Chat | Instant Messaging | Blackberry

BlackBerry Messenger skončí v poslední květnový den. Zůstane jen placená verze Enterprise

Komunikační program BlackBerry Messenger, známý také pod zkratkou BBM, skončí 31. května. Provozovatel Emtek Group oznámil svůj záměr na blogu s tím, že hlavním důvodem je odliv uživatelů na jiné platformy.

BlackBerry Messenger před třemi roky prožil takovou malou reinkarnaci, kdy byly uvolněny mobilní aplikace pro operační systémy Android a iOS. Navzdory této snaze nedokázala služba přilákat nové uživatele a ty stávající ztrácela ve prospěch jiných komunikačních prostředků.

Čas říci „Sbohem!“

Autoři aplikace vyjádřili svou hrdost z toho, co se jim dosud podařilo vybudovat, nicméně ve čtvrtek padlo definitivní rozhodnutí BBM pro běžné uživatele ukončit. Pro další informace pak odkazují klienty na stránku s odpověďmi na nejčastěji kladené otázky.

Komunikační služba byla od svých počátků spjata s telefony značky BlackBerry. Zažila éru jejich největšího úspěchu, kdy se tato zařízení prosazovala zejména v podnikové sféře, ale také následný pád, kdy tato značka prakticky téměř zmizela ze světa.

V roce 2016 získala licenční práva na BBM společnost Emtek Group, která věřila, že se jí podaří vrátit komunikátor na výsluní. Nové funkce, ke kterým patřily například kanály nebo hry, se však nesetkaly s představami cílové skupiny.

Silnější konkurence

Emtek zmiňuje konkurenci v podobě WhatsAppu, Facebook Messengeru, iMessage, Telegramu a mnoha dalších. Firma ale neuvedla žádný údaj o počtu aktivních uživatelů BBM. Z jiných zdrojů například vyplývá, že v lednu 2018 používalo tento komunikátor jen v Indonésii 63 milionů uživatelů měsíčně.

Provozovatel smaže veškerá data do sedmi dnů od vypnutí služby a data z infrastruktury během následujících 180 dnů. Na stažení zpráv, souborů, fotografií, dokumentů a videí, jež jsou uloženy na serverech BBM, tedy zbývá přibližně 40 dnů.

Pokud se vám BlackBerry Messenger líbil, pak vězte, že nadále bude k dispozici BBM Enterprise. První rok bude možné tuto komunikační platformu používat zdarma, následně se má platit 2,49 dolarů (asi 57 Kč) za šest měsíců. Mobilní aplikace je již k dispozici v Obchodě Play i v Apple AppStore.

Diskuze (13) Další článek: Nejrychlejší senzor vodíku na světě otevírá cestu vodíkové energetice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,