Hudba, filmy, seriály | Bulvár a vtípky | Sci-fi

Britský designér odhalil tajemství legendárního kódu Matrixu

Čekali jsme dlouhých osmnáct let, abychom se dozvěděli krutou pravdu. Designér Simon Whiteley odhalil pro CNET tajemství, co se skrývá za dnes již legendárním kódem Matrixu.

Slavné zeleně poblikávající znaky spatřily poprvé světlo světa v roce 1999, aby se v následujících letech dočkaly ještě dvou pokračování. Z hlediska IT se samozřejmě leckdo zabýval úvahou, co vlastně živý kód Matrixu představoval.

Nudíte se v práci? Pusťte si hodinový záznam kódu Matrixu:

Tedy zdali se jednalo o běžný log linuxového jádra (lze předpokládat, že by stroje díky jeho tvárnosti stavěly právě na něm), živý pohled do RAM, anebo o symbolický zápis počítačových instrukcí – živý výstup disassembleru.

Whiteley nicméně všechny zklamal. Pokud jste v pubertě měli na svém počítači s Windows XP šetřič obrazovky se zeleným kódem Matrixu, ve skutečnosti vám na obrazovce poblikávaly japonské znaky z receptů na suši.

„I like to tell everybody that The Matrix's code is made out of Japanese sushi recipes“ – Simon Whiteley

Whiteley jednoduše naskenoval japonské texty z kuchařky své ženy, grafici z nich vytvořili tajemný kód a zrodil se tak jeden z nejsignifikantnějších designových počinů v kinematografii posledních desetiletí. Ukažte komukoliv obrázkek se zelenkavým kódem a hned bude vědět, o čem je řeč. O suši.

Diskuze (12) Další článek: Toto jsou nejlepší programy pro přehrávání videa na počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,