Bitcoin už oficiálně není rychlá kryptoměna s malými provozními poplatky

Pokud jste ještě před pár dny navštívili oficiální stránku nejslavnější kryptoměny bitcoin, dozvěděli jste se, že mimo jiné nabízí:

  • Rychlé transakce
  • Platby napříč světem
  • Nízké poplatky

Tak to už neplatí. Alespoň oficiálně. Z těchto tří hodnot prezentovaných na výsostné pozici úvodní stránky totiž zbyly jen ty mezinárodní platby, respektive platby bez hranic.

Rychlé P2P transakce nahradily jen P2P transakce a nízké procesní poplatky zcela nová hodnota: ochrana před podvody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání podoby úvodní stránky bitcoin.org dnes a po Novém roce

Toto rozhodnutí trošku pozměnit hlavní marketingové klejmy má své opodstatnění. Přesuny mezi různými bitcoinovými peněženkami jsou relativně pomalé (ve srovnání s tradičními službami na internetu – třeba PayPalem) a stejně tak už dávno neplatí, že jsou transakce levné. Tedy alespoň v případě, že nebudete chtít na přesun čekat několik dnů.

Tyto principiální kotvy mnoha kryptoměn sice degradují jejich původní účel – měly být rychlým decentralizovaným platidlem, nicméně většina majitelů nějaké té kryptoměny na ni beztak pohlíží jako na investiční komoditu, respektive spořící účet, který má sice hodně kolísavé a riskantní úročení, ale když se zadaří, úspory mohou vystřelit jako raketa. O tom ví své ti, kteří vydělali na loňském šílenství, kdy se dolarová hodnota bitcoinových úspor zněkolikanásobila.

Diskuze (34) Další článek: Pozor na záškodnické doplňky v Chromu. Jsou opět vyspělejší a nedovolí vám, abyste je smazali

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,