BitTorrent pod tlakem policie: nastává soumrak P2P sítí?

Francouzská policie včera provedla razii na servery, na kterých běží jeden z největších webů nabízejících soubory ke stažení přes síť BitTorrent. Jedná se o web youceff.com, jehož administrátor neměl do posledních okamžiků o razii žádné tušení.

Jak funguje BitTorrent?

BitTorrent je počinem Brama Cohena, původně chudého studenta. Nyní Cohen spolupracuje s renomovanými firmami, kterým pomáhá řešit otázky místních sítí, internetu a šíření dat.

Původně byla tato síť určena k distribuci legálního materiálu (hlavně různé Linuxové distribuce o velikosti několika gigabajtů), ovšem poměrně rychle se „zvrhla“ v jeden z nejvíce používaných způsobů získávání nelegálního software.

Klasickou možností distribuce nějakého většího souboru je využití HTTP nebo FTP protokolu, kdy ale musí autor vlastnit dostatečně výkonný server a rychlé připojení, což je často velice drahé. Při vydání nějakého očekávaného souboru (např. demoverze populární hry, která může mít stovky megabajtů) se většinou takovéto linky prostě ucpou.

Poptávka výrazně převýší nabídku a cílovým efektem je pomalé stahování všech uživatelů. Tady nastupuje právě BitTorrent. Na rozdíl od aplikací typu KaZaA nebo DC se zde nikam nepřipojujete, není zde žádná centrální síť. Každý uživatel je zde vlastně takovým serverem pro ostatní.

Již zmínění tohoto faktu znamená jednu podstatnou věc: zátěž se tak rozkládá mezi všechny uživatele. Pokud si chcete stáhnout něco z této sítě, jsou potřeba následující kroky:

  • nainstalování a nastavení klienta
  • vyhledání souboru s příponou .torrent
  • stažení pomocí klienta, zároveň odesílání ostatním uživatelům

Torrent soubor má velikost několik kilobajtů a obsahuje informace o všech souborech ke stažení a také adresu trackeru. Tracker je jakýsi centrální server, který "rozděluje" komu, co a jak rychle poslat. Trackerů je po celém světě obrovské množství, takže BitTorrent nelze jako celek prostě nějak „vypnout“, mohou se pouze odstavovat jednotlivé trackery, jak je uvedeno v dnešním článku. Je ale víceméně jasné, že po vypnutí několika serverů se brzy objeví jiné.

Samotné stahování je nejzajímavější věcí na této síti. Po spuštění klienta se přes tracker začnete připojovat k jednotlivým uživatelům, kteří vám posílají data. Každý soubor je rozdělen na desítky až stovky malých částí podle velikosti celého souboru.

Několik okamžiků po stažení jedné takové části ihned začínáte odesílat dalším lidem právě tato data. Než tedy stáhnete celý soubor, můžete v případě rychlého uploadu celý objem daného souboru odeslat dalším uživatelům. V tom spočívá hlavní výhoda této sítě – čím více uživatelů má k dispozici požadovaný soubor, tím rychleji by jej mělo být možné stáhnout. Zároveň také platí, že čím rychleji data odesíláte, tím rychleji vám je bude tracker posílat.

BitTorrent, nebo aplikace na něm založené jsou mnohými označovány za budoucnost sdílení. Již nyní dosahuje tato síť obrovské obliby a ta se s rostoucí rychlostí internetového připojení pro běžné domácností bude neustále zvyšovat. Není proto divu, že se organizace typu RIAA nebo MPAA obávají obrovských škod a finančních úniků způsobených právě BitTorrentem a začínají tvrdě zasahovat proti vlastníkům serverů.

Související odkazy

Slovník
administrátor
torrent
tracker
p2p síť
server
warez

První výpadek přišel v pondělí odpoledne, podle hostingové společnosti to ale bylo zapříčiněno výpadkem proudu – skutečnost ale byla trochu jiná, už tehdy se jednalo o zásah policie. Poté dostal provozovatel webu email od hostingové společnosti, vysvětlující nelegálnost celého webu a snahu policie chod serverů ukončit. Nepomohla ani obhajoba, že na serverech není uskladněn žádný warez ani jiné soubory ke stažení, všechno nabízí vlastní uživatelé sítě.

Samotné stránky byly nejdříve hostovány v USA, kde byl však po několika stížnostech ohledně DMCA provoz ukončen a servery přesunuty do Francie. Web takového rozsahu má obrovské nároky – celkově se jednalo o 7 výkonných serverů s konstantním přenosem dat 18 megabitů. Administrátor samotný však nebyl zatčen, potvrdil ale, že už se nikdy nebude pokoušet uvést stránky opět do provozu.

Druhým velkým webem který byl dnes po zásahu policie odstaven je největší finský BitTorrent web „Finreactor“. Zde byla razie ještě tvrdší, bylo prohledáno 34 bytů osob zainteresovaných v provozu stránek, zabaveny počítače, servery, nelegální datové nosiče a další majetek. Podle některých zdrojů byly zmíněné osoby dokonce zatčeny a čeká je soudní řízení.

Podle jedné zprávy uveřejněné ve finských novinách spolupracovala finská policie při vyšetřování s Interpolem a s několika internetovými poskytovateli, kteří poskytli logy jednotlivých uživatelů o přenosu dat, které se staly hlavním usvědčujícím materiálem.

Oba dva zmíněné weby měly několik desítek či dokonce stovek tisíc zaregistrovaných uživatelů a byly zde k dispozici tisíce převážně nelegálních souborů ke stažení přes síť BitTorrent. Stahováním her, filmů nebo hudby tak vznikla škoda v řádu milionů Eur. BitTorrent je založen na sdílení mezi samotnými stahujícími uživateli, soubory nejsou umístěny na žádném serveru, existuje pouze server řídící rozesílání jednotlivých částí všem současně stahujícím (tracker). Podle nedávného průzkumu se síť BitTorrent podílí přibližně na sedmdesáti procentech veškerého přenosu dat přes internet a současně je poměrně obtížné ji jako celek zastavit. Další podrobnosti o BitTorrentu najdete v článku Používáme výměnné sítě – BitTorrent zde na Živě.

Součástí tohoto nátlaku je také prohlášení americké filmové asociace MPAA o počínajícím velkém nátlaku na administrátory všech peer to peer serverů (krátká zpráva ze včera), hlavně pak na sítě BitTorrent, eDonkey a DirectConnect, které jsou hlavními celosvětovými skladišti warezu. MPAA prý bude spolupracovat i s policí v Evropě a dalšími evropskými anti-pirátskými organizacemi. Není vyloučeno, že Česká republika bude jako člen Evropské unie tímto nátlakem také zasažena.

Zdroj: BBC, Helsingin Sanomat, Slyck

Diskuze (243) Další článek: Několik kritických chyb ohrožuje Adobe Acrobat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,