Brother HL-1070: Levná cesta k výkonu

Laserovku Brother u nás najdete sotva v každé dvacáté kanceláři. Testovaná tiskárna Brother HL-1070 má šanci zvrátit tuto statistiku ve svůj prospěch.
Laserovku Brother u nás najdete sotva v každé dvacáté kanceláři. Testovaná tiskárna Brother HL-1070 má šanci zvrátit tuto statistiku ve svůj prospěch. Ač na první pohled zapadá spíše mezi méně výkonné laserové tiskárny pro menší kancelář, překvapuje jedním zásadním parametrem. Ten její užitnou hodnotu posouvá o kus dál: měsíční zatížení dosahuje 32 000 stran; a to je při ceně do dvaceti tisíc něco mimořádného.

Pro firmy s více počítači
V prvé řadě: HL-1070 se určitě nehodí pro ryze domácí použití, dokonce bych varoval i malé živnostníky s řádově tisícovými měsíčními objemy tisku. Těm lze doporučit tiskárny od Brotheru nebo jiných výrobců v cenovém rozmezí deseti až patnácti tisíc.

Zaměstnanci i majitelé o něco větších firem naopak mohou zpozornět. Brother HL-1070 jim nabízí buďto mimořádný „stolní výkon“, nebo obstojné síťové řešení umožňující odložit starosti s opotřebováním tiskárny na vzdálenou budoucnost. Bereme-li v potaz běžných 20 pracovních dní za měsíc, můžete tiskárnu zatížit až 1 600 stránkami denně.

Má to ale háček: podáváček
Trochu proti srsti předchozímu nadšení jde skutečnost, že tiskárna je vybavena sice dvěma, ale přesto poměrně nízkokapacitními podavači o celkové kapacitě 2 × 200 stránek. Oba jsou spíše charakteru „ručního zakládání“ a papír v nich stojí na výšku a bez speciálních krytů se na něj práší. Uživatel je nucen doplňovat papíry docela často, při maximálním využití tiskárny vlastně čtyřikrát denně! Konkurenční modely s mnohem nižším měsíčním zatížením nabízejí větší podavače, a navíc často možnost rozšíření kapacity. To u Brother HL-1070 není možné, a proto je třeba vážit: zejména váhu vlastních kroků.

Slíbená rychlost platí
Dále jen stručně shrnu další vlastnosti tiskárny. Trošku jsem pominul její rychlost: má být 10 stránek za minutu, ale tiskárna ji dokonce o něco málo překračuje. Rozlišení je 1 200 × 600 dpi. Je vybavena PostScriptem 2 (tedy jeho zdařilou napodobeninou), ale umí přímo tisknout i pod DOSem (třeba faktury z nějakého dosového účetnictví), což je další bod k její univerzalitě. V základní dodávce jsou 4 MB paměti, takže při síťovém provozu nebo větším využití PostScriptu doporučuji paměť zdvojnásobit (což jde snadno pomocí běžných paměťových modulů SIMM).

Kromě připojení přes paralelní port je možné tiskárnu uvázat k počítači portem USB. Pro síťový provoz se neobejdete bez ethernetového adaptéru.

Ovladače jsou poměrně komfortní, umožňují pohodlné nastavení běžných i neobvyklých parametrů (úsporné režimy, ale také zhuštěné tisky více stran na jednu A4); byly dodány na disketách. K tiskárně se dodává přehledný a stručný český manuál.

Univerzální a úsporná
Tisk překračující desetitisíce stran měsíčně něco stojí. V případě Brother HL-1070 by vás plné vytížení přišlo na dvojí výměnu válce měsíčně (2 × 5 350 bez DPH) a čtrnáctinásobnou výměnu toneru (14 × 850 Kč bez DPH). Při srovnání s ceníky konkurence byste se nakonec dostali na podobné či vyšší náklady, i když s mírnějším počátečním tlakem na firemní kasu. Tiskárna ale směřuje trochu níže – jednak nízkou cenou, jednak svým ustrojením umožňujícím až téměř extrémní zatížení.

středně výkonná laserová tiskárna
Brother
HL-1070
Zdroj: Brother International, Brno
Telefon: 05–41 21 14 94
Cena: 19 840 Kč bez DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: A4, 10 stran/minutu, 1200 × 600 dpi, 4 MB RAM (max. 36 MB), PostScript, PCL 6, měsíční zátěž 32 000 stran, podavače 2 × 200 stran, paralelní/USB port, volitelně Ethernet
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Milión warezových webů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,