Kryptoměny | BitTorrent | Pirátství

BitTorrent by mohl v kryptoměně odměňovat ty, kteří sdílejí atraktivní soubory

Před pár dny tvůrce kryptoměny TRON (TRX) oficiálně potvrdil akvizici společnosti BitTorrent a nyní už tušíme, jakým směrem se bude dále vyvíjet. Zakladatel TRONu Justin Sun se nechal pro TorrentFreak slyšet, že hledá způsob, jak zatraktivnit sdílení souborů přes torrentovou síť.

Sdílení (seedování) je totiž dodnes postavené ve většině případů na prostém altruismu. Jinými slovy, zatímco většina tu linuxovou distribuci (nic jiného se přeci skrze BitTorrent nestahuje) sdílí ostatním jen během chvíle, kdy ji sama stahuje (jsou to tzv. leecheři), zbytek komunity daný torrent sdílí i poté (jsou to tzv. seedeři). Většinou z toho nic nemají, ale jen díky nim je torrent – balík se soubory – nadále dostupný online alespoň v jedné kopii.

Justin Sun by chtěl motivovat leechery k tomu, aby se z nich stali seedeři – aby torrent sdíleli i poté, co jej kompletně stáhnou a aby zároveň neomezovali vlastní rychlost uploadu a tedy nesnižovali faktickou dostupnost torrentu.

A jelikož peníze jsou nejlepší odměna, nabízí se systém výplat třeba zrovna ve měně TRON. Sun proto zvažuje jakési propojení TRONu s BitTorrentem, což by k jeho torrentovým klientům mohlo přilákat další uživatele (ve stejnojmenné síti lze samozřejmě používat libovolný klient, který podporuje daný protokol; nejen ten od BitTorrent Inc.).

Těžko říci, zdali by s tímto systémem odměn BitTorrent uspěl, rozhodně by ale ještě více rozohnil autorské svazy. Ty by totiž získaly pádný argument: „Podívejte se, piráti nejen že skrze BitTorrent sdílejí naše autorské dílo, ale ještě za to dostávají peníze!“

A skutečně, finanční odměna za ilegální sídlení by mohla navýšit i možný trest, neboť už samotné seedování (a sdílení během stahování) chráněného díla je flagrantní porušení autorského zákona.

Diskuze (11) Další článek: Firefox pracuje na novém logu. Budoucí podobu lišky můžete ovlivnit i vy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,