Bude PlayStation3 tikat na 10 GHz?

Firmy Sony Computer Entertainment, IBM a Toshiba zahájily společný vývoj procesoru s výkonem měřeným v TFLOPS a zřejmě taktovaným na frekvenci 10 GHz.
Firmy Sony Computer Entertainment, IBM a Toshiba zahájily společný vývoj procesoru s výkonem měřeným v TFLOPS a zřejmě taktovaným na frekvenci 10 GHz. Tyto tři firmy hodlají investovat celých 400 milionů dolarů do vývoje. IBM „investuje“ 300 svých vývojářů. Výsledkem má být výkon superpočítače (prý srovnatelný s Deep Blue), ovšem integrovaný do jediného integrovaného obvodu. Výrobní technologií má být 0,1mikronová technologie a nižší. Tuto technologii má od firmy IBM licencovat právě Sony Computer Entertainment. Plánovaná továrna s využitím této technologie má být dokončena v roce 2002.

Živě komentuje: Herní konzole Sony PlayStation 2 vynikala parametry v době jejich zveřejnění. V době skutečného uvedení na trh však působily interní takty relativně směšně především v porovnání s procesory rodiny x86, ovšem tím to také končí. Výkon celku je obdivuhodný a na nějakou dobu od doby vzniku jistě vystačí. Podle oznámených plánů však firmy hodlají překročit stín frekvencí procesorů x86 a vrhnout se do oblastí, které v té době budou převyšovat maximální takty procesorů x86 několikanásobně.

Srovnání se superpočítačem Deep Blue je dosti odvážné. Ano, je to právě ten superpočítač, který se zvítězil nad mistrem světa v šachu. Jeho velikost i hmotnost však odpovídala sálovým počítačům. To vše má být zminiaturizováno na plochu jediného čipu, což je zhruba jedenkrát jeden centimetr.

Jsem zvědav na implementaci této technologie do světa PowerPC procesorů, která je firmě IBM nejbližší. Hned poté mě zajímá reakce firem Intel a AMD, které tak budou ohroženy z pozice, která je do této doby nijak výrazně neohrožovala. Procesory PowerPC mají při maximálně polovičním taktu srovnatelný výkon (někdy vyšší, někdy nižší, záleží na aplikaci). Pokud by však jejich takt nejen dohnal takt x86 procesorů, ale dokonce je překonal, tak by měly firmy AMD a Intel co dělat, aby přesvědčily svoje zákazníky, že to jsou počítače PC a ne Apple, kterým patří budoucnost.

Diskuze (20) Další článek: VIA více než zdvojnásobila obrat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,