Bude sloučený HP s Compaqem nadále spoléhat na čipy od Intelu?

Firma už je dostatečně obrovská, aby mohla začít přemýšlet o určité nezávislosti na procesorové jedničce.
Fúze mezi HP a Compaqem (která s největší pravděpodobností bude realizována) může znamenat velké změny pro dodavatele obou firem. Kvůli úspoře nákladů se budou v průběhu času jednak slučovat výzkumné a vývojové laboratoře obou firem, a jak se budou sjednocovat produktové řady, budou se sjednocovat i dodavatelé.

Největším dodavatelem obou firem je samozřejmě Intel; v rozhovoru s novináři (výtahy publikované například na news.com) se šéfové výzkumu a vývoje vyjadřovali právě k budoucímu vztahu k této firmě. Je známo, že vztahy obou firem k Intelu jsou historií „coopetition“, smíchání konkurence a kooperace. HP vyvíjela a nadále vyvíjí vlastní čipy (PA-RISC); pro osobní počítače i PC servery kupuje čipy od Intelu, ale i od AMD. HP spolu s Intelem přivedla na svět Merced-Itanium, ale byl to hodně bolestný porod: 64bitový Merced byl nejméně o tři roky opožděn, nakonec se ani neujal v praxi a zůstává jakýmsi testovacím modelem, jeho nástupce McKinley by podle sdělení Intelu měl udělat reparát, ale už se o něm hodně dlouho nemluvilo a nezdá se, že by na trhu byla po 64bitové PC architektuře nějaká gigantická poptávka. Ani u Compaqu to nebyla vždy idylka: ze začátku Compaq na vztazích s Intelem samozřejmě hodně stavěl, po koupi Digitalu se ale převzaly čipy Alpha a bylo na chvilku po pohodě. Nicméně Compaq po nějakém čase Alphu potopil a plně převzal čipy od Intelu i do všech budoucích serverových platforem.

Jak to bude ve sloučené firmě? Šéf HP Labs tvrdí, že firma chce zůstat nezávislá na Intelu v oblasti serverů a v žádném případě mu nebude předávat svoje know-how. Šéf laboratoří Compaqu je k Intelu vlídnější, samostatné procesory nebudou, Compaq si jen občas postaví své čipsety. Obě firmy se shodují na architektuře Itania (Merced/McKinley) a HP v rámci přátelství s Intelem říká, že „někdy v budoucnu“ nahradí své PA-RISC čipy architekturou Itania. Tato věta ale platí už nějakou dobu a zatím se HP nerozhodl onomu „někdy“ přiřadit konkrétní termín.

Sloučením obou firem vznikne společnost, která je v hardware, zejména v serverech, nesrovnatelně silnější než předtím: kdybychom prostě sečetli tržní podíly obou firem v serverech, dostane se sloučená firma i těsně před IBM na první pozici v celkovém serverovém trhu (PC i Unix dohromady), na platformě PC bude jedničkou s velkou převahou. Protože dlouholetou snahou HP – a motorem této fúze – je stát se „druhou IBM“ a protože vyzyvatelé IBM postupy Velké Modré často imitují, je otázka, jestli HP nebude chtít být nezávislejší na Intelu, podobně jako IBM. Procesorová architektura od HP patří mezi vůbec nejlepší RISCové čipy, které byly kdy vytvořeny, ale firma sama přiznává, že ji vývoj nových generací i stavba továren stojí velké peníze; proto se dříve rozhodla pro společný vývoj s Intelem. Jenomže s přičtením Compaqu už vývoj může být efektivnější, protože se prodá více serverů než dříve: i vzhledem k ne zcela harmonickému vztahu k Intelu ohledně Mercedu/Itania by se HP mohl rozhodnout pokračovat ve vlastním vývoji výkonných serverových procesorů.

Diskuze (12) Další článek: Tři servery Microsoftu hacknuty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,