Bližší pohled: Opera 9 Technology Preview 2

Prohlížeč Opera, který bývá často označován za nejrychlejší a nejpokrokovější, se pomalu ale jistě blíží ke své deváté verzi. Včera uvolněné Technology Preview 2 slibovalo podporu sítí bittorrent a také novinku v podobě widgets. Pojďme se tedy na tuto zkušební verzi Opery podívat blíže.

Preview je preview

Související odkazy

Slovník
JavaScript
Linux
P2P
server
torrent
upload

Nejprve malá poznámka, která je doufám zbytečná, ale patří sem. Technology preview je od finální verze ještě poměrně daleko, takže nemá moc cenu zkoumat prohlížeč například z pohledu paměťových nároků, rychlosti či stability. Jedná se o zkušební verzi, která může obsahovat chyby a slouží pouze pro testovací účely. Nedočkaví uživatelé si na TP verzích mohou alespoň částečně představit, kam směřuje vývoj a na co se mohou u finální verze těšit. Neměla by tak sloužit jako "hlavní prohlížeč", vývojáři doporučují nadále používat verzi 8.5. Pokud si dáte při instalaci pozor a testovací verzi nainstalujete do jiné složky, než máte současnou verzi Opery, můžete bez potíží provozovat obě verze současně (což například u Internet Exploreru 7 nelze). Ale dost řečí, pojďme se podívat nové Opeře na zoubek.

První spuštění

Instalaci nemá cenu blíže popisovat, je zcela bezproblémová a standardní a jen znovu připomínám, že pokud chcete provozovat aktuální verzi Opery spolu s tímto TP, zvolte pro instalaci jiný adresář.



Rozhraní samotné nedoznalo téměř žádných změn

Po spuštění aplikace pak na vás čeká známé rozhraní, na první pohled prakticky bez sebemenší změny, takže až pohledem do informací o programu se můžete přesvědčit, že se jedná opravdu o Operu 9.

Widgets

Jedním z hlavních "trháků" této nové verze mají být tzv. widgets. Jsou to malé AJAX aplikace (tedy postavené zejména na JavaScriptu a dalších webových technologiích), které nabízejí některé doplňující funkce pro prohlížeč. Widgets jsou obdobou Dashboard z Mac OS či Yahoo Widgets a mohou mít rozličné zaměření. Nejčastěji však automaticky a pravidelně stahují a zobrazují uživateli nějaké informace z Internetu. V jistém smyslu jsou tak obdobou rozšíření z Firefoxu, i když takové srovnání není úplně přesné.

Widgets se distribuují v podobě ZIP souborů, ve kterých naleznete HTML, CSS a JavaScriptový kód či doplňkové obrázky. Velmi snadno tak můžete stažený widget modifikovat a pochopitelně existují i podrobné návody, jak vytvořit widget vlastní. Stačí jen dobře ovládat JavaScript, HTML a CSS. Máte-li widget hotov, stačí jej nahrát na komunitní server Opery, odkud jej pak mohou snadno získat ostatní uživatelé. Můžete jej také umístit na vlastní stránky, přičemž nastavíte Content-Type: application/x-opera-widget. V takovém případě pak Opera widget pozná a uživatelům bude nabídnuta instalace.

Nejsnadnější způsob získání widgets je ale prostřednictvím komunitních stránek MyOpera. Zde najdete katalog dostupných widgets, rozdělený na jednotlivé kategorie a můžete rovnou stahovat. Stačí kliknout na příslušný odkaz, widget se stáhne a spustí. Opera se vás pak zeptá, zda si přejete tento widget ponechat. Pokud se vám opravdu libí, stačí odpovědět kladně a už vám zůstane.

Pro instalaci či hledání widgets si ale nemusíte pamatovat žádnou adresu stránek, samotný prohlížeč vám pomůže. Nejprve je nutné přejít do Widgets režimu, což provedete výběrem v menu a nebo klávesou F6. V pravém dolním rohu prohlížeče se objeví malý panel s možností přidat či odebrat widget. Kliknutím na tlačítko Add se otevře uvnitř prohlížeče zvláštní okno, ve kterém vidíte zmiňovaný katalog na MyOpera. Na zvolený widget pak stačí kliknout (resp. na tlačítko pro jeho přidání do prohlížeče) a zbytek procesu je pak již stejný jako v prvním případě - widget bude stažen, spuštěn (abyste si jej mohli prohlédnout) a bude vám dána možnost si jej ponechat.



Hledání widgets je snadné

Samotné widgets jsou pak zobrazeny vždy navrchu a lze je skrývat buď společně naráz spolu s panelem pro jejich přidání a nebo samostatně. Každý widget je samostatným "oknem", takže i po minimalizaci prohlížeče může být widget stále viditelný a samozřejmě je toto "okno" plovoucí, tj. můžete jej umístit, kam se vám zlíbí. Ukončením prohlížeče pochopitelně vypnete i widgets.



Widgets v akci

V době psaní tohoto článku bylo k dispozici na oficiálních stránkách celkem 9 těchto aplikací. Mezi nimi jsou analogové a digitální hodiny, jednoduchá kalkulačka, kalendář, několik "čteček" zpráv pro konkrétní webové servery a prohlížeč obrázků z MyOpera.

Upřímně řečeno, zatím je nabídka widgets spíše nic moc a poměrně veliké digitální či analogové hodiny vás brzy přestanou bavit a vypnete je. Rovněž čtečky zpráv pro konkrétní webové servery nejsou příliš praktické. Zatím tedy dostupné ukázkové widgets spíše demonstrují možnosti této technologie než reálné využití. Uvidíme časem, až se začnou objevovat první widgets od nadšených uživatelů.

BitTorrent klient

Další "ostře sledovanou" vlastností je určitě klient sítě bittorrent. Pokud kliknete na odkaz vedoucí na torrent, budete nejprve upozorněni, oč se vlastně jedná (že jde o P2P síť a že tedy zároveň budete data i distribuovat). Co se nastavení týče, je opravdu velmi jednoduché, máte možnost omezit rychlost stahování a uploadu (nebo to ponechat automatice) a změnit port. To je vše, žádné jiné pokročilejší nastavení nečekejte.



Varovné hlášení před stahováním torrentu



Základní možnosti nastavení bittorrent klienta

Samotný stahovaný soubor pak vidíte v seznamu ostatních souborů ve "správci stahování" (Transfers), přičemž se po kliknutí na soubor zobrazí v dolní části okna několik málo dodatečných informací o souboru, tedy odkud stahujete, kam ukládáte, kolik už jste stáhli dat a celkový/aktivní počet seeds a peers. Jako "bonus" byl do seznamu vyhledávačů přidán i oficiální vyhledávač BitTorrent.



Mezi vyhledávači najdete i oficiální BitTorrent

Samotný bittorrent klient je velmi jednoduchý a jedná se spíše o doplňkovou funkci. Svými možnostmi se nemůže v žádném případě srovnávat se specializovanými programy jako jsou například populární BitComet či Azureus. Řada uživatelů však netuší, co to bittorrent vůbec je (tím méně pak znají příslušné aplikace) a pokud náhodou narazí na podobný odkaz, obvykle neví, co si s ním počít. Nezapomínejte, že bittorrent neznamená pouze nelegální sdílení, touto formou je distribuována řada aplikací (např. obligátní linuxové distribuce, ale přes torrent můžete stáhnout například i 3DMark a Operu samotnou atd.). Proto může tato funkce v Opeře pomoci i méně zkušeným uživatelům, kteří pouze kliknou na příslušný odkaz a o zbytek se nemusí starat.

Nastavení vyhledávacích serverů

Vylepšena byla i správa vyhledávacích serverů. Pro přidání nového serveru na seznam stačí jen přejít na jeho stránky, kliknout na vyhledávací pole pravým tlačítkem a zvolit položku Create Search. Doplňte klávesovou zkratku a daný vyhledávací engine se přidá do seznamu. Velmi snadné a rychlé.

Blokování obsahu stránek a vyskakovacích oken

Blokování obsahu stránek bylo rovněž vylepšeno. Stačí kliknout na stránku pravým tlačítkem a z nabídky zvolit "Block Content". Stránka "skryje" textový obsah a ponechá jen obrázky, reklamy a další objekty. Klikáním na jednotlivé objekty zakazujete jejich zobrazení. Pak již stačí jen kliknout na tlačítko "Done" a stránka je "pročištěna". Velmi rychle a elegantně tak můžete odstranit reklamu a kromě tohoto "klikacího" přístupu máte i možnost detailního nastavení pomocí masek jako má například Adblock ve Firefoxu.



Blokování reklam je velmi snadné a rychlé

Také blokovač vyskakovacích oken byl vylepšen. Při každém zablokovaném okně se vám v pravém horním rohu prohlížeče na okamžik zobrazí zpráva. Pokud chcete zablokované okno vidět, máte možnost přes ikonku "koše" takto zahozené okno zobrazit.

Individuální nastavení pro jednotlivé stránky

Možnosti konfigurace jdou opravdu daleko. Kliknutím pravým tlačítkem na stránku a zvolením položky "Site preferences" máte možnost pro každou zobrazenou stránku individuálně nastavit to, zda mají být blokována vyskakovací okna, jak má být naloženo s cookies, můžete vypnout obrázky, Javu či zvuky, vnutit stránce vlastní kaskádové styly, nastavit skriptování a také pro každou stránku zvlášť nastavit identifikaci prohlížeče, kódování znaků a podobně.

Náhledy panelů

Opera byla vůbec první prohlížeč, který umožňoval tabbed browsing a i Opera se snaží vyjít uživatelům vstříc a usnadnit jim surfování, pokud mají otevřeno velké množství těchto panelů. Na rozdíl od Quick Tabs z Internet Exploreru 7, kde se vám zobrazí na celou stránku náhledy všech záložek naráz, na to jde Opera poněkud jinak. Najetím kurzorem myši na "ouško" daného panelu se zobrazí náhled a stručné informace v podobě kontextové nápovědy (viz obrázek). Upřímně řečeno, pro rychlejší přehled se mi zdají QuickTabs praktičtější, protože přejíždět myší po jednotlivých záložkách mi přijde zdlouhavé a skoro stejně rychlé, jako přímo na jednotlivé stránky klikat.



Náhledy záložek v podobě kontextové nápovědy

Chcete Acid2 test? No dobrá

Jak si polepšila Opera, co se týče podpory standardů? Bez dalších debat o jeho vypovídací hodnotě necháme promluvit Acid2 test. Pro porovnání nejprve výsledek z Opery 8.5, vedle pak vidíte Operu 9.

    
Výsledek z Opery 8.5  *   A takto si poradila Opera 9 TP2

Až na drobný detail je to již skoro perfektní.

Jak tedy nejnovější TP Opery 9 působí? Byla přidána řada uživatelských "vychytávek", podpora standardů byla rovněž vylepšena a Opera dokazuje, že je moderním a kvalitním prohlížečem. Dva nejnovější trháky, bittorrent klient a widgets, však zřejmě nevzbudí až zas takový ohlas.

Diskuze (171) Další článek: Ceny 17palcových LCD displejů stále klesají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,