Budeme si hudbu na webu nejen kupovat, ale i přehrávat?

Velcí hráči na poli online prodeje hudby začínají své služby více orientovat na web. Už nebude nutné instalovat si do počítače zvláštní aplikaci. Hudbu si budete moci přehrát přímo z webu.

Poslech hudby se stěhuje na web

Související odkazy

Slovník
Linux
MP3
online
server

Společnost RealNetworks se rozhodla svůj systém pro online nákup hudby převést z klientských aplikací i do čistě webové podoby. A není to jediná společnost, která míří na web. Má to své výhody, ale i nevýhody.

Tento krok je mimo jiné prvním z důsledků nedávno uzavřené "spolupráce" mezi RealNetworks a Microsoftem. Nová verze Rhapsody je webovou aplikací a umožní vám vyhledávat v katalogu i přehrávat hudbu bez nutnosti instalace nějaké klientské aplikace na váš počítač.

Spolupráce s Microsoftem přinese jednak propagaci služby prostřednictvím Media Playeru již během tohoto týdne a také propagaci na portálu MSN Music. V boji s iTunes a dalšími online systémy pak nabízí Rhapsody uživatelům 25 skladeb zdarma.

Web se tak stává novou platformou i pro online hudbu, a zatímco dosud nejrozšířenější model ve stylu iTunes vyžadoval instalaci klientské aplikace, web dává daleko více volnosti. Lidé jsou stále více zvyklí pracovat s webovým prohlížečem, vyhledávat informace, číst poštu, existují webové verze IM klientů a řada dalších služeb. Proč by měl být prodej hudby jiný?

RealNetworks není jedinou společností, která se rozhodla k tomuto kroku. Podobným způsobem přesouvá svojí online hudbu na web i AOL, která před časem koupila od společnosti Circuit City Stores webovou službu pro prodej hudby a nyní nabízí zcela nový systém pod názvem AOL MusicNow.

I Napster začal koketovat s webem jako platformou pro svou online hudbu a existují i další společnosti. Starý model klientské aplikace tak možná bude časem minimálně doplněn a později možná i zcela nahrazen systémem webovým.

Nejde však jen o hudbu. Potenciál služeb, provozovaných na čistě webové platformě, si uvědomuje i Microsoft se svou nedávno ohlášenou iniciativou Live.com. Tento trend tak zřejmě již brzy zasáhne řadu dalších služeb. Nebýt vázán na konkrétní počítač a jeho disk, to je přístup, který uživatelé vyžadují stále častěji.

Všechny tyto společnosti včetně RealNetworks se snaží získat ty zákazníky, kteří vyžadují jednoduchost v ovládání a přístup ke službě prakticky odkudkoliv. Je daleko snazší "vyťukat" do adresního řádku prohlížeče adresu serveru a téměř ihned po načtení stránky začít poslouchat hudbu, než instalovat aplikaci do počítače. Hudbu dostupnou kdykoliv a odkudkoliv, to je to, co zákazníci chtějí. A to právě web může nabídnout.

Dalším velkým lákadlem je nevyužitý potenciál návštěvnosti stránek podobných služeb. Napster je velmi známou značkou, webové stránky této služby navštíví měsíčně přes milion unikátních návštěvníků, ale prakticky jediné, co mohou návštěvníci na stránkách najít, je odkaz pro stažení software, který si musejí nejprve do počítače nainstalovat pro přístup ke službě.

Jak to funguje?

Jak to bude fungovat? Konkrétně v případě Rhapsody velmi prostě. Na webových stránkách si "naklikáte" požadovaný playlist a spustíte přehrávání. To bude realizováno v samostatném okně prohlížeče. Zdarma si můžete takto pustit 25 písniček, platící zákazníci pak dostanou neomezenou možnost poslechu hudby z katalogu, který čítá více než 1,3 milionu skladeb.

Rhapsody je zatím v betaverzi a běžným způsobem si službu nemůžete otestovat (ani oněch zmiňovaných 25 skladeb zdarma), neboť je služba prozatím uzavřena pouze pro uživatele ze Spojených států.

Webová platforma má i jednu další výhodu. Skladby jsou na serveru umístěny tak, aby na ně bylo snadné odkazovat. Kliknutím na příslušný odkaz pak bude otevřeno okno (webového) přehrávače se zvolenou skladbou. Například na blogu tak můžete umístit odkaz na vaši oblíbenou skladbu, která bude zdarma spuštěna vašim návštěvníkům.

To alespoň proklamuje RealNetworks, i když mi není úplně jasné, jak to bude s placením (platit bude ten kdo odkazuje a ostatní jen zdarma poslouchají?). Mechanismus odkazování by měl být časem ukázán na serveru Rolling Stone, který provozuje taktéž RealNetworks, ale v době psaní článku ještě žádné odkazy na Rhapsody skladby na serveru nebyly.

I poslední výhoda je nasnadě. Webová aplikace je multiplatformní. Je daleko snazší udělat webový přehrávač, který bude fungovat v prohlížečích pod Windows, v Linuxu i Mac OS než mít tolik verzí klientských aplikací. Nemluvě o tom, že při troše snahy lze pak hudbu nabídnout i majitelům PDA či chytrých mobilních telefonů.

Nejen výhody

Konkrétně Rhapsody má však i jednu nevýhodu. Sice můžete poslouchat snadno hudbu v rámci prohlížeče a to téměř odkudkoliv, ale "v prohlížeči" také hudba zůstává. Webová verze vám neumožní uložit si skladbu na disk či do vašeho MP3 přehrávače. Neposkytne vám ani funkce pro správu vašich skladeb.
 
Nemožnost uložit si skladbu na disk by nemusela až tak vadit, jelikož jako předplatitel máte neomezený (opakovaný) přístup k jakékoliv skladbě. Není problém si tak pustit libovolný playlist, který si připravíte a to opakovaně a vlastně i z různých počítačů. Bohužel, nemožnost uložit si skladbu do MP3 přehrávače může řadu zákazníků odradit. Jejich koupená hudba bude vázána čistě na webové prostředí a nemohou si jí vzít s sebou, kam se jim zlíbí.

Zda se webový systém uchytí, to ukáže až čas, i když inklinace k tomuto způsobu distribuce je alespoň u většiny společností značná. Výjimkou je zatím Apple. Pro fungování iTunes si stále musíte stáhnout a nainstalovat do počítače klientskou aplikaci, která funguje samozřejmě pod Mac OS a také pod Windows. Linuxová verze, pokud vím, neexistuje. Zatím však tento model zdá se funguje úspěšně, iTunes mají 80 procent trhu.

Zdroje: News.com (1, 2, 3), Rhapsody

Diskuze (20) Další článek: Chyby v zaúčtování software mohou firmám způsobit problémy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,