Bluetooth | Sluchátka

Bluetoothové patálie: O bezdrátovém přenosu hudby a problémech s kodeky

  • Bezdrátový přenos hudby je budoucnost
  • K dosažení nejlepší kvality je ale potřeba, aby telefon i sluchátka podporovala správný kodek
  • Záleží také na typu souborů s hudbou
Kapitoly článku

Apple a jeho AAC

Apple se kdysi dávno rozhodl pro formát AAC, který koupíte na iTunes a streamujete jej i ze služby Apple Music. Počítače Mac sice umí aptX, jenže iPhony (iPady i iPody Touch) aptX neumí a velmi pravděpodobně jej ani umět nikdy nebudou.

Pokud chcete vyšší kvalitu bezdrátového zvuku, musíte najít sluchátka, která AAC podporují. Upřímně jich ale moc není a některé značky nabízí AAC certifikaci za příplatek.

Má to totiž tu výhodu, že do hry nevstoupí SBC kodek a AAC z telefonu je bez transkódování přímo streamovaný do sluchátek v té kvalitě, kterou chce Apple. Máte-li do iTunes nagrabovanou nějakou hudbu z CD do MP3, převeďte songy v knihovně na AAC a při použití správných sluchátek, byste měli slyšet znatelný kvalitativní posun.

Beats Solo3.jpg
Beats Solo 3 jsou v podstatě Apple sluchátka, takže se u nich počítá s podporou AAC. Dále už je tu jen podpora SBC. Cena: 8 200 Kč.

Pokud nemáte hudbu v AAC, nebo máte sluchátka, která AAC přímo nepodporují, jste odkázáni jen na SBC kodek. A je jedno, jak kvalitní máte nahrávku a jak drahá máte sluchátka. Z tohoto pohledu ztrácí s Bluetooth sluchátky na iOS předplatné třeba Spotify, které streamuje až v 320kb/s Ogg Vorbis formátu. Kodek je to sice kvalitní, ale přes Bluetooth do něj vstoupí SBC a kvalita jde dolů.

Když mám iPhone

Apple se drží formátu AAC. Pokud tedy toužíte po kvalitním bezdrátové zvuku, musíte koupit sluchátka, která umí AAC kodek. Vaše hudba ale také musí být v AAC, takže skladby nakoupíte na iTunes Storu, stahujete je z Apple Music, nebo převedete nagrabovanou knihovnu na AAC.

Když budete mít u zdroje hudby jiný kodek, používá se SBC kodek. Pokud nemáte AAC sluchátka, používá se SBC. Poučení tedy zní Apple = všechno v AAC.

LDAC – budoucnost, o které se nemluví

Tento kodek má na starosti Sony a velmi úspěšně jej protlačilo do svého portfolia, podporují jej i přehrávače Walkman, vyšší řady telefonů Xperia, velké množství sluchátek a přenosných reproduktorů.

LDAC přistupuje k hudbě podobně jako aptX, takže taky dochází k transkódování, jenže díky přenosové kapacitě až 990 kb/s může být přenos bezztrátový, přenese i Hi-Res audio a bezztrátových formátů se dotkne takřka neznatelně. Umí pracovat i v režimech 660 a 330 kb/s, které se automaticky přepínají podle zdroje hudby, z důvodů šetření energie, nebo je můžete vynutit manuálně.

Sony MDR-1ABT.jpg
Sluchátka Sony MDR-1ABT podporují kodek LDAC, ale rozumět si budou i s iPhonem díky podpoře AAC. Pro všechny ostatní je tu ještě podpora atpX. Cena: 10 500 Kč.

Největší benefit LDAC do budoucna je jeho nativní podpora v Androidu O (Android 8). Pravděpodobně se nebude týkat nejlevnějších telefonů, ale i tak se portfolio zásadně rozšíří. A pokud Sony svůj LDAC pustí pro jiné výrobce audiotechniky, může mít systém aptX seriózní problém.

Obzvlášť, když je aptX HD v současnosti méně rozšířený než LDAC a původní aptX Sony do svých zařízení bez problémů integruje. Zatím to vypadá, že v Hi-Fi Bluetooth přenosu má nejlépe našlápnuto Sony.

Co nejhoršího se může stát?

Bluetooth je standard a každá bezdrátová sluchátka se s telefonem nějak domluví a budou přehrávat hudbu.

Pokud je ale člověk neznalý, může si koupit třeba iPhone 7 Plus 256 GB za 31 390 Kč, k tomu si zaplatí Tidal HiFi s bezztrátovou kvalitou za 330 Kč měsíčně a celé to bude chtít poslouchat na sluchátkách Sennheiser Momentum On-Ear Wireless za 11 990 Kč. Ve finále získá kvůli kodeku SBC kvalitu, která nekoresponduje s tím, kolik celá sestava stála.

A pozor ještě na jednu věc, nezapomínejte na kvalitu samotných sluchátek. Mizerná sluchátka s aptX budou hrát pořád mizerně, přestože se do nich dostane hudba v požadované kvalitě. A mnohdy mohou znít kvalitní sluchátka s „obyčejným“ SBC kodekem subjektivně lépe. Mnoho výrobců zejména levných sluchátek používá aptX jako zaklínadlo, tak se nenechte jen tak očarovat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,