Zdraví | Bakterie | Viry

Bojíte se nákazy? Metabiota prozradí, kde právě řádí epidemie

Ve snaze informovat veřejnost o zdravotních rizicích a šířících se epidemiích spustila společnost Metabiota bezplatný „sledovač epidemií“, který monitoruje nákazy po celém světě. K uvolnění tohoto nástroje přispělo šíření kvasinkového patogenu Candida auris, jež je rezistentní vůči lékům.

Bill Rossi, generální ředitel společnosti Metabiota, ve svém prohlášení uvedl, že „Doposud neexistoval účinný způsob, jak by (zdravotnické) organizace mohly plánovat a mobilizovat proti nově vznikajícím zdravotním hrozbám.“

Epidemie na mapě

Rossi uvádí jako příklad šíření viru Zika, který přenášejí komáři především v tropických a subtropických oblastech, a v současnosti proti němu neexistuje účinné očkování. Podobné epidemie mají přitom i ekonomický dopad v podobě nákladů na léčbu a výzkum či v odvětvích navázaných na turistický ruch.

Cílem Metabioty je, aby se svět stal odolnější vůči ohrožení zdraví tím, že poskytne otevřený, soustředěný a vyvážený pohled na vznikající a probíhající ohniska nákaz. Nutno podotknout, že jako obecný zdroj dat je web dostačující, avšak nástroj neposkytuje takovou úroveň podrobností, která by dovolila uživatelům se rozhodovat na základě zjištěných informací.

„Tato digitální platforma je přístupná každému, kdo se chce dozvědět více o probíhajících epidemiích, které mohou mít světový dopad,“ řekl produktový šéf Metabioty Ben Oppenheim. K dispozici je i placená prémiová verze, zahrnující modely patogenů a indexy pro pokročilejší zkoumání a analýzu rizik.

Kritické pohledy

Provozovatel služby Epidemic Tracker uvádí, že „Vypuknutí infekčních onemocnění může způsobit obrovské škody. Nedávné události, jako jsou například viry SARS, MERS a Zika, vedly k významným dopadům na lidské zdraví, stejně jako k miliardám dolarů v ekonomických ztrátách.“

Světové ekonomické fórum se domnívá, že pandemie by mohly způsobit globální ztrátu ve výši 570 miliard dolarů ročně. Web má umožnit prohlížení, analýzu a porozumění událostem, které mohou ovlivnit lidi, průmyslová odvětví i celé národy.

Nutno konstatovat, že poskytovaná služba se setkala se smíšeným přijetím. Například podle serveru TechCrunch může uspokojit zvědavost spotřebitelů, které zajímá výskyt různých nákaz. Celkově ale projekt hodnotí jako „způsob, jakým se firma snaží profitovat z paranoie kolem zdravotních rizik.“

Diskuze (1) Další článek: Tančík Grizzly je malý, ale silný. Mohl by vozit těžkou výbavu pěchotě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,