Politika | Poskytovatelé internetu

Blokování hazardních webů vázne. Přesto si ministerstvo nový zákon pochvaluje

  • Po technické stránce je blokování hazardních webů opatření, které v praxi nefunguje
  • Uživatelé se k hazardním webům velmi snadno dostanou
  • Novela hazardního zákona však přinesla i kýženou změnu k lepšímu

Od ledna letošního roku vstoupil v platnost zákon 186/2016 Sb., neboli nový Zákon o hazardních hrách. Jeho součástí se stala i rozporuplná povinnost blokování webů s nelegálně provozovanými hazardními hrami. Jak toto blokování funguje po téměř jedenácti měsících od zavedení? Žádná sláva.

Státní dozor nad hazardními hrami vykonává Odbor 34 Ministerstva financí, které na veřejné vývěsce uvádí zatím jen tři hazardní weby, které mají být blokovány. Blokace je ale neúčinná a má řadu trhlin. Ukazuje se tedy to, na co předem upozorňovali odborníci.

Zapomněli stahovat PDF

V anketě jsme se zeptali čtenářů Živě.cz, zda mají na svých internetových přípojkách trojici zakázaných webů dostupnou. Mezi stovkami odpovědí byla řada uživatelů, kteří měli weby dostupné, většinou alespoň některý z nich.

V rámci ankety jsme si vyžádali i jména poskytovatelů internetu, kteří blokaci stránek neměli komplexně zajištěnou. Ty jsme následně oslovili s otázkou, proč blokaci nemají. Ukázalo se, že jsou to výhradně menší regionální poskytovatelé internetu. Nejčastějším důvodem nefunkční blokace bylo opomenutí sledování vývěsky Ministerstva financí.

944920783
Český státní blacklist

Prakticky všichni poskytovatelé internetu jsou na blokování webů připraveni a činí tak prostřednictvím DNS resolvingu. Řešení je to sice jen povrchní, ale úřadu naštěstí stačí. Ani náklady na zřízení tohoto typu filtrace webů nejsou nijak velké, proto prakticky nikdo z poskytovatelů neriskuje milionovou pokutu, která by jim hrozila v případě, že by nové nařízení ignorovali.

Horší je to s aktualizací seznamu. Ten měl být podle znění zákona zveřejněn ve strojově čitelném formátu. Což čistě teoreticky splněno je, ale formou PDF souboru s textovou vrstvou. Veřejně dostupná databáze, nebo alespoň strukturovaná webová tabulka, ze které by si jednoduchý skript snadno přečetl záznamy, neexistuje. Poskytovatele navíc nikdo neupozorní, například zprávou do Datové schránky, že v seznamu přibyla nová položka.

Kontrolu seznamu proto většina oslovených poskytovatelů řeší tak, že si jednou za pár dní dokument někdo z pracovníků stáhne a podívá na seznam. Prvního půl roku nebylo na co koukat, poté přibyla první položka a pak opět dlouho nic. Není proto divu, že se na kontrolu zapomíná. Někteří z oslovených poskytovatelů nám poděkovali za upozornění, že se seznam rozšířil již na tři položky, a blokaci doplnili. První položku většina poskytovatelů blokovanou měla.

Neúčinné řešení

Poskytovatelům hrozí pokuta ve výši až jednoho milionu korun, pokud blokaci nezajistí, nebo ji nasadí pozdě. Po oznámení nového webu na černé listině nepovolených internetových her musí blokaci zajistit do 15 dnů.

Velcí poskytovatelé internetu si blokaci hlídají důsledněji. O2, T-Mobile, UPC či provozovatelé větších metropolitních sítí blokaci zajišťují. Další problém ale nastává ve větších firmách, kteří u svého připojení aplikují vlastní DNS a jejich zaměstnanci tak na zakázané weby mají přístup. Protože ale tyto firmy nejsou poskytovateli internetu, pokuty jim nehrozí. Stejně tak nikomu, kdo si u své soukromé přípojky parametry DNS přenastaví například na oblíbené servery Googlu.

Řada uživatelů tak blokované weby vidí a pokud ne, velmi snadno se k nim dostane. Tomu jdou naproti i provozovatelé zakázaných webů. Ten první si například udělal více něž stovku alternativních adres, na kterém je web dostupný.

Kdy se i tyto klonované weby dostanou na blacklist? „Ministerstvo financí aktuálně šetří problematiku tzv. klonování. V návaznosti na výsledky šetření bude hledat optimální řešení této situace, které zajistí splnění všech požadavků zákona o hazardních hrách,“ odpověděl Filip Běhal z oddělení vnějších vztahů Ministerstva financí.

Je to vůbec potřeba?

Ministerstvo si ale jinak nový zákon docela pochvaluje. „Ministerstvo financí doposud zahájilo celkem 22 správních řízení ve věci blokace nepovolených internetových her, přičemž řada nelegálních provozovatelů přestane aktivně cílit na český trh v průběhu řízení,“ vysvětluje Filip Běhal, proč je seznam zatím tak krátký a ještě upřesňuje: „V praxi rovněž nastávají situace, kdy k ukončení nelegálního cílení dojde těsně před samotným zveřejněním údajů na Seznamu nepovolených internetových her. Jen za poslední měsíc došlo k takovým situacím v pěti případech.“

Vymáhat právo na zahraničních firmách, které u nás neoprávněně provozují hazardní hry, se ministerstvu zjevně daří. A to je dobrá zpráva. Je ovšem otázkou, zda je k tomu vůbec nutný onen diskutabilní nástroj pro blokaci webů. Jak je vidět, oslovení a napomenutí je většinou účinné a firmy pod hrozbou pokuty odstraní českou lokalizaci z webu a zamezí registraci hráčů z Česka.

Umístění hazardního webu na seznam blokovaných má být být poslední, nejsilnější pákou, jak firmu zastrašit a zlomit. Jak nám ale ukázal hned první případ z července, ve finále to nic neřeší a provozovatel se pak akorát vysmívá. Zavedl stovku naklonovaných adres, na kterých je web dále dostupný a po třech měsících ministerstvo „hledá optimální řešení této situace“...

Navíc musíme připomenut ten hlavní stín státního blacklistu, kterým je možnost budoucího zneužití k cenzurování webového obsahu, tzn. k blokaci i jiných webů, než jen těch hazardních. Nyní filtr cílí jen na velmi úzkou skupinu uživatelů hledající zahraniční hazardní servery, kteří blokování bezesporu snadno obejdou. Pokud by však bylo blokování cílené na weby pro širší masu běžných uživatelů, řada z nich by se k webům opravdu nedostala. A český internet by pomalu začal připomínat třeba ten Ruský...

Diskuze (10) Další článek: Seznam dostal zelenou od RRTV, televizní kanál má odstartovat ještě letos

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,