BitTorrent plánuje zpoplatnění uTorrentu. Možná přijde s předplatným

Jednoznačně nejpoužívanějším bittorrentovým klientem je uTorrent. Každý měsíc jej využije přes 150 milionů uživatelů. Protože se však jedná o neplacený software, společnost  BitTorrent, která stojí za vývojem, je nespokojená se současným stavem příjmů. Jediným způsobem monetizace jsou v současné době reklamy a přibalování softwaru do instalačních balíčků (leckdy dost kontroverzních). Kromě toho, že se to mnoha uživatelům nelíbí, však může docházet i k ohrožení jejich bezpečnosti.

I proto se na fóru tvůrci uTorrentu rozepsali na fóru o budoucnosti programu, která bude pravděpodobně spojena s novým typem zpoplatnění. O něm však vývojáři nejsou rozhodnuti a testování ideální varianty bude probíhat v následujících týdnech a měsících.

Nedávné problémy programu µTorrent:

První variantou je drobné předplatné – ať už měsíční nebo roční. I kdyby uTorrent vybíral pouze několik málo dolarů, při takto široké uživatelské základně by si vybudoval stabilní příjem. Dalším zvažovaným způsobem je tvorba omezené verze programu, jejíž upgrade na plnohodnotnou edici by byl zpoplatněn. Nakonec můžou přijít i různé kombinace, případně doplněné o férový způsob „pay what you want“, kdy uživatelé přispívají libovolnou částkou. BitTorrent už má s placenými službami zkušenosti. Aktuálně provozuje BitTorrent Sync, který stojí 40 dolarů za rok.

Svým nápadem na paušální zpoplatnění však budí kontroverze. Přímo by tak vydělával na decentralizované síti sloužící především k šíření nelegálních kopíí autorsky chráněného obsahu. 

Diskuze (41) Další článek: Nová aplikace Moments od Facebooku umí z vašich fotek udělat video

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,