BitTorrent v problémech: centrální uzel znamená zranitelnost

Absolutně decentralizovaná P2P síť neexistuje, vždy jsou zde nějaké řídící body – na to se společnosti usilující o likvidaci výměnných sítí zaměřují a dosahují určitých úspěchů.

Související odkazy

Slovník
download
indexing
IRC
ISP
Linux
server
torrent
transfer
upload

Technologie výměny souborů přes internet s názvem BitTorrent je hitem posledních let: technické „Kolumbovo vejce“, které je takřka ideální pro přenosy velkých souborů (tj. filmů, software) a které navíc vyniká jakousi spravedlností, neboť nepodporuje pijavice čili leeches, kteří z internetu jen stahují a neposkytují žádná vlastní data ke stahování.

To znamená, že pokud na tato pravidla hry (zhruba řečeno „kolik downloadnete, tolik uploadnete“) přistoupíte, můžete se těšit zřejmě na to nejrychlejší a nejsnadnější stahování, které na internetu vedle využití sítě Usenetu existuje – ovšem, přistoupení na tato pravidla současně také znamená velmi časté porušení zákona ve většině zemí světa.

Putující dotazy

BitTorrent se rychle stal, jak potvrzují některé výzkumy, vedoucí výměnnou sítí pro transfer filmů po internetu; někteří ISP říkají, že datový provoz vytvořený uživateli této sítě tvoří 60-80 % všech dat, která tečou jejich linkami (!). Šíření BitTorrentu však učinila přítrž nedávná rozsáhlá a koordinovaná akce právní agentury zastupující filmové vydavatele (MPAA, Motion Picture Association of America), která zasáhla tuto síť na nejcitlivějším místě – u provozovatelů webů, které „indexují“ BitTorrent.

Síť má – podobně jako dnes vůbec největší výměnná síť na světě eDonkey, která se rovněž stala předmětem žalob – tu nevýhodu, že nemůže úspěšně fungovat zcela decentralizovaně. Ve všech výměnných sítích je totiž základním úkolem to, jak zjistit, který uživatel má a nabízí právě ten soubor, který chcete pro sebe získat vy. Je možné – a některé sítě to takto provádějí – dotazovat se „po známých“, tedy po nejbližších známých uživatelích této sítě (kteří se v případě záporné odpovědi zeptají zase dál, a tak dále obíháme zeměkouli), ale při jednom až dvou milionech připojených by jen dál a dál putující dotazy zaplnily veškerou kapacitu připojení jednotlivých uživatelů.

U BitTorrentu (a také často u eDonkey, ne však vždy) to řešili systémem webových stránek, které obsahovaly odkazy na „.torrenty“, tedy malé soubory s veškerými informacemi potřebnými k zapojení se do stahování – a stačilo jen kliknout, aby se uživatel do partičky, která si navzájem sdílí a vyměňuje např. nějaký film, ihned napojil. Uvedené weby se postupně vyvíjely a nakonec sloužily jako komfortní „internetové obchody s filmy a softwarem“, kde stačilo jen zadat název oblíbeného díla a začít stahovat.

Složitá právní situace

Rychlý právní útok MPAA způsobil, že takřka přes noc byla zavřena většina nejvýznamnějších webových stránek poskytujících informace na „.torrenty“ (a na „hash links“ u eDonkey, což je cosi podobného). Nebyly potřebné soudy – ukázalo se, že provozovatelé těchto stránek kapitulovali již před právní hrozbou agentury. To, že svou činnost ukončili rychle a bez protestů, napovídá, jak si zřejmě byli dobře vědomi toho, že by u případného soudu neměli moc dobrou pozici.

Právní situace je samozřejmě poměrně komplikovaná: provozovatelé těchto webů sami žádné autorsky chráněné soubory ani neposkytují, ani nestahují, nicméně porušování práva svou činností napomáhají, nebo ji dokonce umožňují. (Pokud dovolíte poněkud krkolomnou analogii, je to, jako kdyby bytoví „tipaři“ otiskovali seznamy míst vhodných k lukrativním lupům třeba někde v Annonci.)

Přijde odplata?

Bude uzavření největších odkazových center na BitTorrent a eDonkey znamenat zánik těchto dvou v současnosti nejpopulárnějších a nejrychleji rostoucích výměnných systémů? Určitě ne, ale agentuře MPAA se zřejmě podaří to, o co jí především jde – o jejich určité „zahnání do podzemí“. Zatím zřejmě nezničitelným systémem, kterým kolují informace o torrentech a hash links, je totiž síť IRC (Internet Relay Chat), ovšem tu užívá pro její určitou technickou komplikovanost a neobvyklost pro začátečníky jen mizivé procento uživatelů internetu, především „staří pardálové“, kteří mají kořeny někde v „bíbíeskách“.

Ostatně hudební i filmoví vydavatelé nepopírají, že výměnné sítě není možné zničit, pouze určitým způsobem potlačit - a ještě to určitým způsobem patří do hodně špičatých závorek. Také je nutné poznamenat, že zejména BitTorrent se nyní používá poměrně často i ke zcela legálním účelům, např. k šíření distribucí operačního systému Linux touto velmi „šetrnou“, centrální servery nijak nezahlcující metodou.

Konečně, možnou cestou je i to, že tvůrci software pro výměnné sítě provedou odplatu a pokusí se BitTorrent i eDonkey o kousek decentralizovat tím, že do nich zavedou princip takřka nezničitelných „super-uzlů“ (super-nodes). Super-uzlové sítě, jako byla třeba Gnutella, sice velkou popularitu nezískaly, neboť trpí některými neduhy vyplývajícími z technické podstaty super-uzlů, ale pokud nebude nic jiného k mání, uživatelé rádi vezmou zavděk i touto technologií.

Diskuze (87) Další článek: Horoskopy a předpovědi na další rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,