Bizarní dron inspirovaný dvounažkou se za letu dokáže rozdělit na pět menších

Dvounažky jistě není zapotřebí dlouze představovat. Jde o tzv. bikarpelové plody, které mnozí z nás v dětství s oblibou vyhazovali do vzduchu a pak pozorovali, jak se otáčejí a pomalu snášejí k zemi.

A právě dvounažkami se inspiroval vývojový tým, který nedávno představil dron schopný rozdělit se za letu na pět menších.

V článku publikovaném v žurnálu IEEE Robotics and Automation Letters odborníci ze Singapore University of Technology and Design popisují, jak nejprve vytvořili malé robotické nažky a následně je spojili do většího dronu připomínajícího větrák, který lze snadněji ovládat. Níže uvedené video ukazuje jejich výtvor v akci.

Vše začíná kontrolovaným klesáním do určité výšky, v níž operátor nechá dron rozpadnout. Tím se uvolní jednotlivé nažky, z nichž každá zamíří svým vlastním směrem.

A co praktická aplikace? Badatelé podle svých vlastních slov doufají, že drony tohoto typu jednoho dne najdou využití ve vojenských, výzkumných či humanitárních misích.

Ještě konkrétněji, dotyčná zařízení by mohla být například vybavena různými senzory a provádět monitoring prostředí, nebo sloužit k doručování zdravotnických dodávek atd.

Diskuze (3) Další článek: Tisícovce aplikací na Androidu se podařilo obejít systém oprávnění a sledovat uživatele bez souhlasu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,