Boj s nepřítelem z Internetu bude stát Evropu 8 miliard dolarů

Výdaje na bezpečnost informačních systémů jen u evropských firem se zvednou z 1,5 na 7,7 miliardy v roce 2005, především díky hrozbám pocházejícím ze světa mimo firemní síť.
Odvrácenou stranou využívání Internetu či vůbec rozlehlých, propojených sítí jsou výdaje na jejich ochranu; studie firmy Infonetics Research uvádí, že zatímco letos se jen v Evropě utratí v této oblasti 1,5 miliardy dolarů (již tak velmi vysoká částka), bude tato částka v příštích čtyřech letech strmě stoupat a v roce 2005 dosáhne 7,7 miliardy dolarů. O mnoho lépe na tom nebude ani celosvětové utrácení do bezpečnostních technologií: letos 5,3 miliard, za čtyři roky 22,7 miliardy dolarů. Firmy dodávající bezpečnostní technologie se mohou radovat; zbytek světa se asi nebude příliš těšit z dalšího navýšení nákladů na to, aby jejich informační a internetové systémy fungovaly bez obav.

Studie uvádí, že otázka zabezpečení sítí či internetových serverů už přerůstá společnostem přes hlavu – je stále složitější a obsáhlejší, a proto tyto firmy volí outsourcing, nechají bezpečnostní problémy vyřešit specializovaným firmám. To je jistě praktický a méně rizikový přístup, je ale na druhé straně dražší – dodavatelé bezpečnostních řešení si nechají za své know-how slušně zaplatit.

Typickým bezpečnostním zařízením ochraňujícím před útoky zvenku je firewall; studie ukazuje, že dnes na jednu firmu střední a větší velikosti ve Velké Británii, Francii a ve Skandinávii připadá průměrně jeden firewall; Němci jsou podstatně pečlivější, ti mají průměrně firewally dva na každou zkoumanou firmu. Dotazníky ukázaly, že hlavní obavou, která vede firmy k utrácení za bezpečnostní zařízení, je strach z hacknutí; nicméně velká většina firem (75-92 % podle jednotlivých zemí) se domnívá, že k hacku u nich zatím nikdy nedošlo. Podle názoru jiných analytiků je skutečnost jiná – už zhruba polovina všech webů se prý stala obětí úspěšného hacku, na druhé straně ne každé hacknutí bylo destruktivní a o řadě z nich firma neví (případně řadu z nich síťový administrátor úspěšně „ututlal“ před managementem).

Jestli výdaje na zabezpečení před nepřítelem z Internetu skutečně vzrostou na tyto sumy nebo ne, samozřejmě nelze nyní tvrdit. Co je ale už dnes jisté, je, že v oblasti podnikání na Internetu setrvale rostou náklady více, než se předvídalo při plánování a rozpočtování – jinak řečeno, společnosti podnikající na Internetu nemají náklady plně pod kontrolou, neustále dochází k jejich navyšování, proti kterému nemůže management firmy příliš mnoho dělat, neboť je jeho techničtí experti označují za „nezbytné“. Je to rozhodně docela nepříjemná odvrácená strana podnikání v prostředí Internetu, která už vedla řadu firem k přehodnocení plánů v oblasti e-businessu a ke zpomalení tempa rozvoje tohoto druhu podnikání.

Diskuze (10) Další článek: Compaq předhoní Palm v příjmech

Témata článku: , , , , , , , ,