Brněnské podzemí je kritickou infrastrukturou státu. Od léta se tam už nikdo nedostane

Nabídku exkurzí do historického podzemí najdete v mnoha městech Česka, která rekultivovala staré sklepy využívané celá staletí. V Brně pak můžete navštívit i podzemní štoly, které vznikly teprve nedávno – moderní kolektory, kterými jsou tažené inženýrské sítě pod centrem města.

Tato zajímavá kratochvíle pro fanoušky vlhkých děr však brzy skončí, Technické sítě Brno, a.s. totiž prohlídky podzemí se začátkem léta ukončí.

A proč o tom píšeme na Živě.cz? Protože za pozornost stojí oficiální zdůvodnění, podle kterého je na vině nová kybernetická legislativa, která si postupně začíná všímat klíčové digitální infrastruktury a jejího potenciálního zneužití v konfliktech zítřka – kyberválkách všeho druhu.

Klepněte pro větší obrázek
Mezi návštěvníky by se mohl dostat kybernetický záškodník, proto se kolektory veřejnosti raději uzavřou. Ilustrační fotografie, foto: TIC Brno

Podle TSB je kritickou informační infrastrukturou státu také brněnský kolektor, kterým nejsou natažené pouze klasické inženýrské sítě, ale i optické páteřní sítě, ke kterým by se mohl dostat někdo nepovolaný v rámci skupiny návštěvníků.

Zákon č. 205/2017 Sb. – novela zákona o kybernetické bezpečnosti

Příprava vyhlášky o kybernetické bezpečnosti

Provozovatel proto návštěvy ukončí, kdyby je totiž podle svého výkladu nabízel dále, museli by všichni návštěvníci projít osobní prohlídkou, před vstupem do podzemí odevzdat fotoaparáty, mobilní telefony a případně i další elektroniku.

Jakkoliv se to může z dnešního úhlu pohledu jevit trošku úsměvné, faktem zůstává, že kybernetická připravenost bude v následujících letech stále aktuálnější téma ve všech vyspělých zemích světa, kybersvět je totiž už dnes kolbištěm digitálního boje.

Diskuze (25) Další článek: Co jsou serverové certifikáty?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,