Byznys | Automobily | Chytrá domácnost | Reportáže

Bosch nevyrábí pouze vrtačky. Vyvíjí termostat s A.I., chce ovládnout chytrá města a chystá se i na Mars

  • Bosch je jedním z největších výrobců senzorů
  • A také dodavatelů automobilového průmyslu
  • Našel si ale i čas na chytré domácnosti a IoT

Když se řekne „Bosch,“ většině čtenářů se jistě na prvním místě vybaví vrtačky všeho druhu a další hobby technika, která tvoří nemalou část nabídky prodejen pro kutily. Ačkoliv německá korporace v tomto segmentu i díky akvizici neméně známé značky Dremel patří k naprosté špičce, jedná se opravdu jen o ten pomyslný vrcholek ledovce.

Pod střechu stuttgartského holdingu dnes patří desítky podniků a někdejších akvizic, které z mateřské Bosch Group činí hlavního dodavatele hned v několika kategoriích.

Bosch nevyrábí pouze vrtačky

Věděli jste například, že firma patří k největším výrobcům senzorů všeho druhu? Fanoušci nejdrobnější elektroniky, se kterou si hrajeme v našem seriálu Pojďme programovat elektroniku, to dobře vědí, pro jiné však může být překvapením, že drobné čipy teploměrů, vlhkoměrů, barometrů, akcelerometrů, gyroskopů a dalších, kterými je vyzbrojena nejedna kapesní GPSka nebo třeba chytrý mobil, pocházejí právě z fabrik Bosche.

76195343
Šéf Nvidie a Dirk Hoheisel z Bosche se pochlubili svým palubním počítačem pro chytré automobily zítřka (Foto: Nvidia)

Firma zároveň patří k největším dodavatelům automobilového průmyslu a nechce zůstat stranou ani v současné honbě za chytrými vozy, na letošním CES v Las Vegas proto oznámila spolupráci s Nvidií a na jaře se pak obě společnosti pochlubily palubním počítačem pro autonomní automobily. Zatímco Bosch přispěl svými zkušenostmi ze strojařiny, Nvidia dodala počítačový výkon zosobněný technologií Xavier.

Bosch Group v číslech

Bosch Group po celém světě zaměstnává 390 tisíc lidí. V loňském roce dosáhl holding tržeb 73,1 miliard eur, přičemž ze 43 % se na nich podílel automobilový sektor. Největšími odbytišti zůstávají Evropa a východní Asie. Bosch disponuje 12 výzkumnými pracovišti v 8 zemích a 120 výrobními závody. V roce 2016 holding investoval do výzkumu a vývoje 7 miliard eur. Jedním z projektů je i spolupráce na vývoji přistávacího mechanizmu pro misi na Mars.

Portfolio Bosche je skutečně rozsáhlé počínaje jeho strojní filiálkou Rexroth, která před lety modernizovala Panamský průplav a díky obřím zrcadlům přinesla Slunce do norského městečka Rjukan, a konče divizí Security Systems, jejíž silnou stránkou jsou zase kamerové systémy. Najdete je na mnoha letištích včetně toho pražského nebo třeba na sportovních stadionech. Ostatně minulý týden jsme si je prohlédli na bundesligové Köln Arena.

Chytré nemocnice, chytrá města

Jedním z největších buzzwordů posledních let je internet věcí. Analytické společnosti nás zásobují statistikami, kolik chytrých krabiček bude připojeno k internetu do roku 2030 a kolik miliard dolarů tento trh přinese výrobcům.

Chce u toho být i Bosch, a tak se v kolínské fotbalové aréně vedle instalace 4K kamer pochlubil i svými obchodními plány. Jeho cílem jsou například chytré nemocnice prošpikované bezpečnostními technologiemi, což si už v praxi zkouší jak na univerzitní nemocnici v Mnichově, tak v třicítce zařízení v USA.

447503472
Chytrá nemocnice podle Bosche

Další metou jsou pak pochopitelně chytrá města – smart cities. Další technologický buzzword zatím dokázal jen málokdo uchopit tak, jak by to bylo skutečně potřeba, a tak si mnozí zcela mylně představují, že cílem smart city je třeba to, že v lanovce na Petřín nabídneme Wi-Fi.

V případě Bosche jde třeba o technickou spolupráci na rekultivaci starých sanfranciských doků, kde v příštích letech vyroste rezidenční zóna pro 12 tisíc obyvatel.

Staré baterie jako zásobník elektřiny

Bosch se v Kolíně pochlubil také zajímavým způsobem, jak zužitkovat nejen staré automobilové baterie. Namísto toxického odpadu z nich postavil experimentální bateriové farmy, které fungují jako zásobníky energie. Drobná stavba velikosti několika nákladních kontejnerů pak může poskytnout úložiště pro 2,8 MWh elektřiny.

272651909
Bateriová stanice v nejvyšší konfiguraci nabízí až 2,8 MWh a může tedy sloužit třeba jako obří UPSka pro fabriku či rezidenční oblast

Chytrá domácnost

Nakonec došla řada i na trh nám všem nejbližší – internet věcí uvnitř našich domovů. Chytrá domácnost je velké téma už několik dlouhých let a naráží především na absenci integračních protokolů. A tak se nabízejí tři možnosti. Buď do chytré domácnosti investujete už při stavbě domu nebo bytu, přičemž se o celé řešení postará jeden výrobce, nebo pořídíte integrovaný plug&play systém (třeba Fibaro), anebo koupíte chytrou zásuvku od výrobce A, chytrou žárovku od výrobce B, a to vše s vědomím, že to nakonec budete dost možná ovládat celou hromadou mobilních aplikací.

Přitom platí, že pokud spolu nedokážou jednotlivé části chytré domácnosti komunikovat, není to chytrá domácnost. Zapínat žárovky v jedné aplikaci a topení v druhé není chytré, ale naprosto hloupé.

Tento problém nakonec dost možná vyřeší třetí strana – chytří domácí asistenti od Googlu nebo třeba Amazonu, na které vsadil i Bosch. I stuttgartská korporace totiž vyvíjí a pomalu uvádí na trh svůj vlastní systém chytré domácnosti, který dnes nabízí všechny typické součástky od chytrých světel po ovládání topení a bezpečnostního systému.

bsh00.JPGbsh01.JPGbsh03.JPG
Také Bosch nabízí chytrou domácnost

To samo o sobě není nic nového, a jak podotknul kolega z Finska, Bosch poněkud zaspal a vstupuje na trh, ze kterého už roky ukusuje hromada výrobců včetně Ikei s jejími chytrými LED žárovkami.

Bosch si je toho vědom a zpoždění hájí slovy, že v mezidobí sledoval konkurenci, a nabídne proto něco lepšího. Třeba napojení svých systémů na hlasovou asistentku Alexa od Amazonu. Avšak ani to není nic převratného – s Alexou od Amazonu a asistentkou od Googlu dnes totiž můžete spárovat chytrou domácí elektroniku prakticky od všech výrobců na trhu.

Termostat s umělou inteligencí

Tajnou zbraní stuttgartské korporace má být ale něco jiného – termostat EasyControl, který Bosch představí letos na podzim. Zatím sbírá ceny za design, i když zlí jazykové by mohli tvrdit, že se právě v designu tak trochu inspiroval chytrým termostatem Nest. Nicméně jeho specialitou je ve skutečnosti něco jiného.

Stejně jako u ostatních jej můžete ovládat aplikací v telefonu, vytvářet všemožné topící scénáře v jednotlivých pokojích, ale jestli je EasyControl v něčem jiný, tak je to jeho strojové učení napojené na sledování vaší polohy.

ec05.JPGec04.JPGec02.JPG
Exotický termostat EasyControl je vybavený strojovým učením, aby dle vaší polohy odhadl, jestli už má spustit topení

Aplikace v telefonu tedy sleduje vaši polohu, a když uváží, že se blížíte k domovu, zapne topení dle vašich preferencí. Podstatné je nicméně to slovíčko „uváží.“ Strojové učení by se totiž mělo postupně skutečně naučit, jestli charakter vaší jízdy opravdu odpovídá tomu, že jedete domů, a nikoliv třeba jen kamsi za sportem a podobně.

Těžko říci, jestli to bude opravdu fungovat a jestli nebude nebohý termostat pod náporem své umělé inteligence zapínat a vypínat radiátory zcela špatně, ale autorům patří pochvala přinejmenším za inovativní přístup, i když může působit docela bizarně.

V každém případě, až příště zamíříte do svého oblíbeného hobby marketu a budete míjet řadu vrtaček Bosch, vzpomeňte si, že toho dnes tato korporace produkuje mnohem více od velkých strojů pro těžbu nerostů, přes chytré nemocnice a zabezpečovací systémy, až po chytré spotřebiče do kuchyně a vesmírný výzkum.

Cestu redaktora na konferenci hradila společnost Bosch

Diskuze (10) Další článek: Co je internetový prohlížeč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,