Amazon | Black Friday

Black Friday u Amazonu: Zaměstnanci protestují, stávky a demonstrace jsou v 15 zemích

Tak jako minulý rok, i letos se zaměstnanci Amazonu rozhodli využít nákupní svátek Black Friday k upozornění na údajně špatné pracovní podmínky, které zažívají. Naplánovali sérii stávek a protestů, které se budou konat v 15 zemích po celém světě. Letos je očekáván extrémní objem objednávek už jen kvůli pokračujícím koronavirovým opatřením a zavřeným kamenným obchodům, protesty tak mohou chod firmy citelně ovlivnit. 

Protesty se mají konat jak v Americe, tak v Asii a Evropě, přičemž nás nejvíce bude zajímat Německo, které obsluhuje i český trh. Zdejší zaměstnanci Amazonu během letoška protestovali již několikrát, mimo jiné kvůli hygienickým podmínkám spojených s covidem-19 či akci Prime Day v říjnu a příležitost si nenechají ujít ani nyní. 

Koordinovaná snaha ve všech zemích probíhá pod hashtagem #MakeAmazonPay, jak upozornil server Vice. Podle něj právě nastává období, které je pro zaměstnance Amazonu nejtěžší - objednávek mají nejvíce, s čímž jde v ruku v ruce zvýšený počet zranění ve skladech. V Německu se proto do akce chce zapojit až 3000 pracovníků Amazonu. 

Kromě vyššího finančního ohodnocení a větší bezpečnosti požadují protestující od firmy i větší klimatické ambice, například eliminaci emisí do roku 2030 místo termínu 2040, který si stanovil Amazon. Přejí si také zmírnit sledování zaměstnanců, zlepšit transparentnost ohledně používání zákaznických dat a aby společnost nedělala daňové převody do jiných zemích. 

Celkem by se protestů mělo zúčastnit okolo 40 tisíc lidí. Dílčího výsledku již dosáhli ve Francii, tamní zastoupení Amazonu souhlasilo, že Black Friday letos posune na 4. prosince. Částečný lockdown v zemi končí 1. prosince a odložením akce tak nebudou znevýhodněni drobní kamenní prodejci, kteří musí mít momentálně zavřeno. 

V souhrnném vyjádření k #MakeAmazonPay nicméně Amazon pro Engadget uvedl, že určité skupiny osob se pouze snaží zneužít jméno firmy k individuálním benefitům. Společnost říká, že daně platí řádně, do bezpečných pracovišť investuje, klimatické cíle má stanovené a pravidelně zvyšuje i finanční ohodnocení. 

Diskuze (10) Další článek: Chystané herní notebooky budou kombinovat nové procesory AMD Ryzen a grafiky GeForce RTX 3000

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,