Brio po putování po Státech dorazilo i do Čech

Jedná se o počítače určené pro živnostníky a malé firmy, takže je jasné, že tomu musí odpovídat i cena.
Našinec se obvykle diví, když americká firma uvede evidentně zajímavý model výrobku na trh, ale jeho prodej omezí jen na severoamerický kontinent – to se stalo i u zajímavých počítačů řady Brio, které Hewlett-Packard uvedl loni na trh, ovšem ne do Evropy. To se nyní mění – Brio přichází i do Čech, a to id prvního dubna. Jedná se o počítače určené pro živnostníky a malé firmy, takže je jasné, že tomu musí odpovídat i cena. Ta začíná od 700 dolarů (přesná česká cena zatím známá není, musíte zkoušet sami násobit), a protože se předpokládá, že by živnostník nemusel na počítači jen pracovat, má Brio i slušnou multimediální výbavu.

Bria však v žádném případě nejsou počítače toho typu, jaké se často nabízejí v „tramvajových“ letácích: HP usiluje o velice slušnou výkonnost, aby počítač za rok nezastaral. Nejlevnější řada Brio BA tak má Celeron od 330-433 (!) MHz, pevný disk až 8,4 GB a bude na něm předinstalován produkt Microsoft Office 2000 – samozřejmě, až bude na trhu, tedy někdy koncem léta. Vyšší Brio (řada BAx) je naopak počítačem, který by si z dnešního pohledu skoro zasloužilo označení „high-end“ – Pentium II až na 450 MHz, připraven pro výměnu na Pentium III, sběrnice na 100 MHz, disk 13.4 GB. Jako standardní operační systém jsou voleny „konzumní“ Windows 98, ale je možné volit i Windows NT.

Firma Hewlett-Packard se zatím víc zaměřovala na zákazníky ve velkých firmách a státní správě (počítače Vectra) či na oblast navrhování (řada Kayak). Brio se snaží objevit a oslovit další vrstvu zákazníků, která byla dříve dost opomíjená – malé firmy. Jejich význam – a hlavně koupěschopnost – vzrůstá všude ve světě, ale u nás relativně ještě více. Státní správa totiž příliš nenakupuje a velké podniky jsou méně solventní než kdykoli dříve; hnacím motorem české ekonomiky jsou nyní soukromé malé a střední firmy, jejichž podíl na národním produktu se zvětšuje, které jsou obvykle dobře řízené, a i když na ně také doléhají problémy ekonomiky, uvědomují si, že vybavenost počítači a komunikačními technologiemi pro ně znamená konkurenční výhodu. Samozřejmě, o tuto oblast se u nás zajímá více dodavatelů počítačů, takže u Bria by argumentem mohla být cena – výše zmíněných 700 dolarů leccos naznačuje.

Váš názor Další článek: Hitachi CM753ET: Devatenáct bodů k dobru

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,