BitDefender má lék na Conficker

Rumunská společnost BitDefender vydala podle vlastního tvrzení první účinný antivirový nástroj pro odstranění červa Conficker (Downadup). Conficker v uplynulých týdnech napadl celosvětově přes deset milionů počítačů zneužitím zranitelnosti služby Server operačních systémů Windows, která je však již několik měsíců opravená. Conficker tedy napadal pouze počítače, jejichž uživatelé pravidelně neaktualizují. Přesně na ně je také mířen nový antivirus od BitDefenderu, protože na aktualizovaných počítačích si s Confickerem poradí již únorový Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool, tedy nástroj pro odstranění škodlivého softwaru, který je jednou z pravidelných aktualizací systému Windows.

„Společnost BitDefender zaznamanela zvýšený výskyt červů, jako je Conficker, které mají vestavěný matematický algoritmus generující řetězce založené na aktuálním datu, na jejichž základě pak produkují názvy doménových jmen, kde hledají aktualizace sebe sama a další malware pro stažení na napadený počítač,“ komentoval Vlad Valceanu ze společnosti BitDefender. Podle něj je Conficker těžké odstranit právě proto, že se dokáže sám aktualizovat.

Podle prohlášení společnosti BitDefender, je její nástroj první, který umí červa skutečně odstranit a nebýt přitom detekován. Bit Defender Downadup Removal Tool je možno stáhnout na webu BDTools. Bezpečnostní experti označují šíření Confickeru za největší katastrofu od roku 2003, kdy internet trápil červ SQL Slammer.

Zdroj: Computerworld

Diskuze (2) Další článek: Nejstarší webová doména pochází z roku 1985

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,