Blesk z čistého nebe

Kroměřížská MediaTrade se rozhodla postavit sílící konkurenci čelem, a jako protiúder přichystala edici hned čtyř cédéček, nazvanou Modrý Blesk.
Zdá se, že sharewarová cédéčka v poslední době doslova roztrhla pytel. Kroměřížská MediaTrade se rozhodla postavit sílící konkurenci čelem, a jako protiúder přichystala edici hned čtyř cédéček, nazvanou Modrý Blesk. Každé CD má tematické zaměření a neobsahuje jen samotné programy, ale také datové soubory. Nový je také ovládací program, nazvaný MetView, který kromě průvodce obsahem vlastního cédéčka podává informace i o dalších titulech MediaTrade. Abych se přiznal, ovládání mě osobně příliš nechytilo, ale to je věc názoru. Celkově se mi jeví ovládací program jako nevyzrálý, který má před sebou ještě dlouhý vývoj. Nemůžu nesrovnat s katalogy ve formě HTML u produktů DTP Studia, které, ač nechci stranit jedné společnosti, jsou prostě výborné. Jenže kvalitu CD naštěstí neurčuje (jen) ovládací program.

Plochu si osladím
Vizáž svých Windows si změníte s titulem „Pracovní plocha“, který je plný témat (Themes) a tapet pro pracovní plochu, ikonek, kurzorů a hromady nástrojů, určených pro práci s okny, spouštění programů, uspořádání a nastavení plochy či systému. S tímto cédéčkem se zkrátka vyřádí každý, kdo se chce svými Windows a pracovní plochou odlišovat od ostatních, ať už je to skvělými zvuky z filmů nebo pralesa či Pamelou vyzývavě upozorňující, že „It’s time to shutdown Your computer“ jako systémovým logem při startu a především při vypnutí počítače.

Svý banjo naladím
V každém počítači už je většinou i zvuková karta, takže už to není ten němý tvor jako dřív, ale pěkně hlasitá šelma. I toho nejotrlejšího uživatele za chvíli omrzí „startovací zvuk Windows“, zvlášť, pokud ho slyší několikrát denně. Pokud se tedy spokojí jen s nastavením systémových zvuků, a samozřejmě jejich širokým výběrem, poslouží mu Modrý Blesk, tentokrát zaměřený na „Hudbu a zvuk“. A pokud se nespokojí jen s pasivní úlohou, ale bude chtít nejen přehrávat, ale i vytvářet hudbu či zvuk ve formátu MID, WAV nebo MOD, využije toto cédéčko také. Obsahuje samozřejmě spoustu editorů, přehrávačů, jak jednotlivých formátů, tak univerzálních „věží“, nástrojů třeba pro nastavování zvukových karet nebo ladění rádiových karet (které k nim z nepochopitelných důvodů nejsou mnohdy přikládány). Přiloženy jsou i ukázkové soubory.

Co jiného – Internet
Řečeno s klasikem – sharewarový CD-ROM bez shareware pro Internet dnes už nemá smysl. Tento fenomén zasáhl lid počítačový nesmírně hluboko a cesta zpět už byla ztracena a zničena. Stále je však (především v našich podmínkách) levnější si koupit cédéčko se softwarem pro Internet, než si ho z něj stahovat. Tam sice najdete ty nejaktuálnější verze, jenže díky cenové politice SPT Telecomu se vám můžou pěkně prodražit.

Výběr programů pro toto tematické zaměření hodnotím jednoduše: ICQ – ano, IE 4 – ano, NN 4.05 – ano, WS FTP a CU FTP – ano, mIRC – ano. Jakékoliv ne pro tyto programy by bylo hodně bodů dolů, všechno navíc jsou lahůdky. Nechybí bezpečný stahovač souborů GetRight, Alexa nebo e–mailový klient Pegasus Mail. Co zcela chybí, jsou čtečky zpráv – newsreadry (jsou ale obsaženy v IE i NN), zato je přidáno několik nástrojů pro tvorbu stránek a pár utilitek pro ně.

Něco pro piráty
Ano, postrach hudebních firem a odboru boje s počítačovou kriminalitou Policejního prezidia Policie ČR, hudební soubory ve formátu MP3, nezůstaly nepovšimnuty. Na posledním CD najdete kromě několika hudebník ukázek množství přehrávačů a plug–inů a skinů do toho nejoblíbenějšího (WinAmpu), a také spoustu převaděčů z formátu WAV do MP3 a některé pro převádění i přímo z CD. Takže s těmito produkty si svoje „empétrojky“ uděláte sami a nemusíte je pracně stahovat z Internetu.

Amen!
Jednotlivá cédéčka jsou nabízena za jednotnou cenu 275 Kč, možná by neškodilo nabízet je v balíku za výhodnou cenu. Software je rozhodně vybírán, i když při velkém počtu softwaru není vždy jednoduché dodržet požadovanou laťku na správné výšce. Každopádně tato cédéčka nejsou k zahození.
sharewarová kolekce programů a dat
Mediatrade
Modrý blesk
Zdroj: Mediatrade, Kroměříž
Telefon: 0634–33 15 14
Cena: 275 Kč za jedno CD
Parametry: kolekce sharewaru pro Internet, hudbu a pracovní plochu Windows
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Provideři proti SPT Telecomu: zaštěkali a nekousli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,