Britové mají jasno: Google šmírováním Wi-Fi porušil zákon

Na aféru Googlu se sběrem dat z veřejných Wi-Fi sítí se samozřejmě jen tak nezapomnělo. Probíhá vyšetřování a máme tu i první oficiální závěr, který přišel z Velké Británie. Guardian informuje o oficiálním prohlášení britských úřadů, které seznaly jednání Googlu za protizákonné.

Google se v tomto případě vyhne pokutě, bude se ale muset zavázat k tomu, že „už to nikdy neudělá“. Pokud by došlo k opětovnému sběru informací z veřejných Wi-Fi sítí, bylo by to již posuzováno jako cílené porušování zákona na ochranu osobních údajů a bez přísných sankcí by se to neobešlo.

Zástupci Googlu od počátku k případu přistoupili s pokorou a přiznáním, že došlo k chybě. Sběr dat z Wi-Fi sítí při snímkování ulic pro služby Street View nebylo nikdy v plánu a takto získaná data jsou Googlu k ničemu. Google umožnil prozkoumat technologie snímání i veškerá nashromážděná data k posouzení, zda se v nich náhodou neobjeví nějaké „použitelné“ informace. Tento přístup mu jistě prospěl k tomu, že alespoň zatím u Britů vyvázl jen s napomenutím.

Diskuze (15) Další článek: IPv4 adres ubývá rychleji než kdy jindy, v červnu nastane problém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,