V Etiopii havaroval další nový Boeing 737 Max 8. Znovu brzy po startu, stejně jako před půl rokem. Nehodu nikdo nepřežil

Dnes ráno měl nehodu letoun Boeing 737 Max 8 společnosti Ethiopian Airlines. Zřítil se krátce po startu z etiopského hlavního města Addis Abeba, let ET 302/10 mířil do keňského Nairobi.

Na palubě bylo 149 cestujících a 8 členů posádky. Nehodu nikdo z nich nepřežil. Mezi oběťmi jsou také čtyři občané Slovenska.

Kapitán etiopského letounu podle BBC hlásil hned po startu obtíže a dostal povolení vrátit se na letiště. Řídicí centrum ztratilo s letounem kontakt šest minut po startu.

Služba Flightradar, pro kterou nadšenci sledují lety po celém světě, zveřejnila tabulku se záznamem pohybu letadla. Problémy naznačuje hlavně vertikální rychlost v 10. sloupci (vspeed).

Boeing 737 Max 8 byl jen půl roku starý. Přibližně stejná doba uplynula od minulé nehody stejného typu letounu indonéských aerolinek Lion Air. Zřítil se do moře krátce po startu, příčinou byly zřejmě špatné vstupní informace pro systém ovládající stabilizátory.

Vyjádření Boeingu k nehodě je zatím samozřejmě bez jakýchkoli podrobností o tom, co se stalo:

Diskuze (25) Další článek: Unikátní druh akustického metamateriálu dokáže zamezit přenosu zvuku. Vyřeší problém s bzučícími drony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,