Bluetooth aneb zkuste to bez drátů...

Ještě před tím, než se tato technologie bezdrátového propojení objevila v prvních PC produktech, stačil názor na ni provést několik cirkusových přemetů - od totálního nadšení až po hysterické vypískávání. Bouřlivé reakce však rozhodně nebyly na místě - Bluetooth totiž míří trochu jinde, než se všeobecně očekávalo... a pokud do svého "sektoru" dorazí, nikdo se už bez něho nebude moci obejít. Přečtěte si zážitky po první dávce...
Kapitoly článku

Příčinou celého humbuku kolem Bluetoothu je v první řadě fakt, že o této technologii bylo příliš často uvažováno jako o univerzální bezdrátové síti (což Bluetooth je pouze v omezené míře - viz. dále).

Šance ne levnou a konečně bezdrátovou síť vyvolala nejdříve vlnu nadšení a poté, co se objevila specifikace IEEE 802.11(b) a byly porovnány parametry obou sítí, vlnu posměšků a názorů že "IEEE 802.11b prostě a jednoduše vymaže Bluetooth ze světa". Patří Bluetooth skutečně do starého železa?


logo a technologie, o které ještě uslyšíme...

Pokud se letmo podáváme na specifikace obou technologii, mohli bychom se sami dobrat ke stejnému závěru:

  • dosah: IEEE 802.11 nabízí ve srovnání s Bluetoothem téměř desetinásobný dosah (řádově se jedná o vzdálenosti 10 ke 100m),
  • přenosové pásmo: "hrubá" datová propustnost Bluetoothu je ve srovnání s IEEE 802.11 asi desetinová (prakticky se však jedná o poměr blížící se 1 : 6),
  • síťový aspekt: Bluetooth používá k přenosu dat i hlasu nativní specializované pakety, zatímco IEEE 802.11 využívá komunikaci klasického "Interneto-Ethernetového" stylu,
  • vývoj: obě technologie byly vyvíjeny odlišnými průmyslovými skupinami,
  • rádiové pásmo: obě technologie využívají stejné rádiové pásmo, což může vést k rušení a interferencím mezi nimi.

Je zde však ještě jeden bod:

  • spotřeba: Bluetooth potřebuje (i vyzařuje) ke své činnosti přibližně desetinu energie IEEE 802.11

Pokud danou tématiku projdeme důkladněji zjistíme, že Bluetooth byl zamýšlen především jako... náhrada kabelů - a to především mezi malými přenosnými zařízeními (mobily, handheldy, PDA, komunikátory, náhlavní soupravy apod.). Jako taková je tato technologie tedy optimalizována pro úspornou a efektivní datovou i hlasovou komunikaci na malé vzdálenosti. I když některé profily Bluetooth definují připojení mobilních zařízení k sítím, nejedná se o síťovou technologii "bona fide" - jedná se o WPAN (Wireless PAN, Wireless Personal Area Network), tedy o bezdrátovou síť "osobního dosahu".

Obě technologie, IEEE 802.11 i Bluetooth mají své silné i slabé stránky v různých oblastech (zaměřují se na plnění rozdílných potřeb - i když některé, jako například připojení k Internetu, se trochu překrývají) - bylo by pěkné využívat dosahu a propustnosti IEEE 802.11 (max. asi 100m), zachovávajíce jednoduchost a nízkou spotřebu Bluetooth - technicky to však není možné. V praxi jsou tedy obě technologie spíše doplňkové, než protikladné.

Poznámka: To, že se technologie Bluetooth nakonec nedočkala nativní podpory ve Windows XP (a nadále zde tedy musíme instalovat ovládače - nic se neděje), nebylo způsobeno neperspektivnosti této technologie, ale časovými důvody. Plné podpory se nejspíše dočkáme až v budoucích verzích Windows (Microsoft is actively developing support for Bluetooth technology and will ship this support in a future release). Viz. článek zde.

Insider - Bluetooth "v éteru"

Bluetooth používá světově "volnou" / nelicencovanou rádiovou frekvenci 2.45GHz (stejnou jakou používá technologie IEEE 802.11, sítě HomeRF, některé bezdrátové telefony, signalizační zařízení, mikrovlnná pojítka i... trouby ;-). Jak vidíte, v tomto pásmu je poměrně "narváno" - proto se počítá i s rušením (i extrémním), přičemž komunikace by měla být možná i tam, kde se obě bezdrátové technologie budou překrývat (i když za cenu snížení přenosové kapacity).

Komunikace Bluetooth je v některých aspektech trochu podobná komunikaci mobilních telefonů GSM - i zde se používá rozprostřené spektrum (spread spectrum), plně duplexní provoz s "přeskakováním" (hops) mezi frekvencemi (TDD, Time Division Duplex), přičemž komunikace je (u Bluetoothu může být) šifrována. Bluetooth využívá 79 kanálů vzdálených ob 1MHz, a "přeskoků" mezi frekvencemi může být až 1600 za sekundu (!).

Zařízení komunikující ve stejné skupině Bluetooth vytvářejí miniaturní síť, tzv. piconet. Síťový provoz zde řídí jediné zařízení ze statusem "master". Pikonet má hvězdicovou topologii (ve středu je master, přes kterého putuje veškerá komunikace ve skupině) a může sdružovat až osm aktivních zařízení (1 x Master + 7 x Slave) - ostatní zařízení (až 255) mohou být na sítí v "zaparkovaném stavu". Pikonety se mohou prolínat - zařízení Master může být v další skupině "podřízeným" jiného Mastera.

Bluetooth podporuje jeden asynchronní datový kanál (s propustnosti 721kbps /uplink + 57,6kbps /downlink, nebo 432kbps oběma směry) a maximálně tři synchronní kanály 64kbps. Vzhledem k tomu, že režie protokolů spolyká cca 14% přenosového pásma, můžeme očekávat maximální přenosovou rychlost jedním směrem 620 kbps (uplink). 1MB soubor by se tímto tempem přenášel asi 13 sekund.


Na velikosti nezáleží: i tento USB může být Mastrem (číslo na adaptérů odpovídá IMEI)

Velmi nízké vysílací výkony (existují tři třídy - 1mW, 2.5mW a 100mW - navíc s výkonem řízeným podle aktuální potřeby), jež ke své komunikace využívá Bluetooth, činí tuto technologii zdravotně poměrně neškodnou. V této oblasti jsou většími "hříšníky" jiné technologie, například již zmíněné sítě IEEE 802.11 a mobilní telefony...

Bluetooth je navíc zajímavý i tím, že nad vlastní síťovou komunikaci definuje navíc i specifické aplikační služby a metody, tzv. profily (simulující například fyzické propojení, zajišťující přenos souborů apod.) - o to jednodušší pak mohou být koncová zařízení. Jednou z metod je například emulace sériového portu - to abychom například mohli jednoduše vytvořit virtuální kabel mezi PDA a počítačem... Více se dozvíte v další části článku.

Bluetooth tedy nejspíše bude evidentním šampiónem tam, kde ho většina z nás potřebuje - jako řešení nenáročné konektivity zařízení, které jsou principiálně umístěné v jednom pokoji.

Dost již bylo teorie - přejděme do praxe...

Do rukou se nám dostal jeden z prvních setů Bluetooth PC2PC od firmy Microstar. Ochutnali jsme tedy za vás malé osobní "bezdrátování" na 2.4GHz - i když si ho užijeme v budoucnu všichni měrou vrchovatou :-)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,