Bude internetový gambling zakázán?

Dnes se šíří jako mor: je jich více než 1400, skoro všechno offshore, a mají tržby v miliardách dolarů.
Která e-komerce je největší? Knihy, počítače, sex? Každý chvilku tahá pilku, ale dnes se zdá, že otěže v rukou třímá internetový gambling, tedy nejrůznější kasína a sázkové kanceláře. Z kdysi podzemních, pokusnických webů se staly finančně silné firmy, které dnes okupují prestižní reklamní plochy – pop-up na „Greatest Online Casino in the World“ či podobně na vás každou chvilku vyskočí z takových webů, jako je Yahoo! nebo MSN. Reklamní dolar nesmrdí, ať už si o podnikání samotném myslíme cokoli: valná většina těchto firem podniká jako offshore společnosti, tj. se sídlem v místě, kde se vůbec nebo téměř neplatí daně a kde nejsou také žádné jiné svazující předpisy. Jsou mezi nimi i některé země americké unie, neboť každý stát si v tomto směru upravuje vlastní předpisy; například Nevada, domov všech gamblerů, online kasína nedávno schválila. Odborníci napočítali 1400 webů, kde se odehrává hazard o peníze, a tržby dosahují miliardy dolarů (v příštím roce 6,4 miliardy). Online hraní je obvykle výhodnější než běžné, provozovatel si nestrhává tak velkou část na svůj provoz a zisk; přesto by ale jen velmi málo Čechů poslalo bez problémů číslo své kreditky kamsi do Bermud, a drtivá většina by si řekla „to bych musel být úplný blázen..“. V USA na to lidé nahlížejí jinak; ostatně také nesou menší riziko při fraudu než Češi, a jsou v práci s kreditkami zběhlejší. Pokud mají obavy z vyluxování, pořídí si – zadarmo samozřejmě – speciální kreditku pro riskantní účely, na které si ponechávají jen pár dolarů atd.; našinec je rád, že jej neokradou hned u bankomatu. Tolik k rozdílům mezi zeměmi vyspělými a méně vyspělými.

V USA je zakázáno sázení v režimu „interstate“, tedy mezi jednotlivými státy – loterie jsou tedy místním podnikáním, ze kterého plynou obrovské a potřebné příjmy do místních rozpočtů. Zákaz interstate gamblingu se ale dostud nevztahoval na internetový gambling, a to z prostého důvodu, že dotyčný zákon je starý 40 let; nyní se ale legislativci, jsa pod silným tlakem firem provozující „offline“ gambling i komunálních politiků pokusí jej změnit a mezistátní internetový gambling rovněž zakázat. Zisky z internetového hraní nyní plynou „do offshoru“ a ani cent z nich nespatří světlo státních a federálních rozpočtů.

Pokud by změna zákona prošla (a dávají se tomu velké naděje), co by to pro internetové hráče znamenalo? Vždyť offshorových společností by se to nedotklo, jelikož podnikají mimo legislativu USA. Dopad by byl ale dvojí: jednak by represivní orgány docílily zavření obchodů podnikajících přímo v USA a zřejmě by podobně následovaly i ostatní vyspělé země (ve většině z nich ale je už jsou nyní předpisy tvrdší než v USA, případně gambling je pod monopolem státních firem jako u nás). Offshorů by se to skutečně nedotklo, nicméně utnout jim přívod kyslíku je snadné: kreditkářské firmy by byly nuceny pod tlakem zákona přestat se zprostředkováním plateb. Kasína tedy budou moci existovat dále, ale nebudete jim moci jak zaplatit, alespoň ne snadnou, obvyklou formou: poslat v obálce dolary bude jistě možné, ale to Američan dělat nebude.

Diskuze (13) Další článek: Výkonní Outsideři: Verto GeForce 4 MX 440 / 420

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,