Bude Microsoft zbaven práv na Internet Explorer?

Informace proběhla webem, ale bude zřejmě předčasnou fámou.
Na několika webových serverech, mimo jiné ovšem i na velmi prestižním Wall Street Journal Internet Edition, se objevila informace o tom, že coby součást postihu ze strany amerického státu proti Microsoftu má být firma „zbavena práv“ na program Internet Explorer. Zpráva byla ovšem po několika hodinách bez dalšího komentáře stažena z publikování, takže se zřejmě jednalo o neověřenou fámu; ostatně ji nijak blíž nekomentoval ani nikdo z Microsoftu, ani z amerického ministerstva spravedlnosti.

Předmětem postihu tedy mělo být přinutit firmy ke zveřejnění zdrojového kódu Microsoft Internet Exploreru a jeho umístění na Internet k volnému použití. Nemělo se ovšem jednat o postih jediný, ale pouze o součást celého „trestu“; další postihy se měly týkat omezení v oblasti Microsoft Office i serverových produktů firmy.

Ať je informace pravdivá nebo ne, tento návrh se nám zdá jako nerozumný. Oddělovat od sebe operační systém a internetový prohlížeč nedává smysl, protože situace stejně spěje k tomu, že z pohledu uživatele bude prohlížeč operačním systémem. Pokoušet se uměle vrazit mezeru mezi Windows a MSIE je krokem zpátky, který znemožní skutečnou integraci MSIE do Windows; pokud ministerstvo spravedlnosti chce, aby Microsoft otevřel kód něčeho, ať hovoří o kompletním balení Windows včetně MSIE. Microsoft může zcela jistě využívat, ba zneužívat svou silnou tržní pozici tisíci různými způsoby, ale prohlížeč – tedy kus software, který je zcela zdarma – zrovna patří k těm produktům, kde toto zneužívání (tedy poškozování koncového zákazníka) hrozí skoro nejméně.

Diskuze (4) Další článek: Nové skripty pro 3D Studio MAX

Témata článku: , , , ,