Technologie | Budoucnost

Bizarní představa: Bezpečnostní kamery budou komunikovat s mobilem v kapse

Bezpečnostní kamery jsou v dnešní době téměř všude a výzkumníci z americké univerzity Purdue přišli na způsob, jak je využít v ještě větší prospěch lidí. Systém nese název PHADE a v zásadě jde o technologii, která pomůže kamerám komunikovat s mobilními zařízeními ve vaší kapse, například chytrými telefony, a v určitých chvílích poskytovat dodatečnou informací.

Systém funguje na bázi tzv. privátního adresování, kdy kamerové systémy přímo komunikují s individuálními telefony v zorném poli bez přenášení jakýchkoliv osobních informací, jako IP adresy, lokalizačních dat atd. Používají k tomu pouze pohybový vzor uživatele pro přenesení jedinečného kódu, který pro změnu váš telefon v kapse dokáže rozpoznat a připojit se.

51ad00bb-c2b7-44db-af26-f03f602e6d8a
Kamerový systém vidí, že se dívka blíží k vozovce, po které se blíží vůz, a tak ji pošle varovnou notifikaci (Zdroj: He Wang, Purdue University)

Funguje to následovně. Řekněme, že jste navštívili obrazovou galerii v muzeu a chcete vědět více o obrazu, před kterým zrovna stojíte. Bezpečnostní kamera v muzeu dokáže rozpoznat vaši blízkou pozici k obrazu a poslat informace přímo do vašeho telefonu, který bude jediný, co data přijme. Vše stojí a padá na technologii rozpoznání pohybových vzorů lidí a jejich pozici v prostoru.

Kamery komunikují s mobilem:

Dle výzkumníků lze tento systém využít mnoha způsoby. Kromě čistě informativních pomocníků lze například zajistit, aby bezpečností kamery rozpoznávaly potenciální nebezpečné čtvrti města, případně nedávné zločiny či přepadení, a informovali vás krátkou zprávou do telefonu, jakým oblastem byste se zrovna měli vyhnout.

Diskuze (8) Další článek: Co je osobní vizitka?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,