Boží mlýny ČTÚ melou Český Telecom

Po téměř roce od změny tarifu z Internet 99 na Internet 2000 je tady precedentní případ rozhodnutí ČTÚ, který může mít dalekosáhlý dopad na samotný Český Telecom.
Po téměř roce od změny tarifu z Internet 99 na Internet 2000 je tady precedentní případ rozhodnutí ČTÚ, který může mít dalekosáhlý dopad na samotný Český Telecom.

Jeden z našich čtenářů, Ladislav Sluka, se nespokojil s tím, že Český Telecom zavedl Internet 2000 až od února, a spustil papírování. Jeho příběh začíná:

Jako každý majitel telefonní stanice jsem v prosinci 1999 dostal poštou od Telecomu vyúčtování a nový ceník pro rok 2000. V ceníku Telecomu byly uvedeny nové ceny platné od 1.1.2000. Součástí ceníku byl samozřejmě i tarif Internet 2000, který měl platit rovněž od 1.1.2000. V lednu jsem se tedy připojoval na síť v domnění, že se připojuji v tarifu Internet 2000, který byl výhodnější než tarif předchozí – tarif Internet 99, i když se na Internetu hovořilo a psalo o tom, že tarif Internet 2000 platí až od 1.2.2000, neboť se dříve nepodaří tento tarif zavést.

Z vyúčtování za leden 2000 jsem však poznal, že mi nebyl účtován tarif 2000, jak uváděl Telecom ve svém ceníku, ale tarif 99. Napsal jsem proto reklamaci a reklamační dopis jsem v únoru osobně doručil do kanceláře Telecomu. Argumentoval jsem tím, že ze strany Telecomu nebyly dodrženy ceny uvedené v jeho ceníku. Telecom na reklamaci nijak nereagoval, a když jsem ani po sedmi měsících neobdržel žádnou odpověď, dotazem na reklamačním oddělení jsem zjistil, že moji reklamaci tam nemají. Podal jsem tedy telefonicky reklamaci novou. Za tři týdny jsem obdržel zápornou odpověď – reklamace se neuznává.

Podal jsem proto odvolání na Český telekomunikační úřad. Po prověření všech skutečností bylo vydáno rozhodnutí, kterým se potvrzuje pochybení Telecomu. Tarif Internet 2000 měl být použit pro vyúčtování již od 1.1.2000, nikoli od 1.2.2000, jak to ve skutečnosti Telecom udělal. Na Mikuláše jsem pak od Telecomu obdržel částku, která mi v lednu 2000 byla přiúčtována neprávem.

Při množství uživatelů, připojených na Internet a platících Telecomu poplatky, to byl pro tento telekomunikační gigant jistě dobrý obchod. Ale kolik z vás, běžných uživatelů, podalo reklamaci a odvolání na ČTU ??

Jako potvrzení těchto slov máme k nahlédnutí kopii rozhodnutí ČTÚ (kliknutím na obrázek dostanete větší verzi):

Klikni pro větší obrázek Klikni pro větší obrázek
Je tu také autentický výpis z účtu, na kterém můžete vidět došlou částku z Českého Telecomu:

Vidíte, že se v tomto případě jedná o částku nedosahující 100 Kč, ale není to jednotlivý případ a společným tlakem lze dosáhnout změny. Jdeme do toho?

Diskuze (58) Další článek: Grafická akvizice roku - NVIDIA koupila 3dfx Graphics

Témata článku: , , , , , , , , ,