AMD

Bude to znít paradoxně, ale AMD tlumí výrobu grafických karet. Priority jsou jinde

Firma AMD se dlouhodobě potýká s nedostatkem výrobních kapacit pro CPU, GPU, APU včetně těch pro PlayStation 5 a XBOX Series X a S. Zatímco u konzolových čipsetů má ve smlouvách pevně zakotvené počty dodaných kusů křemíku, u dalších produktů může alokaci výroby waferů měnit. A přesně k tomu podle RedTechGaming (znovu) dochází.

Podle zákulisních informací AMD změnilo alokaci výroby u TSMC a namísto GPU a APU se za pár měsíců výroba částečně (přesné číslo není známo) přesune směrem k serverovým procesorům EPYC. Je pravdou, že se v serverovém odvětví začíná AMD velmi dařit a že díky čipletovému designu těchto procesorů (je potřeba méně křemíku) má vyšší zisky než u monolitických grafických karet. Samozřejmě je možná i pozitivní interpretace tohoto rozhodnutí, a to očekávání AMD, že se brzy trh s grafickými kartami nasytí a na konci roku bude nabídka převyšovat poptávku.

tsmc-wafer.jpg
AMD se při výrobě musí spoléhat na kapacity TSMC

AMD však tento krok neudělalo poprvé, již na začátku letošního roku omezilo výrobu grafických čipů ve prospěch desktopových procesorů Ryzen 5000. Ty byly celosvětově nedostatkové zboží a podobně jako serverové CPU jsou ziskovější.

Jedna výhoda z hlediska množství výroby však na straně AMD zůstává. Své produkty totiž vyrábí na 7nm výrobním procesu, zatímco další velcí hráči na trhu (Apple, Qualcomm či automobilky) z něj přecházejí na pokročilejší 5nm proces. To uvolňuje kapacity pro AMD, které tak postupně může navyšovat celkovou alokaci výroby pro všechny své produkty. Ve výsledku tak výroba GPU nemusí utrpět, nicméně chování AMD jasně ukazuje, že grafické karty jsou na seznamu priorit poměrně nízko. Ač to může za současné situace z pohledu běžného spotřebitele znít paradoxně.

Diskuze (34) Další článek: Programování elektroniky: Všehoschopná destička s Bluetooth Low Energy. Pošleme z ní data do mobilu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,