Raspberry Pi | Modulární PC | DIY

Britové konečně prozradili, kdy dorazí nová generace Raspberry Pi 4 a proč to trvá tak dlouho

Nadace Raspberry Pi, která stojí za stejnojmenným britským mikropočítačem, se už v minulosti nechala několikrát slyšet, že příští velká verze dorazí s větším odstupem, současný hardwarový návrh je totiž na hranici svých možností.

V posledním roce jsme se proto dočkali pouze vylepšení Raspberry Pi 3 Model B+, A+ a teprve před týdnem konečně také Compute Module 3+, které přinesly především Wi-Fi 5, rychlejší ethernet a o něco svižnější procesor, všichni se ale přesto ptali, kdy dorazí opravdu nové Raspberry Pi 4.

Eben Upton z nadace Raspberry Pi před pár dny pro Tom’s Hardware konečně potvrdil několik obecně známých dohadů. Nová velká verze mikropočítače:

  • Dorazí nejdříve v roce 2020
  • Bude mít nejspíše procesor s 28nm technologií (dnes 40 nm)
  • Pravděpodobně přibude RAM a snad se dočkáme USB 3.x
  • Cena by se měla opět pohybovat okolo 35 amerických dolarů
  • A ano, bude se jmenovat Raspberry Pi 4

Právě přechod na procesory s odlišnou výrobní technologií stojí podle Uptona za velkou časovou prodlevou, současné 40nm armové čipsety v Raspberry Pi jsou už totiž u svého stropu.

Nejspíše procesor s 28nm technologií

A přestože o finálním procesoru ještě nebylo rozhodnuto, nejspíše to bude 28nm technologie, u které mohou inženýři ještě snadno docílit 3,3V logiky na pinech GPIO, což je standardní napětí stávajících periferií pro tento prototypovací počítač.

V každém případě, takový procesor pak může nabídnout jak lepší pracovní výkon, tak podporu více RAM (dnes nejvýše 1 GB), rychlejší periferie atp.

Řeč padla také na USB-C, které se pomalu stává standardem u nových telefonů. Upton však podle Tom’s Hardware až takový fanoušek „céčka“ není a pochybuje především o robustnosti tohoto portu zejména v komplikovanějších povětrnostních podmínkách (vyšší prašnost aj.).

Zero se také dočká kosmetických novinek

Možná by ale mohlo USB-C posloužit alespoň jako prostý napájecí konektor, neboť jeho specifikace může dodat více ampérů. Tím pádem ale podle Uptona vyvstane další problém – odvod tepla, se kterým Raspberry zápasí s každou svou novou iterací.

Nakonec přišel na řadu ještě model Zero/ Zero W, který jako poslední čeká alespoň na kosmetické vylepšení plus. A přestože by se něčeho podobného měl skutečně dočkat, fanoušci by neměli čekat, že snad Zero získá procesor současného velkého Raspberry Pi Model 3+, jak tomu bylo u ostatních. Na drobnou destičku se totiž jeho elektronika jednoduše nevejde.

Diskuze (50) Další článek: Tohle bude nejdražší herní deska všech dob. Asus se připravil na 28jádrový procesor od Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,