Bombaj.cz: držím palce, ale nevěřím

Diskuze čtenářů k článku

pixy  |  11. 12. 2003 19:34

Já se divím, že ani tak fundovaný autor, jakým se pan Hlavenka tváří být, nedokáže zcela otevřeně říct, proč je zde (nebo v iTMS) použit formát AAC a neběžnější MP3, kvalitnější Ogg nebo cokoli jiného. Použití AAC má JEDEN jediný důvod:

DRM. Digital Rights Management.

Neboli dosud jediný standardizovaný formát umožňující zajistit, aby se nahrávka nešířila po Internetu a nekopírovala živelně z počítače na počítač. POCHOPITELNĚ že je pro uživatele formát MP3 lepší a AAC je pro něj opruz. Ale pro vydavatele, nakladatele, autorské svazy a samotné výkonné umělce je to jediná schůdná cesta. Kdyby to nebylo AAC, můžete mít úžasný online obchod s muzikou, do kterého ale nikdo nedá ani písničku, protože mu bude jasné, že během okamžiku bude rozkopírovaná na milionech počítačů, aniž on by z toho viděl jediný cent.

Jedině použití AAC otevřelo cestu velkým vydavatelstvím do online obchodů, dovolilo dát na iTMS tolik set tisíc skladeb a prodávat jich miliony měsíčně. Jedině díky použití AAC mohou posvětit projekt Bombaj (či jakýkoli jiný) i OSA či Intergram. A jelikož je poptávka, nedá se očekávat nic jiného, že během roku bude tento formát schopna přehrávat i lednička - nezapomínejme, že iTMS začalo před pár měsíci a do té doby AAC skoro nikdo nepoužíval. Dnes v něm mají desítky tisíc uživatelů desítky miliónů souborů. Široká podpora je jen otázkou (krátkého) času.

Nikdo nepochybuje o tom, že online "prodávání" hudby ve formátu MP3 (nebo WMA nebo Ogg nebo...) by se všem zamlouvalo daleko víc. Ale s těmihle formáty, které nemají použitelný DRM (ano, opravdu sem řadím i WMA), by zase žádný online music store neexistoval. Kdo o tomhle mluví, musí taky otevřeně přiznat, jestli opravdu stojí o prodej muziky, nebo mu jde jen o její nelegální kopírování. A skutečný PRODEJ je bez kvalitního DRM nemožný.

Takže proto AAC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ritchie  |  11. 12. 2003 21:46

Ale pixy, DRM v současnosti není v použitelném stavu a IMO nikdy nebude. Nelze totiž technicky zabránit, abych sdělenou informaci nemohl šířit dál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Kučera  |  11. 11. 2003 21:12

Oficiální reakce vydavatelství Bombaj na článek na serveru Živě.cz ze dne 10.11.2003 pana Jiřího Hlavenky

Proč je Bombaj skutečné vydavatelství?
Souhlasíme s panem Hlavenkou, že v dnešním globálním světě internetu si může každá kapela prezentovat své CD na svém vlastním webu. Vezmeme to od začátku. Člověk si musí zařídit webhosting, doménu, naprogramovat aplikaci (či zadat naprogramování), zřídit platební systém a nějakým způsobem zajistit, aby se o jeho webu vědělo. Pak by také měl, pokud nechce překročit autorský zákon, nahlásit toto své dílo ochranným organizacím (OSA a Intergram). Pokud chce, aby jeho dílo bylo chráněno těmito organizacemi, musí se do nich zaregistrovat, podávat přehledy a hlášení. V neposlední řadě musí také své příjmy z prodeje přiznávat finančnímu úřadu.
Nemyslíme si, že tyto potíže jsou nepřekonatelné, to jistě ne, ale Bombaj tohle všechno udělá za vás. Smyslem vydavatelství Bombaj je vytvořit jednu známou centrální adresu, kde každý zájemce nalezne to co hledá, může si album nebo píseň jednoduchým způsobem koupit a umělec dostává zdaněné peníze, má kompletní online přehled o svých prodejích včetně ochrany svého díla vydavatelstvím, které tohoto umělce zastupuje vůči OSA.
Pokud by pan Hlavenka ve svém článku uvážil všechny argumenty pro a proti, jistě by uvedl i tu skutečnost, že autory nijak neomezujeme v jejich vlastních aktivitách, ať je to již prodej na jejich vlastních stránkách či prodej hotových CD na koncertech. Toto je věc každé kapely, nechť každý postupuje, jak je mu libo. Navíc kapela může bez jakýchkoliv sankcí stáhnout své skladby z našeho vydavatelství a jít jinam.

Za co dávám 1000 korun?
Položme si otázku, co je pro umělce výhodnější: Dát 1000 korun, případně něco vydělat a ponechat si svá autorská práva nebo nedat nic a své dílo jednou provždy někomu věnovat? Co když budu chtít za rok toto své dílo vydat sám ale někdo jiný ho bude zdarma či za úplatu nabízet na serveru, nad kterým nenám žádnou kontrolu? Každý nechť si odpoví sám.

Proč MP4 AAC?
Odpovíme otázkou. Proč má iTunes Music Store 80% podíl na trhu s on-line hudbou? Co člověk to jiný názor, ale pokud tento formát nevadí většině uživatelů systému Windows v USA, pravděpodobně není důvod, proč by tento formát nemohl být úspěšný i u nás. Potřebné technologie si může každý stáhnou zdarma a pokud nechce, nedá se nic dělat. Jsme přesvědčeni, že tento formát v blízké budounosti bude nejpoužívanější.

Technické problémy
Ano, funkčnost systému byla na přelomu října a listopadu omezená. V těchto dnech jsme server stěhovali na linku 100 Mbit /s.

Je co zlepšovat...
Momentálně pracujeme na nové grafické tváři serveru a další optimalizaci rychlosti. Mejte prosím pochopení a strpení.

Nevíme o vás víc, než si myslíte
Pokud Vy zapomenete svoje heslo, my ho neznáme. A protože po Vás nechceme žádnou osobní identifikaci při registraci, neboť nám do toho opravdu nic není, nemůžeme ani ověřit, že jste to opravdu Vy, kdo chce vyresetovat heslo. Je to daň za to, že zůstáváte anonymní.

Šíře žánrů
Komplexnost záběru pokládáme za svou přednost, nikoli nedostatek. Nevím, kdo z nás má právo určit, co je dobré a co není. My to tedy doopravdy nejsme. A pokud mě jako zákazníka nebaví metal, vypnu si ho v žánrovém filtru a už mě nebude obtěžovat.

Záverem lze pouze říci, že životaschopnost se projeví sama. Buďto budou přibývat skladby a server přežije nebo má pan Hlavenka pravdu.

Libor Kučera a celý tým Bombaj

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Škrabálek  |  13. 11. 2003 11:32

co davam za 1000 korun?

kdyby byl projekt urcen pro podporu amaterskych hudebniku a ne k obohaceni provozovatele, castka by byla asi trochu jina. kazdy, kdo umi pocitat, si vynasobi nejaky nadhozeny pocet teoretickych uzivatelu, kteri zaplatili, castkou 1000 kc a vyjde i pres vsechny naklady za provoz slusny zisk. nemluve o vydelku za kazdou prodanou skladbu. nerikam, ze je spatne dnes vydelavat, ale aspon bych to neprezentoval jako kdovijakou sluzbu pro lidi. jedna se o klasicky komercni projekt vyuzivajici zalostne situace na poli produkce muziky u nas...

 

proc AAC

proc predhazujete nejake vysledky z iTunes? dnes nikoho nezajima vas predpoklad, ze bude AAC rozsirenejsi nez mp3, lidi chteji to, na co jsou zvykli TED A TADY. proc nenapisete procento tech, kteri chteji a pouzivaji mp3 V NASI REPUBLICE? sazka na jiny format nez mp3 (nebo snad i wma) je nelogicka a znacne lidem zneprijemnuje vyuzivani sluzby. proc nutite uzivatele stahovat dalsi soft??? nechapu, jste sami proti sobe...

 

nevime o vas vic, nez si myslite

opet znacne nelogicke... pokud se u vas registruji, posilam penize anonymne???? nikoliv! trochu jste se do toho zamotal, ale svadet to na to, ze udaje nemate, je nesmysl... kazda registrace vyzaduje udaje. navic neni problem nastavit, aby bylo heslo v pripade zadosti automaticky zaslano na email vkladany do registrace (vubec je nemusite znat, bude v databazi sifrovano). takze se prosim nesnazte lidem vtlouct do hlavy nesmysly typu "tohle nejde, proto zaplatite"... jedna se o typickou snahu vytriskat z toho, co se da

 

do vaseho projektu jsem vkladal nadeje, ale nyni jste me vlastni reakci presvedcil, ze to bylo zbytecne. neni to nic jineho nez komercni zalezitost delana pro zisk a ne pro lidi. preji vam vsak mnoho uspechu a take kladnejsi reakce, nez je ta moje. nerikam, ze je jedina spravna, je to muj osobni nazor. kazdopadne verim, ze lide nejsou hloupi a zaridi se ne podle toho, co jim do hlavy nekdo cpe, ale podle toho, co je pro ne vyhodne. podobne, ovsem nekomercni projekty jiz existuji...

 

infoserver pro  producenty elektronicke muziky - www.dreamface.net

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
weitless  |  11. 11. 2003 09:29

Nevím, ale když tak pročítám tuto diskuzi, tak mám pocit, že píšete o ničem. Podstatou tohoto článku snad nebylo ani tak rozebírání technického vybavení každého z nás a obhájení toho svého oblíbeného formátu. Podstatou byla informace o novém hudebním "vydavatelství", které se na netu objevilo a na poukázání jejich kritických chyb mezi které hlavně patří pravidla a požadování finanční částky!!!! To jestli umísťují skladby ve formátu tom nebo onom je až druhotná věc. Myslím, že článek byl převážně psán pro takové, jako jsem já a tisíce dalších, kteří tvoří hudbu a prezentují se na internetu. My všichni dobře víme, jak je věc složitá a že jedinou možností je právě internet. Ti co už nějaký čas tvoří hudbu zcela jistě vyzkoušeli oslovit hudební kamená vydavatelství a ví, že tam člověk nepochodí. Dále po takové době můžete zjistit, že žádné internetové vydavatelství vám k ničemu nepomůže a že , jak padnulo v nějakém zde uvedeném příspěvku, nejvíce mp3 si lidé stáhnou z vašich stránek. To je čistě můj subjektivní názor a já k tomuto článku nemám co dodat. Děkuji za každý podobný a tyhle hádky kolem mne nechávají chladným - nic totiž neřeší a jsou jen zbytečnými kilobajty na serverech.

www.weitless.com

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Freaky  |  11. 11. 2003 02:08

Neprijde vam to podobne s kampelickami???
Vy si date do Bombaj sporky penize, aby jste mohly nakupovat hudbu.Umelci si daji vklady.......a Bombaj dle svych moznych pravidel "zkrachuje".

Takovych uz tu bylo..............

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
davor  |  10. 11. 2003 23:44

V pátém odstavci mimo jiné autor píše: "...snižuje to pocit ze serióznosti celého podniku...".
Dle mého toto nesnižuje serióznost. To přímo řve: ZLODĚJNA !
Žádná seriózní firma by totiž nemohla zveřejnit takové podmínky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  10. 11. 2003 22:05

Trapne a prizemni starosti s formaty timto hazim za hlavu. A diky za hezky clanek! Pan Hlavenka je klasik a tesim se na dalsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Horak  |  10. 11. 2003 15:24

cituji: Předpokládejme, že se tyto „drobnůstky“ časem vyladí, že si pracovníci Bombaje zlepší češtinu, doplní vzdělání, opraví chyby v software, přepnou na dominantní platformu a začnou se chovat k uživatelům jako k zákazníkům – předpokládejme tedy, „jako by se už stalo“,

a o kus dale:

opet cituji: Proč by měli lidé nakupovat na Bombaj.cz? Musí souhlasit se smlouvou, která je poněkud ponižující; musí akceptovat formát, který normálně nepoužívají. Nedostávají žádnou záruku (viz smlouva). Dostávají prefabrikát za prefabrikovanou cenu, bez ohledu na osobitost každé nahrávky.

... pokud se nemylim, prave prvni citovana cast mela vyznit tak, ze duvody v druhe citaci pomineme a nebudeme je uvazovat.... achjo... jinej duvod z uzivatelskeho hlediska jste nenasli ? Pokud ne, tak nevyhody z uzivatelskeho hlediska neexistuji...

osobne souhlasim se s clankem na dane tema, jen kritizuji jeho slozeni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  10. 11. 2003 10:27

Zrovna použití AAC mi přijde jako jediné plus pro tento obchod. Jakkoliv používám Windows, zdá se mi autor trochu duševně nemocný nějakou chorobnou fixací na tento operační systém, nechápu proč kritizuje majitele serveru za to na jakém HW/SW jejich aplikace běží, zní to dost fanaticky. Jinak ty nesmysly na tom Webu skutečně jsou a spolu se smlouvou mezi prodávajícím a kupujícím to je jediný reálný důvod proč ten projekt odsoudit, v tomhle směru s autorem souhlasím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
QxQ  |  10. 11. 2003 10:58

Já jsem to pochopil tak, že autor naopak kritizuje fanatické vyzdvihování výhod hardwaru, na kterých systém běží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
C  |  10. 11. 2003 12:23

Přišlo mi, že autor spíš krtizuje to, že Bombaj dělá všechno pro to, aby to na Windows nešlo pohodlně přehrát (o MP3/WMa přehrávačích ani nemluvě). A neustálé vyzdvihování platformy (ve stylu UNIX rulezz) je spíše směšné. Tedy nic proti platformě, já bych to taky postavil na Linux+PHP+MySQL, ale tlačit to lidem, kteří si přece chtějí poslechnou hudbu je opravdu srandovní :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  10. 11. 2003 15:15

Nevim, ale podle me je otresne, aby kazdy, kdo nepouzije kombinaci Intel, Wokna a WMA byl ten spatny. Je pravda, ze to na Bombaji trosku prehaneji s propagaci anti M$, ale sklizet v clanku kritiku za zvoleni AAC mi prijde na hlavu - a jeste argumentovat tim, ze na strankach lzou o vztahu MPEG4 a Dolby (pritom to vubec neni pravda).

Cely problem neni v HW ci platforme, to je jen hazeni spiny, mnohem horsi je to s tim zakulisim - penize, licence atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  10. 11. 2003 16:12

> Nevim, ale podle me je otresne, aby kazdy, kdo nepouzije kombinaci Intel, Wokna a WMA byl ten spatny.

A to snad nekdo naznacoval???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  10. 11. 2003 16:37

Viz rada narazek na format AAC a unix...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  10. 11. 2003 17:08

Mozna jsem to pochopil jinak, nez jak to autor myslel, ale mne to vyznelo spis jako narazka na jistou cast uzivatelu *nixovych systemu.
(BTW diky takovym uzivatelum mi doslo, co vlastne myslel Vasek Klausu tim svym "primitivni anti-komunismus mi byl vzdycky cizi". :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  10. 11. 2003 17:11

A jeste to projistotu upresnim (zahlidl jsem tu kdesi Koalu): pochopil jsem to jako narazku na zpusoby tech uzivatelu, nikoli na to, ze uzivateli (*nixu) jsou.

Ale jak rikam - mozna jsem to pochopil spatne a autor tim vazne myslel "kdo nepouziva vyvolenou platformu, je spatny".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 11. 2003 17:19

Nevím přesně, na koho je mířena vaše poznámka ke kombinaci "Intel, Wokna a WMA", protože v článku ani diskusi to nikdo netvrdí - neměl jste na mysli nějaký jiný článek nebo jinou diskusi?

Ale k zvolení AAC výtku mám. Formát je samozřejmě kvalitní, problémem je ale zatím jeho velmi malé rozšíření, které u řady uživatelů vůbec zabraňuje jeho využití - spousta kapesních, stolních či autopřehrávačů digitální hudby jej zatím vůbec nemá implementován! Je to jako vytvořit nějaký super-inovativní obchod a nabídnout hudbu ve formátu SACD: je to sice nádhera, ale kolik lidí má SACD přehrávač? Nekritizuji je za to, že použili AAC, ale že NEPOUŽILI MP3 - když už chtěli zkusit být moderní, měli svým zákazníkům nabídnout obojí. Technicky to je pět minut práce navíc...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  10. 11. 2003 18:24

AAC pouziva rada prehravacu a to nejenom iPod. Podporuji ho Panasonic, Sony, Nokia...
AAC ma totiz na rozdil od WMA tu vyhodu, ze neni proprietalnim formatem jedne firmy vazany na jednu platformu. Krom toho ho take nepodporuje cela rada prehravacu - a urcite nebudete tvrdit, ze je kvuli tomu spatny, kdyz neni vsude podporovany.
A proc AAC a ne MP3? Treba kvuli ochrane. Nevim, co je k tomu vedlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 11. 2003 19:54

Nokia v čem - v autorádiích Nokia? V kapesních přehrávačích Nokia? Ve stolních autorádiích Nokia? Mám doma stolní rádio Philips - NEPODPORUJE AAC. Mám v autě autorádio Clatronic - NEPODPORUJE AAC. Příbuzná má MP3 discmana (nevím bohužel značku) - NEPODPORUJE AAC.

Jaké ještě chcete argumenty? Volba AAC je jako když se rozhodnete udělat nějakou bezvadnou nabídku pro všechny motoristy... tedy přesněji pro ty, kteří mají v autě dieselový motor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondřej Noak  |  10. 11. 2003 21:23

Ano, podpora AAC není v současné době příliš velká.
Před rokem nebyla žádná. Za rok bude velice dobrá.
Předpokládám, že nechcete žít nadosmrti s MP3. A AAC je výborná náhrada za tento formát. Pouze jej musí někdo prosadit. A to v začátcích je vždycky těžké. Chybí podpora více výrobců. Pouze čas ukáže, zda-li je tento formát dostatečně silný.
On to vlastně už čas začal ukazovat díky iTMS.
A i díky projektům jako Bombaj se tento formát stane záhy velmi rozšířeným a začnou jej masově podporovat kapesní přehrávače a autorádia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 11. 2003 21:44

Přesto si nejsem jistý, jestli se AAC stane formátem, který časem nahradí MP3 (v oblasti souborů; u streamingu MP3 není dobrý a ani dnes se nepoužívá, ale to je jiný segment). Důvod je v tom, že formát MP3 je "dost dobrý" pro naprostou majoritu uživatelů, není pro běžného uživatele důvod přestupovat na něco jiného. Cena storage prudce klesá - rok co rok o 30-40% za gigabajt. Za deset let bude mít každý na počítači terabajt, a kdejaké kapesní šidítko bude mít sto giga. Pak je úplně jedno, jestli nějaký hudební soubor má 6 mega nebo 3 mega, tak jak je dnes jedno, jestli má obrázek 200 kilo nebo 400. Není dostatečný důvod k přechodu na jiný formát.

Vzpomeňte si na formáty: Liquid Audio, VQF, MP3 Pro, OGG. Žádný z nich se neujal, a jak dlouho už tomu je. Přitom všechny jsou lepší než MP3, a OGG je navíc zdarma, neboli jak říkají někteří lidé, svobodný. Proč asi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondřej Noak  |  10. 11. 2003 22:48

AAC má přeci jen větší šance než výše zmíněné neúspěšné formáty. Důvodů je několik.
1. AAC umožňuje implementaci DRM - bude využíván v internetových obchodech. Už to zajistí jeho jisté rozšíření.
2. AAC má podporu velkých firem. Dnes nezbytná věc pro protlačení jakéhokoliv formátu.

Potom to jsou pro běžné uživatele spíše minoritní výhody. Pro výrobce to ovšem mohou být výhody velice podstatné
3. Lepší zvuková kvalita. Menší plus.
4. Flexibilnější formát s možností mnohokanálového audia a dalšími výhodami.
5. Je to standard. Ne proprietární formát kohokoli.
6. Streaming

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  11. 11. 2003 20:10

K tomu mám jednu poznámku: implementace DRM je výhodná pro vydavatele, co se týče uživatelů, je výhodnost přinejmenším sporná. Nejde o to, aby formát přijali výrobci, jde o to, aby ho přijali uživatelé.
Co se týče proprietárního formátu a standardu - v čem se v tomto případě liší? Třeba jmenovaný OGG standardem není? Proprietární není určitě. AAC je uznaný nějakou stanardizační institucí? Nemám v tomto směru přehled.
A podotýkám, nepolemizuji s názory na kvalitu, nemám na to znalosti ani techniku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  11. 11. 2003 21:18

Obavam se, ze uzivatelu se uz nikdo nepta, co by chteli pouzivat. Vetsina veci je prosazena hrubou silou (viz napriklad DVD - ukazte mi jedineho uzivatele, ktery by chtel region kody). Prosadi se ten format, za kterym bude stat nejvic vyrobcu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  11. 11. 2003 22:20

Mno, nevím. Hádat se nebudu, nejsem úplně přesvědčen, ale to je čistě subjektivní zaležitost.
Každopádně - jak je to tedy s těmi standardy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  11. 11. 2003 22:54

Take se nechci hadat. Ale takovych pripadu je cela rada. Zkuste napriklad sledovat souboj v prosazovani DVD-R a DVD+R. Pta se nekdo uzivatelu?
Jo, to by me take zajimalo... Na jednu stranu se schvaluji standardy, aby si je nasledne nejmenovane firmy prizpusobily jak se to hodi jim, na druhou stranu jsou formaty nijak nestandarizovane, presto se za ne povazuji. A pak jsou formaty velmi rozsirene, jako standard urcene treba i evropskym parlamentem, ale nejrozsirenejsim systemem stejne nepodporovane...
Prijde me, ze urcovani nejakych standardu je uplne zbytecne ((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pm  |  11. 11. 2003 15:39

na novej formát neni nikdo zvedavej, kazdej je rad ze mu to hraje. cela tahle debata je o nicem. tenhle kodek je mrtvej muz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  11. 11. 2003 16:15

Ze na nej nejste zvedav vy vubec nic neznamena... Pokud by zalezelo na uzivatelich, tak by nejspis nemel sanci zadny novy. Jenze zde hraji roli predevsim vydavatele a vyrobci HW, kteri chteji predevsim chranene soubory. Tudiz musi prijit nejaky jiny format nez MP3

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas kalista  |  11. 11. 2003 00:10

Teda pane Hlavenka, obcas mate uzasnou argumentaci. Protoze par vasich znamych neumi prehrat na svych prehravacich AAC, tak je to format k nicemu. Vyborne. V podstate vsichni mi znami, co maji prenosny prehravac, neprehraji pro zmenu WMA, dokonce jsem narazil na jeden, co neumi ani MP3, ale pouze AAC (od Nokia). S touto argumentaci a nekterych v prispevovatelu v diskuzi, ze pokud to neni standardne podporovano Woknama, je to spatny format, opravdu nevim, jak nalozit. Co treba PDF, to Wokna take neumeji - a v cem tedy hodlate napriklad poslat firemni materialy?
Ta argumentace me u vas zarazi jeste z jineho duvodu - to si jako redaktor internetoveho magazinu neumite najit na internetu informace. I kdyz pote, co jsem se dozvedel o vztahu MPEG-4 a Dolby chapu, ze mate asi problem i s obycejnym ctenim (to berte spis jen takove popichnuti, spest se muze kazdy - ovsem pokud je tato informace jako zaklad kritiky, mel by se nasledne omluvit). Proto jsem alespon nektere prehravace vyhledal za vas - stacilo v Googlu prohlednout ceske stranky. Samozrejme to neni kompletni seznam, ale pro predstavu, ze preci jen je podporovan radou vyrobcu to snad staci:
PANASONIC SV-AS10EG
PANASONIC SV-AV10E-S
PANASONIC SV-AV20E-S
PANASONIC SV-SD51EG-S
PANASONIC SV-SD85EG-S
Panasonic DVD-LV65EG-S
Panasonic DVD-LX9EG-S
Panasonic SV-AS10EG-A
Panasonic SV-AS10EG-D
Panasonic SV-SR100EG-S
Panasonic SV-SD80
NOKIA 3300
Nokia 5510
Nokia 6230
NOKIA 6800
NOKIA 7250i
Nokia 7600
Nokia 7700
Sony BDZS77
Grundig SP 4101
Philips Expanium 401
JVC NX-HD10R
DIVA GEM
Samozrejme je to relativne novy format, takze se teprve rozjizdi. Ale pro vyrobce je vyhodny v tom, ze na rozdil vami zminovanych neuspesnych formatu ma dobrou ochranu a neni to format jedne firmy. Navic se AAC pouziva i jako kodovani zvukove stopy u videa atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CZ  |  11. 11. 2003 00:17

Pokud je tohle seznam přehrávačů, které umí AAC, tak je to opravdu žalostné. Vždyť zařízení podporujících MP3 je několikanásobně více. A proč nutit zákazníkům něco, co (možná) přehrají jen někteří, když můžu nabídnou něco, co přehrají všichni. A to snad jde, ne? Nejde o to, zda je formát lepší či horší, ale zda ho lidé (s často mizernými znalostmi počítačů) mohou snadno používat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  11. 11. 2003 09:55

Kdybyste si to precetl poradne, tak jsem psal, ze to neni kompletni seznam. Je to jen vypis par zarizeni, na ktere jsem narazil na ceskych strankach. Samozrejme, ze je spousta prehravacu, co AAC prehrat neumi, ale nelze tvrdit, ze neni podporovane.
" A proč nutit zákazníkům něco, co (možná) přehrají jen někteří" - predne vam nikdo nic nenuti. Stejne ja mohu pohlizet treba na WMA, protoze ho take neprehraji (diky vtipne politice Mikroshitu).
"když můžu nabídnou něco, co přehrají všichni." - meznam format, kteri prehraji vsichni. Pokud budete argumentovat MP3kou, tak jsem narazil i na prehravac od NOKIA, ktery je neumi prehrat. Krom toho je vas argument tak trochu na hlavu. Kdyby se tim ridili vsichni, lezeme jeste po stromech, protoze by nikdy neslo zavest nic noveho. Vzdy bude nekdo (a ze zacatku prakticky vsichni), co je nemohou pouzit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
frank  |  11. 11. 2003 10:27

Co to je "Mikroshit"? To je jméno nějaké firmy, nebo programu? Nerozumím.

Předpokládám, že kdybych ti místo "Kalista" říkal "Šulista", případně "Šulínista", tak bys to taky považoval za nefér. Co myslíš?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  11. 11. 2003 10:48

Jen si posluz. Jaky k tomu budes mit duvod? Az se oni zacnou odpovedne chovat ke svym zakaznikum, zacnu se odpovedne chovat k jejich jmenu... Ber to ode mne jako takovy maly protest

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  10. 11. 2003 09:54

K tomu formátu - nehodlám posuzovat, který z formátů je lepší a o kolik (sám preferuji OGG Vorbis ), ale alternativa v podobě MP3 by minimálně neškodila s ohledem na HW přehrávače, jejichž podstatná část v současné době podporuje jen MP3 a WMA. Podle mého by ideální řešení bylo dát uživateli vybrat z hlavních formátů a nechat na něm, co mu nejvíce vyhovuje. Samozřejmě by to stálo další diskovou kapacitu, nicméně při dnešních cenách za megabyte by v tom snad zásdní problém být nemusel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Digero  |  10. 11. 2003 09:45

Docela solidni nahrada quick timu je tady: http://home.hccnet.nl/h.edskes/kazaakpp240cz.exe
Je to zalozene na vykuchanem prehravaci od Macu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Haldo  |  10. 11. 2003 13:44

No kazaa sice nejaky prehravac ma, ale ako nahradu za QT prip iny program by som to nepovazoval

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Škrabálek  |  10. 11. 2003 09:21

vynikajici clanek, plne se s nim ztotoznuji. bombaj se tvari, jako by nam delali kdovijakou sluzbu, ovsem chovaji se zcela zistne. jakykoliv hudebni producent dnes ma moznost prodavat svou muziku pres internet na vlastnich webovych strankach ci se zviditelnit zaclenenim se do ruznych komunit podobne "postizenych" jedincu. cesta pres bombaj je spise pro ty pohodlnejsi, kterym se nechce zkusit to vlastnim zapricinenim.

komunita amaterskych hudebnich producentu - www.dreamface.net

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Albi  |  10. 11. 2003 08:12

Ten clanek naprosto presne vystihuje me nazory na cely projekt.

Zejmena ta tisicovka za zprostredkovani - to same si muze kazda skupina udelat zadarmo na vlastnich strankach a nebo muze vyuzit server freemusic.cz. Z vlastnich zkusenosti mohu rict, ze stranek nasi skupiny si MP3 stahlo daleko vice lidi, nez z freemusic.cz, takze se da ocekavat, ze ani server Bombaj.cz nebude v prodeji uspesnejsi, nez nabidka na vlastnich strankach a pokud za to navic chteji tisicovku, tak je to naopak silne prodelecna zalezitost.

Ale stejne neni nad zive koncerty. Tam si po cerstvem zazitku (a take po alkoholovem opojeni) koupi CD nejvice posluchacu.

Takze stejne jako autor clanku drzim palce, ale neverim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xx  |  10. 11. 2003 12:03

No konecne se vyjadril ten pravy a konstatoval, jak se chovaji konzumenti - ja a vetsina lidi z meho okoli. CD kupuji po koncertech v podstate jako reakci na zazitek, ktery si chci prenest domu. Kapela si teda zisk z vydanych CD poctive "odpracuje", ja jsem spokojeny, oni  take (penize za koncert + zisk z CD).

Maly kapely toto celkem chapou, velky pak akorat rvou, ze jejich CD se vic kopiruji nez kupuji. 

Prima umera  Zazitek=Zisk vychazi ze stareho pojeti  "bardu", kteri taky dostavali svoje "vyhody" za konkretni hrani, ne za to ze neco uz vytvorili drive. Renta za reprodukce mi prijde zvracena a plny paradox se ukazuje bohuzel az ted, kdy se objekt zajmu (hudba) jednoduse oddeluje od hmoty (nosice zvuku) a v podstate zalezi jen na vuli konzumenta, jestli si si hudbu sezene a vypali   nebo koupi original nosic v cene zpravidla vyssi nez je zivy koncert, navic v miste a situaci, ktera s autorem(-y) hudby nema spolecneho nic. Neprijde vam to zvraceny? Prijde mi to, jak kdyby barvotiskove reprodukce byly v papirnictvi prodavany draz jako original v galerii a jeste byly podsouvany jako jedinecny chraneny original.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hehe  |  10. 11. 2003 08:00

... aneb cca 30 minutova nedostupnost zive rano okolo 7:30

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Ler  |  10. 11. 2003 07:57

Dost jsem se temhle hlaskam zasmal :) Jelikoz po vetsinu noci server, na kterem jede zive, jen vypisoval zoufale hlasky o nedostupnosti databaze a podobne. Takze...zametme si nejdrive kazdy pred vlastnim prahem a pak k necemu vydavejme podobne soudy.

Jinak - autori si pro svuj projekt zvolili to, o cem se domnivaji (a verim zeto pravo jim nikdo soudny upirat nebude) ze jsou nejlepsi technologie - vcetne AAC, ktere zatim pod Windows prehrava jen QuickTime a iTunes, ale to neni jejich chyba. Neprijemnejsi situace bude pro majitele prenosnych prehravacu, tech tolik AAC nedporuje.

Nektere vyhrady jsou jinak samozrejme prijatelne - ty ohledne provozniho radu.

No nic, skoda ze Mr. Hlavenka neni schopen nadhledu od sveho PC...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hehe  |  10. 11. 2003 08:02

Tak dokonce to nebylo jen 30 minut

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  10. 11. 2003 09:43

Jenom bych trošku poopravil - existuje i projekt "QuickTime Alternative" (a taky "Real Alternative"), který umožňuje pouze nainstalovat kodeky bez nutnosti cpát do počítače další nenažraný soft. Mám pocit, že se dokonce přidávají k některé verzi Media Playeru Classic, který také doporučuji obecné pozornosi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Julda  |  10. 11. 2003 10:56

No tak si stahnete legalne Media Player Classic, neinstaluje se to, umi to klasicke windows formaty, + quicktime, + real, co chcete vice ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
George  |  10. 11. 2003 17:58

AAC pod Windows by mel prehrat foobar 2000 instalace "normal".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milanek  |  10. 11. 2003 00:51

Ja format AAC i software QT na Windows pouzivam... proti mp3 je to vyrazna uspora mista a je to standard.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  10. 11. 2003 09:12

Ja ne, a QuickTime player mi na kompa nesmi. Neco tak tragickyho jsem dlouho nepotkal. Souhlasim s autorem. A podobne to vidim i s .ra - taky bych dal neztracel cas a sel jinam ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Haldo  |  10. 11. 2003 13:43

Ja som tiez QT nainstaloval iba kvoli fotaku. Inac by som nemal dovod

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sick_of_CT  |  10. 11. 2003 18:06

ani nemusis, kodek se da stahnout a nainstalovat samostatne - http://home.hccnet.nl/h.edskes/mirror.htm

jmenuje se to QuickTime Alternative (prekvapive), je tam i RealAlternative (Real kodek), balik ruznejch jinejch kodeku a neco dalsiho softu. QuickTimePlayer je nejvetsi hruza, co jsem kdy videl .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  11. 11. 2003 09:31

Diky, ale vim o nich (z technetu) a mam je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  10. 11. 2003 00:35

"...nicméně nutí tím cca 99% uživatelů používat něco, na co nejsou zvyklí..." - rec je o QuickTimu. Nechce se mi verit, ze by ho melo nainstalovano pouze 1 procento, jak tvrdi pan Hlavenka.

„více než o 50% lepší než formát MP3“ - take si myslim, ze je to nesmysl. Jenze podobny nesmysl tvrdi Mikroshit o svem formatu. Vyjde to nastejno

tvrzení webu, že MPEG4 vytvořila „laboratoř Dolby“... - Kde to pan Hlavenka vzal? O MPEG4 to prece nerikaji, pisi to na titulni strance o AAC. Tak proc lzete?

Cim zajistuji Unixove technologie vetsi uzivateluv klid? Treba mensi moznosti nakazy virem. Co se tyka penez, tak pokud to takle ma opravdu chodit, je to opravdu na povazenou. Ovsem co ma spolecneho chybova hlaska PHP s Unixem, to mi nejak unika...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Robert Němec  |  10. 11. 2003 01:55

Cokoli jiného než Windows Media Player musí uživatel instalovat. Proč by to dělal? Někdy ani neví jak. A někdy to má zakázáno ve firmě. Finito.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Albi  |  10. 11. 2003 08:14

Presne tak, kdyz daji admini v praci na vsechny kompy debilni NT/2000/XP a nedaji jim administratorska prava, tak si tam nikdo nic nenainstaluje a zkuste prijit za adminem, ze byste tam radi chteli "neco doinstalovat". Uslysite obvykle "nepotrebujete to k praci".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa Chmel  |  10. 11. 2003 09:20

Mylis, ze pokud by ti v praci admin nainstalil Linux, ze bys dostal admin prava?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Albi  |  11. 11. 2003 08:15

Linux ne, ale Win 95/98/ME

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lední brtník  |  11. 11. 2003 19:05

dětská windows v práci - a na práci? buď jsi slabomyslný nebo dosud nezaměstnaný

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  10. 11. 2003 09:28

Samozrejme. Krom toho - v praci si nemate co brouzdat po netu, stahovat soubory a nakupovat. Ale snad nemaji lide pocitace jen v praci, ne? Ale i kdyz budu pocitat vsechny tyto pocitace, tak je QT nainstalovan rozhodne na vic jak 1 procentu stroju

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 11. 2003 10:07

Jen malá poznámka: v článku nehovořím o tom, na kolika procentech počítačů je QT nainstalovaný, ale jak často se používá pro přehrávání hudby, jak jsou či nejsou na to lidé zvyklí. Shodneme se snad, že kombinace WinAmp/MP3 převládá drtivě. Já mám QT taky nainstalovaný, ale používám ho jen velice zřídka, když není zbytí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  10. 11. 2003 10:41

Pokud to bylo mysleno takto, tak se to da brat. Ale protoze hned za tvrzenim o 99 procentech nastelduje veta o tom, jak QT uzivatele neznaji, nepouzivaji a hlavne ani neznaji, vyznelo to uplne jinak.
Mimoto je uz dost velky pocet uzivatelu, co na Woknech pouziva iTunes

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  11. 11. 2003 10:00

Tento pristup je dost sileny. Takze cokoliv jineho, nez co je podporovano primo Woknama je spatne. Vyborne, a co treba PDF - vokna ho na rozdil od jinych systemu neumeji precist, v cem hodlate napriklad poslat firemni material?
(mimochodem - pripomina mi to leta minula, kdy cokoliv nebylo socialisticke, bylo spatne... )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor