Bude to MS, komu Oracle vyplatí milión?

Od nabídky na celý milión dolarů tomu, kdo dokáže na MS SQL Serveru 7.0 provést dotaz z TPC-D testu tak, aby výsledný čas nepřesáhl stonásobek dosaženého na Oracle8i, již nějaký čas uplynul. Microsoft se chystá na tuto výzvu v nejbližší době zareagovat.
Od nabídky Larryho Ellisona na celý milión dolarů tomu, kdo dokáže na MS SQL Serveru 7.0 provést dotaz z TPC-D testu tak, aby výsledný čas nepřesáhl stonásobek dosaženého na Oracle8i, již nějaký čas uplynul a dosud se nikdo tohoto úkolu nezhostil. Microsoft se, dle slov svého manažera pro MS SQL Server - Douga Lelanda, chystá na tuto výzvu v nejbližší době zareagovat. Současně však podotkl, že Oracle údajně přizpůsobil systém podmínkám TPC-D testu a proto by Microsoft rád provedl srovnání v testu jiném. Stranou nezůstala ani kritika ceny systému, na kterém byla rekordní hodnota ze strany Oracle dosažena - tou je 8 miliónů dolarů. Na nových testech organizace TPC (Transaction Processing Perfourmance Council) v současnosti pracuje, nesmíme však zapomínat na fakt, že jak Oracle, tak Microsoft jsou jejími členy.

Živě komentuje: Jak jsem již naznačil v komentáři k původní zprávě popisující Ellisonovu nabídku, ať již se někomu uvedenou bariéru stonásobku potřebného času překonat podaří či nikoli, nejlepší dosažený výsledek s pomocí MS SQL Serveru 7.0 může (tak jako tak) společnost Oracle výhodně použít ve svých reklamních kampaních. Nechci se pustit na tenký led v diskusi, zda Oracle dosahuje vynikajících výsledků v TPC-D testech "nedovolenými" způsoby; faktem zůstává, že v poměru cena/výkon Microsoft dosahuje podstatně lepších výsledků, než Oracle. A pro většinu běžných zákazníků bývá tento fakt rozhodující. Osobně však nepochybuji o tom, že MS SQL Server 7.0 využívá všech dostupných interních informací o architektuře MS Windows - možná sice nepříjemné pro konkurenci, avšak výhodné pro uživatele.

Váš názor Další článek: Jaké operační systémy a prohlížeče používají čtenáři Živě?

Témata článku: , , , ,