Umělá inteligence | Čipy | Neuronová síť

BrainChip je malý neuromorfní čip do slotu PCI Express, který dokáže simulovat neurony i synapse

Společnost BrainChip představila novou výpočetní kartu obsahující neuromorfní čip. Oproti různým obecným akcelerátorům se zaměřuje na přesnou simulaci biologických neuronů a synapsí.

Karta BrainChip Akida je určena do slotu PCI Express 2.0 ×1 a hlavním výpočetním čipem je specializovaný neuromorfní procesor AKD1000, který dokáže emulovat celkem 1,2 milionu neuronů spolu s 10 miliardami synapsí. Pokud potřebujete simulovat více, můžete těchto karet zapojit do společného výpočtu až 64 kusů, a škálovat tak výkon až na 76,8 milionu neuronů a 640 miliard synapsí.

Součástí karty o velikosti 4 × 7,6 cm je i jednoduchý 32bitový procesor Arm Cortex-M4 s frekvencí 300 MHz, 256MB operační paměť paměť LPDDR4-2400 a flash paměť s kapacitou 16 MB (Quad SPI, NOR, 12,5 MHz).

Vývojáři mohou neuronové sítě programovat a učit pomocí platformy MetaTF, která podporuje python, numpy, sphinx, jupyter i TensorFlow a další nástroje.

Koncová cena je stanovena na 499 dolarů, tedy asi 14 tisíc korun. Při nákupu více než 10 karet lze získat množstevní slevy. BrainChip nabízí i kompletní vývojářské kity, což jsou minipočítače postavené na Raspberry Pi nebo Intelu.

Diskuze (2) Další článek: Kybernetický úřad varuje české olympioniky před neopatrným používáním mobilů a počítačů v Číně. Vydal deset pravidel pro přežití

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,