Bleskem: USA zahájily druhou válku v Iráku

Bombardováním Baghdádu zahájily Spojené Státy druhou válku proti Iráku, osm let po Pouštní bouři. Mají na to přes dvacet tisíc vojáků a stovky letadel.
Nespletli jste si web: vzhledem k mimořádné aktuálnosti zařazujeme i tuto zprávu, která bude pravděpodobně jednou z prvních v ranním českém zpravodajství, a proto vás o ni nechci připravit. USA zahájily operaci "Desert Fox" (Pouštní liška) proti Iráku podobně jako Pouštní bouři před osmi lety - bombardováním Baghdádu. V jednu hodinu ráno baghdádského času začaly útoky "masívní vojenské síly" na hlavní město Iráku, coby odveta za neustálé nedodržování sankcí a opatření vyhlášených OSN iráckým diktátorským režimem. Nad Baghdádem se spustila masívní protiletecká obrana.

USA mají v Zálivu podstatnou vojenskou sílu 24 100 vojáků - nejedná se tedy jen o leteckou flotilu, která je ovšem rovněž působivá (201 letadel, z toho 15 bombardérů B-52). Na útoku se kromě USA podílí i Velká Británie, tradiční spojenec USA ve vojenských operacích, Rusko požádalo o svolání rady bezpečnosti OSN.

V USA vyvolalo vyhlášení úderů rozporuplné reakce zejména u politických protivníků prezidenta Clintona (republikánů), neboť v těchto dnech vrcholí jejich snahy o odvolání prezidenta z úřadu kvůli aféře Lewinské; vzhledem k útoku bylo hlasování o tzv. impeachmentu odloženo. Spekuluje se, že Saddám Husajn se útoku neobával právě proto, že cítil, že Clinton bojuje doma o holý život - ukázalo se ale, že v dramatické chvíli pro USA dokázali i protivníci prezidenta okamžitě odložit zbraně a soustředit se na útok proti Iráku.

Není nyní jasné, zda bude útok pokračovat i po zemi poté, co USA (jak se všeobecně očekává) budou schopny bez problémů zničit obranné body Iráku stejně jako v Pouštní bouři před osmi lety. Všeobecně se ale očekává, že situace bude mít okamžitý účinek na světovou ekonomiku, tj. zejména na burzy, jejichž indexy (tj. hodnoty akcií významných firem) rychle poklesnou až do vyřešení krize; toto pochopitelně ovlivní zprostředkovaně i českou ekonomiku, ale pokud nebude kritická situace v Iráku trvat dlouho, pak zřejmě ne výrazně.

Váš názor Další článek: Další dva PostFixy pro Windows NT jsou na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,