Technologie | Intel

Bude jednou Thunderbolt 3 všude? Intel jej činí otevřeným standardem a doufá v jeho rozšíření

Původní rozhraní Thunerbolt začal Intel vyvíjet před osmi lety, tehdy ještě pod názvem Light Peak. První a druhá generace využívala konektor mini Display Port a o rozšíření se postaral především Apple, který jej integroval nejdřív do Macbooku Pro a následně i do dalších počítačů. S příchodem Thunderboltu 3 ale nastala změna konektoru za univerzálnější USB typu C a Intel by jej rád dostal do většího množství zařízení. I proto nyní oznámil zásadní novinky - jednak jej oprostí od licenčních poplatků a rovněž nebude nutné využívat samostatné čipy - vše potřebné by v budoucnu mělo být integrováno v čipsetech či procesorech.

Thunderbolt 3 jako svobodná specifikace

Pokud nyní chce výrobce do svého zařízení integrovat podporu pro Thunderbolt 3, stojí před ním dvě překážky. Jednak musí použít samostatný řadič, který v návrhu zabere nejen prostor, ale také zvýší spotřebu celého zařízení a je samozřejmě dodáván pouze Intelem. Druhou překážkou je potom licenční poplatek, který si Intel od každého výrobce účtuje.

Od příštího roku se však stane Thunderbolt 3 otevřenou specifikací, která zajistí to, že řadiče a všechny další řídící komponenty budou moci vyrábět i další výrobci, nejen Intel. Standard navíc bude bezplatný a žádný výrobce tak nebude muset za využití tohoto návrhu platit.

Budou tak moci vznikat řadiče konkurující těm od Intelu, ale usnadněna bude i samotná implementace Thunderboltu 3 do dalších zařízení, především potom periferií jako jsou doky, úložiště, či aktivní adaptéry. Navíc se tak dočkáme například desek pro platformu AMD s integrovanou podporou Thunderboltu.

Vše potřebné v procesoru

Dalším krokem pro rozšíření Thunderboltu 3 má být integrace řadičů do čipsetů či dokonce procesorů od Intelu. Ať už se tedy bude jednat o notebook, desktop nebo tablet, výrobce nebude muset v návrhu počítat s dalším čipem, který by zajišťoval kompletní podporu pro Thunderbolt 3. Zařízení tak teoreticky může být tenčí, lehčí a spotřeba hardwarových komponent bude o něco nižší.

Tady ale Intel nedává žádné termíny, kdy bychom se mohli Thunderboltu 3 v procesorech dočkat. Můžeme si však být jisti, že s další generací procesorů Cannon Lake a čipsetů Intel 300 to nebude. Ty totiž dostanou podporu pro USB 3.1 a s Thunderboltem 3 se zde ještě stoprocentně nepočítá.

Thunderbolt 3 pro všechny?

Současná situace s konektorem USB typu C není z pohledu běžného uživatele ani zdaleka ideální. Na rozdíl od předchozích verzí USB zde totiž neplatí, že co lze do USB připojit, to bude fungovat. Za stejným konektorem se může ukrývat rozhraní USB 3.1, USB 3.0, lišit se může podpora tzv. alternate režimů, může chybět podpora rychlého nabíjení a stejně tak může být za USB-C ukryt Thunderbolt 3.

Nicméně rozšíření Thunderboltu 3 by tyto patálie mohlo alespoň z části vyřešit - integruje totiž všechny technologie, které může USB typu C nabízet. Přenese tedy data rychlostí až 40 Gb/s, nabíjecí výkon může být díky podpoře USB Power Devilery až 100 W a řadič rovněž podporuje důležitá rozhraní jako je PCIe 3.0, HDMI 2.0 či Display Port 1.2.

Uvolnění Thunderboltu 3 jako standardu by se rovněž mělo podepsat na snížení cen všech součástí pomyslného ekosystému. Na straně samotných počítačů (a v budoucnu možná smartphonů) to bude možná integrace do čipsetů a procesorů, na straně samotných periferií to bude nezávislost na licenčních poplatcích a zlevnit by díky tomu měly i samotné kabely. Ostatně ten nejlevnější aktuálně stojí na Apple Store 780 korun za půlmetr.

Diskuze (14) Další článek: Nový dron Spark je nejlevnější model od DJI. Má skvělý obraz, pokročilé funkce a přistane na dlani

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,