Software | Open source | Heslo

Bitwarden: bezplatný, otevřený a spolehlivý trezor pro všechna hesla

  • Dbáte-li na bezpečí, pak máte pro každý web či službu jiné heslo
  • Jak si ale pamatovat desítky přihlašovacích údajů?
  • Bitwarden je bezplatný a spolehlivý trezor pro vaše hesla

Pro hesla platí v podstatě dvě základní pravidla: měla by být bezpečná a neměla by být používána stejná pro více služeb. Jenže kdo si má pamatovat desítky různých hesel? Řešením je správce hesel. Vyzkoušeli jsme Bitwarden, relativně mladý software z tohoto oboru. 

Existuje hned několik dobře známých aplikací pro správu hesel, tak proč byste měli věnovat pozornost Bitwardenu? Třeba proto, že je k dispozici zdarma, je open source, je dostupný prakticky pro všechny operační systémy a významné webové prohlížeče a nabízí synchronizaci mezi více zařízeními.

Kde se vzal Bitwarden

Bitwarden je poměrně mladý program – debutoval v srpnu 2016, kdy byly vydány aplikace pro mobilní operační systémy iOS a Android a rozšíření prohlížeče pro Chrome a Operu. Hned po spuštění byl k dispozici i webový trezor. V únoru 2017 následovalo vydání rozšíření pro Firefox.

Otevřený program zaujal tvůrce webového prohlížeče Brave, kteří ho implementovali jako volitelného správce hesel. V lednu 2018 pak následovalo vydání rozšíření pro prohlížeč Apple Safari, čímž se tento program poprvé dostal na platformu MacOS.

V únoru 2018 vyšly první desktopové aplikace pro Windows, MacOS a Linux a v tomtéž roce byl také vydán doplněk pro Microsoft Edge. V říjnu 2018 pak bezpečnost a nezávadnost tohoto řešení potvrdil audit kódu a kryptografická analýza bezpečnostní společností Cure53.

A teď si v dalších bodech Bitwarden postupně projdeme od instalace až po praktické využití.

Diskuze (66) Další článek: Na Google, Facebook, Airbnb a další internetové firmy se v Česku chystá digitální daň, tuzemským se ale vyhne

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,