokují retro osvětlovací tělesa. Nesporná je podobnost se žárovkami Philips Hue Filament, o kterých jsme psali na začátku září loňského roku. Také LIFX hodlá nabízet tyto žárovky v několika různých tvarech, přičemž všechny budou svítit teplým žlutým světlem (2700 K). Prodeje by měly být zahájeny na jaře a jeden kus přijde na 30 dolarů, tj. asi 820 Kč vč. DPH.

stylové žárovky LIFX Filament White LED 
Stylové žárovky LIFX Filament White LED

Ačkoli je možnost ovládání osvětlení z mobilní aplikace jednou z nesporných výhod chytré domácnosti, v některých situacích je prostě jednodušší stisknout vypínač. Právě pro tyto případy přichází nový LIFX Switch, kterým můžete nahradit běžné nástěnné vypínače. Příjemným faktem je, že tento vypínač lze použít pro ovládání chytrých, ale i obyčejných „hloupých“ spotřebičů, kterým přináší stejný druh integrace, jaký můžete získat díky chytré zásuvce. Pro lepší nalezení disponuje jemným osvětlením ovládacích prvků a hmatovou zpětnou vazbou. Přepínač bude vyžadovat profesionální instalaci, zahájení prodejů je plánováno na konec března a jeden kus má stát 120 dolarů, tj. asi 3300 Kč vč. DPH. Produkt bude k dispozici v bílé, nebo černé barvě.

Chytrý vypínač LIFX Switch 
Chytrý vypínač LIFX Switch

LED pásky, svíčka a aplikace

Do třetice všeho dobrého tu máme chytré LED pásky LIFX X TV 360 a LIFX X Gamer Kit, které by měly přijít na trh na jaře. Tyto pásky spolupracují s televizory a počítačovými monitory a poskytují svým svitem příjemnou, interaktivně ovládanou atmosféru. Delší verze TV 360 přijde na 100 dolarů (cca 2750 Kč vč. DPH), kratší Gamer Kit má stát 60 dolarů (cca 1650 Kč vč. DPH).

Chytré LED pásky LIFX X TV 360 a LIFX X Gamer Kit 
Chytré LED pásky LIFX X TV 360 a LIFX X Gamer Kit

Poslední novinkou a pomyslnou třešničkou na dortu z letošního CESu je LIFX Candle White to Warm LED – jednoduché svítidlo ve tvaru svíčky. Proti předchozí generaci je nejzásadnější novinkou možnost nastavit si v aplikaci teplotu světla. Cena je v tomto případě 30 dolarů, což je v přepočtu asi 820 Kč vč. DPH.

LIFX Candle White to Warm LED – jednoduché svítidlo ve tvaru svíčky 
LIFX Candle White to Warm LED – jednoduché svítidlo ve tvaru svíčky

Jak jsme uvedli na začátku, kromě představování nových produktů se výrobce věnoval také mobilní aplikaci, ze které lze všechny spotřebiče nastavovat a ovládat. Ta přichází s novým pohledem ve stylu nástěnky, nabídne nové možnosti plánování a automatizace, včetně možnosti sdružování zařízení do skupin. Verze pro iOS by měla vyjít v průběhu následujícího týdne a můžeme předpokládat, že i uživatelé Androidu se dočkají v dohledné době updatu.

Aplikace LIFX 
Aplikace LIFX
Váš názor Další článek: Žádosti webů o zasílání notifikací mnohé obtěžují. Chrome i Firefox proto zakročí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,