Arduino

Bosch a Arduino chystají novou prototypovací desku Nicla Sense ME. Bude jedna z nejmenších

Rodinu prototypovacích desek, které mohou kutilové programovat v prostředí Arduino, rozšíří další kousek – tentokrát doslova trpaslík, který se zrodil jako společný projekt Arduina a německého Bosche.

Deska se bude jmenovat Nicla Sense ME (datasheet) a je to zatím ten nemenší form-faktor, ve kterém má Arduino prsty. Mozkem je platforma ANNA-B112 od švýcarského U-bloxu založená na populárním armovém Bluetooth čipu nRF52832 (Cortex-M4, 64 MHz, 64 kB RAM, 512 kB flash) od Nordic Semiconductors.

Škoda jen, že autoři nezvolili variantu s nativní podporou USB a na desce proto tak trochy zbytečně straší ještě další armový mikrokontroler SAMD11 (PDF), který se stará právě o převod linek UART a JTAG na USB pro snadné flashování.

Chytrá IMU

Pak už ale na řadu přichází samotný Bosch, který dodal tato čidla:

  • BHI260AP – pokročilá učící se šestiosá (akcelerometr, gyroskop) jednotka IMU s vlastním matematickým koprocesorem
  • BMP390 – barometr s rozsahem 300 až 1 250 hPa
  • BMM150 – trojosý magnetometr s nízkým šumem
  • BME688 – kombinovaný environmentální senzor (teploměr, barometr, vlhkoměr a VOC)

Deska má k dispozici 12 GPIO. Na dvou může běžet analogový vstup a nechybí vyvedené piny sběrnice SPI a I²C.

SRL-image-0.png
Pinout připravované destičky

Podle dokumentace desky se na ní vešla ještě dvě 2MB paměťové čipy MX2R1835. První podle blokového diagramu slouží centrálnímu mikrokontroleru ANNA-B112, ten druhý pak nejspíše pro firmware zmíněné IMU jednotky, se kterou je přímo spojený sběrnicí SPI (QSPI).

Nechybí nabíjecí obvod pro lithiovou baterii

A jelikož se jedná opravdu o malou destičku, samozřejmostí je konektor pro připojení lithiové baterie a nabíjecí obvod BQ25120. Protože je s hlavním procesorem spojený sběrnicí I²C, nejspíše bude moci řídící jednotce předávat údaje o aktuálním stavu nabíjení. Místo zbylo i na jednu stavovou RGB LED SMLP34RGB.

dea67507-b7c6-4a9d-b878-54acc47d1acb
Blokový diagram

Deska zatím není v prodeji, registrací na stránkách Bosche ale zájemci později dosáhnou na 10% slevu. Nicla Sense ME se svým pojetím podobá stávajícímu modelu Arduino Nano 33 BLE Sense s Bluetooth 5.2 mikrokontrolerem nRF52840, nativní podporou USB a širší výbavou čidel. Ovšem zase bez nabíjecího obvodu pro baterii.

Diskuze (3) Další článek: Lego v září: Obří Cat pro dospělé, dva Batmobily a první Lego set ze Slovenska

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,