Prohlížeče | Firefox | Virtuální realita | Mozilla

Brýle na hlavě a ovládání hlasem. Tak funguje nový Firefox pro virtuální realitu

Fandové Firefoxu právě dostali novou možnost, kde se potkat se svým oblíbeným programem pro prohlížení internetu. Mozilla vydala volně ke stažení Firefox Reality, prohlížeč, který je přímo vytvořený k internetovému brouzdání ve virtuální realitě.

Co jej odlišuje od klasického Firefoxu nebo Chromu s podporou WebVR, je to, že ho ve virtuální realitě můžete používat celý a je k tomu určený. Můžete vyhledávat internetové stránky, prohlížet si obsah a celkově dělat téměř vše, co na klasickém prohlížeči. Jen k tomu nepoužije myš, ale kontroler od vaší virtuální reality.

Aktuálně je Firefox Reality dostupný na Oculus Rift, HTC Vive a Daydream. Je také optimalizovaný pro mobilní virtuální reality jako je Oculus Go a Lenovo Mirage Solo. Ve všech případech ho najdete v dedikovaných obchodech s aplikacemi.

Ze začátku je ovšem třeba brát Firefox Reality trochu s rezervou, protože nejsou zažité standardy, jak by prohlížení internetu ve VR mělo vypadat. Nefungují zde například záložky a chybí dokonce podpora pro 360 stupňová videa. Mozilla si ale dala záležet na hlasovém vyhledávání, protože představa psaní delších výrazů na virtuální klávesnici je pekelná. Obsahuje také mód pro soukromé prohlížení.

Mozilla slibuje, že všechny nedostatky vyřeší do verze 1.1, zatím jde o menší experiment. Internetový prohlížeč ve virtuální realitě navíc není věc, kterou bude člověk používat ve větší míře, protože k tomu není důvod. I proto domovská stránka nabízí rychlý přístup k 3D obsahu, aby kontakt s klasickým 2D obsahem byl co nejmenší.

Diskuze (3) Další článek: Amazon chystá 8 nových zařízení s Alexou. Nemá chybět ani hlasem ovládaná mikrovlnka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,