Blbá nálada v IT dostává reálné kontury

AMD propouští 15 procent zaměstnanců a zavírá továrny, analytici vidí skepticky pozitivní vliv Windows XP, nákupy počítačů se nekonají.
Nepříjemná situace ve světě IT má své kořeny již téměř před rokem, kdy začaly poprvé meziročně celosvětově slábnout prodeje počítačů. V České republice i nyní firmy hlásí dvouciferné meziroční nárůsty, spíše než důkaz výjimečných schopností zdejších firem to ukazuje na stálou nenasycenost českého trhu. Celosvětové prodeje slábnou a jen málo firem vykazuje kladný růst. Na jaře analytici říkali: ano, teď to bude hodně špatné, ale na podzim tu budou Windows XP, školní a vánoční sezóna a ceny půjdou zase nahoru. Sezóna po zahájení školního roku je pomalu za námi, ale nějaké výrazné nadšení se nekoná, navíc se stalo to, s čím nikdo nepočítal. Teroristický útok přivedl spoustu lidí na jiné myšlenky, než je zrovna pořizování nového počítače a oživení není nijak patrné.

V souvislosti se změněnou situací firmy upravují své obchodní plány a počítají s výrazně menšími příjmy. Poslední obětí je firma AMD, která oznámila výraznou redukci společnosti. Bude propuštěno 2300 zaměstnanců (zhruba 15 procent všech) a zavřou se továrny Fab 14 a Fab 15 v texaském Austinu. 1300 zaměstnanců přijde o práci v Malajsii, kde AMD sestavuje procesory. Fab 14/15 patří u AMD k nejzastaralejším továrnám. Technologie výroby je 0,7 mikronu a velikost waferu je 6 palců proti 8 u ostatních továren. AMD si od toho slibuje roční úspory až 125 miliónů, ale v okamžitých nákladech se to promítne naopak 80 až 110 miliónovou ztrátou. Zavírání továren je u AMD o to varovnější že AMD v souboji s Intelem právě trpěla nedostatkem továren a Intel se snažil uvyrábět AMD k smrti. Analytické firmy odhadují meziroční pokles prodeje čipů (nejen procesorů) až o 34 procent.

Výrobci počítačů mezi sebou bojovali po celý rok poměrně ostrými cenovými válkami, které vedly až ke sloučení firem Hewlett-Packard a Compaq, bohužel ve velmi nevhodném termínu týden před útoky teroristů. Vliv sloučení na budoucnost obou firem tak byl ještě více zhoršen politickou situací.

Hodně si výrobci slibují od uvedení Windows XP, ale zatím to dle analytiků a ohlasů veřejnosti nevypadá na zrovna masivní pořizování nových počítačů s Windows XP. Nový systém je poměrně hladový po paměti, 128 MB je vnímáno jako rozumné minimum, paměť je ale dnes tak levná, že výrazně finančně trhem nezahýbe. Co je neméně důležité, přechod od starších Windows na Windows XP není tak citlivý na výkon procesoru. Kdo prostě chce Windows XP, často bude muset jen doplnit paměť. Výkonnostní nároky nejsou zvýšené a jsou zhruba na úrovni Windows 2000. Lidé tedy nebudou pořizovat nový počítač, protože si chtějí koupit Windows XP, ale spíše ve chvíli, kdy si budou kupovat nový počítač, si na něj dají Windows XP. Ač se všeobecně kritizují Windows 9x jako zastaralá a nestabilní platforma, spoustě uživatelů používajících počítač stylem zapnout, pár hodin si hrát či něco drobného dělat, případně restartovat a počítač vypnout, nepřinesou Windows XP něco extrémně nového. Ano, jsou stabilnější s vyladěným uživatelským prostředím a některými novými funkcemi. Jsou to ale takové důvody, které nejenže přinutí domácí uživatele vzít z regálu krabici s Windows XP, ale také k nim ještě do nákupního vozíku přihodit nový počítač? Pro podnikové uživatele využívající Windows 2000 jsou Windows XP jen mírným vylepšením a vyhodnocování zda a kdy přejít na Windows XP bude jistě otázkou několika měsíců i kvůli novému licenčnímu modelu pro multilicence. Pro výrobce počítačů je navíc v podnicích nepříjemné to, že rozdíl mezi Windows 2000 a Windows XP není tak výrazný, aby přímo vyžadoval nějaké výraznější zásahy do hardwaru. Windows XP pomůžou oživit trh s počítači, kvůli nim nebudou ale uživatelé házet do sběru své staré počítače, spíše si nyní konečně koupí počítač ti, kteří to plánovali v předchozích měsících, a čekali právě na to, až dostanou s počítačem i Windows XP. U nás to budou mít česká Windows XP také o poznání těžší v tom, že budou uvedeny až koncem listopadu, na tradiční silnou předsilvestrovskou sezónu tak nebude příliš času.

Nikdo nepochybuje, že se Windows XP rozšíří, starší verze systémů navíc budou postupně vyřazovány, ale skok ve výkonnostních nárocích jako byl mezi Windows 95 a Windows 3.11 již dnes není tak výrazný. Vzhledem k dalšímu možnému vývoji v oblasti počítačů musí být ale výrobci vděční aspoň za ty Windows XP.

Diskuze (17) Další článek: Dnes by měl Apple uvést Mac OS X 10.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,