BSA: V Česku ubylo pirátského softwaru

Organizace Business Software Alliance (BSA) se zabývá prosazováním legálního softwaru, a tak nás často zásobí tiskovými zprávami s odstrašujícími statistikami úspěšných zásahů proti počítačovým pirátům a podobně. Nyní však přišla optimističtější zpráva – podle posledních průzkumů u nás po dvou letech stagnace mírně klesl podíl nelegálního softwaru.

Pokles oproti rokům 2007 a 2008 není nijak dramatický, vykazuje pouze jeden procentní bod. S aktuálním 38% podílem nelegálního softwaru u nás se už ale více přibližujeme evropskému průměru, který činí 35 %. Za posledních čtrnáct let u nás klesl podíl nelegálního softwaru o 28 procentních bodů a ze šestadvaceti zemí Evropské unie je Česko s mírou pirátského softwaru na slušném jedenáctém místě. Za sebou máme například sousední Slovensko (43%), ale i vyspělé státy západní Evropy, jako je Francie (41%) nebo Itálie (48%). Největší podíl nelegálního softwaru je zaznamenán v rámci EU v Bulharsku (68%), Rumunsku (66%) a Řecku (57%). Naopak nejméně se software krade v Lucembursku (21 %) a Rakousku (24 %).

Vývoj podílu nelegálního softwaru u nás:

Nelegalni SW v CR a SK.png

V celosvětovém měřítku se nejméně pirátského softwaru se užívá ve Spojených státech (20 %), v Japonsku (21 %), Lucembursku (21 %) a na Novém Zélandu (22 %). „Naopak nejvíce se pirátství dopouštějí některé asijské a africké rozvojové země, kde míra pirátství přesahuje 90 procent,“ řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

Žebříček zemí s největším a nejnižším podílem nelegálního softwaru:

Mira piratstvi.png

Tyto závěry vycházejí z Celosvětové studie softwarového pirátství, která zkoumá situaci ve 110 zemích světa a byla provedena nezávislou analytickou společnosti IDC.

Diskuze (25) Další článek: Microsoft odpočítává dny do startu „něčeho úžasného“

Témata článku: , , , , , , , , ,