Bluetooth | Sluchátka

Bluetoothové patálie: O bezdrátovém přenosu hudby a problémech s kodeky

  • Bezdrátový přenos hudby je budoucnost
  • K dosažení nejlepší kvality je ale potřeba, aby telefon i sluchátka podporovala správný kodek
  • Záleží také na typu souborů s hudbou
Kapitoly článku

Apple s iPhonem 7 zažehl oheň: odstranil 3,5mm jack a prohlásil, že budoucnost poslechu hudby je bezdrátová. A inspiroval i další firmy, třeba HTC z celého letošního portfolia také dalo sluchátkový jack pryč.

Jenže nahrazení kvality, kterou přese do sluchátek drát, kvalitním Bluetooth přenosem, zůstalo někde na půlce cesty. Že máte drahý telefon a drahá sluchátka neznamená, že máte automaticky zajištěnou kvalitu. Hlavní slovo v tomto řetězci má použitý kodek a ten si musíte pohlídat.

001.jpg
Tento článek vyšel v zářijovém čísle časopisu Computer

Bluetooth a jeho historie

Jako vždy je třeba nahlédnout trochu do historie: v roce 1994 představila firma Ericsson standard Bluetooth jako bezdrátovou alternativu pro tehdy populární konektor RS-232. Mělo jít primárně o datovou komunikaci mobilních telefonů a PDA mezi sebou. Žádné vysoké rychlosti, žádné řešení kvality služeb. O první nasazení Bluetooth do praxe se postaral také Ericsson, avšak stalo se tak až v roce 2001 v telefonu R520.

S ohledem na historický vývoj periferií a na dnešní širokou nabídku senzorů a sluchátek je jasné, že celý standard Bluetooth prošel překotnými změnami, které by rozepsané dopodrobna vydaly na celý časopis.V tomto okamžiku vás bude ale nejvíce zajímat profil A2DP (Advanced Audio Distribution Profile), který má na starosti právě přenos stereo zvuku třeba do sluchátek.

V dobách dávno minulých bylo třeba hlídat, jestli telefon tento profil podporuje, dnes je to už naprostý standard. Stejně jako je tomu s většinou dalších profilů, které buď staly zbytečné a vyhynuly, nebo jsou považovány za samozřejmost.

Jaybird X2.jpg
Sluchátka Jaybird X2 umí pracovat jen s klasickým SBC kodekem, uvnitř sluchátek ale pracuje kodek Shift Premium Bluetooth Audio, který postprocessem opravuje napáchané akustické škody, a docela mu to jde. Cena: 2 700 Kč.

Proč je bezdrátový zvuk takový problém?

V době, kdy bezdrátově funguje skoro všechno a s fantastickými rychlostmi, vám možná přijde podivné, že se tohle vůbec řeší. Bluetooth ale nebyl ani v nejmenším navržený pro přenos zvuku, kde musí být kladený důraz na kvalitu služeb (QoS). Tedy že vysílané pakety dorazí v přesném pořadí k cíli, a řeší se tu i samoopravitelnost kódu.

Posluchač by neměl poznat, že se nějaký paket ztratil, případně dorazil až v době, kdy už byl irelevantní. Namísto mezery v nahrávce se volné místo vyplní jakýmsi zprůměrovaným zvukem z paketů předešlých a následujících.

Velmi pozorný posluchač to možná zaregistruje, ale s ohledem na to, že se bezdrátová sluchátka používají povětšinou při sportu nebo při cestování, kde není člověk na hudbu úplně soustředěný, tak si toho možná ani nevšimnete.

Když mám Android

Na webu aptx.com ověříte, jestli váš telefon podporuje aptX, případně aptX HD. A podle toho vyberete sluchátka, která podporují aptX nebo aptX HD.

U telefonů Sony ověříte na stránkách Sony.com, jestli váš telefon umí LDAC. V tomto případě je lepší koupit sluchátka s podporou LDAC, které má aktuálně jen Sony. Telefony Sony s LDAC podporují standardně i aptX, takže můžete sáhnout i po těchto sluchátkách, nicméně LDAC je kvalitnější kodek.

Ve všech případech je celkem jedno, jaký zdroj hudby používáte. LDAC a aptX HD přenesou i velmi kvalitní nahrávky, u obyčejného aptX je zbytečné hnát kvalitu nad 320 kb/s MP3, případně podobnou kvalitu v AAC nebo Ogg. Nepoznáte ji.

Maximální rychlosti Bluetooth 3.0 a 4.0 je 25 Mb/s, Bluetooth 5 umí až 50 Mb/s, což se zdá jako dostatečná rychlost pro bezproblémový přenos hudby ve vysoké kvalitě. Jenže tohle praví jen teorie. Reálné rychlosti i za ideálních podmínek můžete s klidem v duši podělit dvěma, zbytek kapacity zpravidla sežere režie provozu.

Druhý problém je v přenosovém pásmu, Bluetooth pracuje v ISM (industrial, scientific and medical), které sdílí třeba s Wi-Fi 802.11b/g/n. A z toho plyne další problém – rušení. A to nejen rušení od Wi-Fi ale i od jiných Bluetooth zařízení. Efektivní přenosová kapacita se tak ještě zmenší.

I tak je ale pořád dost místa na bezproblémový přenos hudby ve vysoké kvalitě. V tomto případě je ale kotva jiná, konkrétně jde o dobu, kdy se jako primární kodek pro hudbu v A2PD profilu zvolil SBC.

V další kapitole podrobně popíšeme kodeky SBC a aptX.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,