Budeme mít Philipse: jak málo asi stačilo k Intelu

Je to dobrý a důležitý signál – podobných investicí by mohlo přijít podstatně víc.
Před necelými dvěma lety jsme přišli zřejmě o jednu z největších a také nejprestižnějších technologických investicí – Intel nakonec upřednostnil Portugalsko před ČR při volbě místa pro výstavbu další továrny na čipy. Není už nyní podstatné, že se v Portugalsku zatím ještě nestaví (Intel trošku reviduje své plány); důležité je, že jsme o tuto zakázku přišli kvůli tomu, že jsme neměli vypracované a schválené pobídkové metody pro investory, a také kvůli chybám v jednání.

Nová vláda se přece jenom poučila: pro pobídky již máme „vzorečky a směrnice“, a i když jsme se opět různým chybkám v procesu vyjednávání nevyhnuli (zejména ono obligátní české „všecko se vykecá“), nakonec byla smlouva s Philipsem uzavřena. Továrna bude stát v Hranicích, což je zřejmě dobře vybrané místo – průmyslová oblast mezi Olomoucí a Ostravou trpící vysokou nezaměstnaností a volnými kvalifikovanými kapacitami, navíc ale dobře dostupná (dálnice z Brna už je skoro kompletně hotová, prodloužení do Ostravy bude záhy).

Philips by měl investovat 604 miliónů EUR (cca 20 mld. Kč), česká pobídka je 1,6 miliardy Kč, nikoli samozřejmě v „penězích do Philipsu“, ale v daňových úlevách, vybudování infrastruktury apod. Philips by se mohl stát „druhým Volkswagenem“ (v plánech je zaměstnání 3200 lidí), ale to je hodně optimistické – na rozdíl od dobře šlapajícího VW je Philips spíše firmou, která je v mírné krizi a která hodně „restrukturalizuje“, tedy naopak snižuje zaměstnanost svého koncernu (226 000 zaměstnanců) a zavírá továrny. To, že zřizuje výrobní kapacitu u nás, s tím není v rozporu – Philips totiž přesouvá své továrny z dražších do levnějších zemí. Hodně samozřejmě závisí na budoucnosti koncernu, kterému se v letech 1997-99 moc nedařilo, ale od poloviny loňského roku zase začal jeho kurs prudce stoupat, firma také dosáhla slušného zisku.

Investice Philipsu u nás bude určitě výborným impulsem pro další velké investory. ČR byla vždycky označována za zemi s velmi vyspělou i ukázněnou pracovní silou, která je mírně lepší než Polsko nebo Maďarsko, nicméně vždycky se dodávalo několik nepříjemných „ale“: vaše zákony nechrání investory, neposkytujete pobídky a vůbec se chováte, jako kdyby museli ti, kteří do vaší země chtějí přinést stamilióny dolarů, vyklečet před různými úřady pár důlků a nejlépe ještě rozdat hromadu peněz na úplatcích. Určitě si neděláme iluze, že by například česká zkorumpovanost nějak citelně poklesla, ale zákony jsou přece jenom o kousek dál, investování je transparentnější, pobídkové systémy jsou konečně definovány a investorům zřejmé. Po Philipsu by tak mohl přijít i podstatně technologičtěji zaměřený výrobce (nejen assemblace televizních obrazovek, tedy poměrně „železářská“ produkce), například některý chipmaker. I když tak velká příležitost jako před pár lety, když se firma AMD rozhodla postavit svou nejdůležitější továrnu ve Drážďanech a ne někde o sto kilometrů jižněji, se asi brzo opakovat nebude.

Diskuze (10) Další článek: BeOS 5 Personal Edition - první pohled

Témata článku: , , , , , , , , , ,