Bohové se zlobí na Email.cz

Sedm a půl miliónu zpráv uživatelů freemailové služby Email.cz zmizelo prvního března v nenávratnu. ATC si oficiálně vyklopilo městskou produkci popela na hlavu.
Firmu ATC provázejí od doby, kdy v únoru kompletně předělala svou službu Email.cz jen a pouze problémy. Po startu nové verze byl systém totálně přetížený, e-maily neodcházely vůbec nebo jen s velkým zpožděním, zprávy jednotlivých uživatelů byly přesunuty mimo web a byly zpřístupňovány jen na požádání, prostě děs a hrůza, aby toho nebylo dost, 1. března to uhodilo naplno, podle tehdy vydané zprávy to bylo způsobeno takto:

Vlivem elektrického zkratu došlo k poškození dvou disků v diskovém poli, na kterém byly uloženy zprávy uživatelů. Diskové pole je schopno opravy dat pouze při výpadku jednoho disku. Proto bylo nutno všechny zprávy obnovit ze zálohovacího zařízení. Shodou nešťastných okolností se ukázalo, že jedna z deseti zálohovacích pásek byla fyzicky poškozena a z toho důvodu bohužel nemohly být obnoveny zprávy přibližně 10 % uživatelů.

Všechny informace o uživatelích, jejich nastavení a volby byly zachovány a v pořádku kompletně obnoveny.

Těm, kterých se tato nešťastná událost týká se velmi omlouváme.

Na toto se stihla bouře v podobě ohlasů nespokojených uživatelů, podle kterých to vypadalo, že nebylo ztraceno pouze 10 procent, ale pouze 10 procent bylo zachráněno. Po dlouhé době mlčení vydal Email.cz další oficiální zprávu, která již není tak optimistická a odhaluje celou šíři problému:

Dne 1.3.2000 zhruba ve 13 hodin došlo k poruše jednoho disku v diskovém poli, na kterém jsou uloženy zprávy uživatelů serveru EMAIL.CZ. Vzhledem k tomu, že diskové pole je typu RAID 5 a porušený byl jeden disk, bylo možné provést restaurování dat. K obnově dat došlo bez větších problémů, a to automaticky po vložení nového disku. Po ukončení této obnovy vykazoval souborový systém několik chyb. Systém Email.cz ještě používal nový file systém REISERFS. Dle doporučení tohoto systému byl automaticky spuštěn program "reiserfsck", který zcela poničil tuto strukturu. I přes tyto nesnáze pracovali programátoři na tom, aby zachránili alespoň část dat. V neděli večer bylo již jasné, že se nepodaří tato data obnovit, a tedy byla definitivně ztracena. Z původního předpokladu 10 % poničených dat se stala černá realita 100 %.

V úhrnu tedy bylo ztraceno 7.500.000 zpráv. Data z databáze (registrační údaje, nastavení, apod.) kromě dat z dopoledne 1.3.2000 byla plně obnovena.

Je chybou firmy ATC, že nedokázala zajistit alespoň inkrementální zálohu dat tak, jako dříve. Z velké části to bylo způsobeno tím, že po rozběhnutí nového serveru EMAIL.CZ se firma ATC zaměřila především na odladění systému a efektivní zálohu odsunula na pozdější dobu.

ATC spojením hrubých chyb v zabezpečení a také velmi nešťastnou sadou příhod dostalo svůj Email.cz půl kilometru pod dno, od kterého se lze odrazit. Řečeno s Murphym, může-li se pokazit více věcí, pokazí se v tom nejméně vhodném pořadí. Ač se nad tímto rčením většinou pousmějeme, Email.cz tím dostalo těžkou podpásovku.

Tato událost pochopitelně staví do zcela jiného světla současný pohled na freemailové servery, kde uváděné zproštění se zodpovědnosti provozovatele za případné problémy bereme jen jako běžný kolorit. Email.cz ukázal, že na freemailu můžete přijít o úplně vše a na nikom si pak skutečně nic nevezmete. Ve světě bezplatných služeb, kde je vše založeno na důvěře, je Email.cz téměř kriticky ohrožen. Pokud Email.cz hodlá obnovit důvěru ve své služby, čeká ho velmi dlouhá strastiplná cesta.

Diskuze (78) Další článek: Týden: dozvuky CeBITu, internetový Březen

Témata článku: , , , , ,