Kryptoměny | Bitcoin | Cena bitcoinu

Bitcoin pokračuje v růstu. Cena je nejvyšší od roku 2017, letos vzrostla více než trojnásobně

Cena kryptoměny bitcoin nadále roste – ve středu ráno dokonce krátce překonala hranici 18 tisíc dolarů (při aktuálním kursu cca 401 400 Kč). Proti stavu ze 12. března, kdy jeho hodnota prudce klesla na 4759 dolarů, se jedná o více než trojnásobný nárůst.

Během probíhající pandemie nového koronaviru, která má negativní vliv na celosvětovou ekonomiku, se kryptoměny jeví jako bezpečný způsob zhodnocení peněz. V jejich případě je ale nutné počítat se značnou volatilitou a nevyzpytatelností, kdy se hodnota mění doslova z minuty na minutu.

Bitcoin za 18 tisíc dolarů

Bitcoin se objevil v roce 2008 na vrcholu globální finanční krize a stal se první kryptoměnou založenou na blockchainu. Jeho tvůrce či tvůrci ho prezentovali jako nástroj pro provádění transakcí přes internet bez centrální správy. V tomto směru lze kryptoměny považovat za nezávislý finanční nástroj.

Souvislost mezi pohybem hodnoty bitcoinu a pandemií zkoumala skupina vědců z Ústavu jaderné fyziky Polské akademie věd v Krakově pod vedením profesora Stanisława Drożdza. Zjistili, že investoři v první fázi vnímali jako spolehlivé švýcarský frank, japonský jen, zlato a stříbro. S růstem počtu infikovaných se jejich zájem přesouval k japonskému jenu a americkému dolaru.

Výzkum také ukázal, že se bitcoin v tomto období choval jako běžný, tradiční a spolehlivý finanční nástroj. Přestože před Drozda celosvětovou epidemií takové korelace neexistovaly, nyní to vypadá, že se bitcoiny staly plnohodnotným prvkem finančního trhu.

„Nejvýznamnějším výsledkem našich analýz dynamiky světových finančních trhů během pandemie COVID-19 je, že se trh s kryptoměnami, zejména bitcoiny, ukázal být jedním z nejodolnějších vůči turbulencím, které během této situace zažívají všechny globální trhy.“ shrnuje výsledky práce Drożdż.

Vzhůru k rekordům

Digitální kryptoměna zaznamenala za svou poměrně krátkou existenci mnoho vzestupů a propadů. Bitcoiny se zpočátku obchodovaly téměř zadarmo. K prvnímu reálnému nárůstu cen došlo v červenci 2010, kdy cena vzrostla z přibližně 0,0008 dolarů na 0,08 dolarů za jednu virtuální minci.

V následujících letech hodnota bitcoinu postupně stoupala a ke konci roku 2017 dosáhla dosud nepřekonané rekordní hodnoty bezmála 20 tisíc dolarů za 1 BTC. Analytici tuto situaci označovali jako bublinu a další vývoj jim dal za pravdu. Jen o několik týdnů později cena bitcoinu rychle klesla – do dubna 2018 spadla pod 7000 dolarů a do listopadu 2018 dokonce pod 3 500 dolarů.

V průběhu roku 2019 bitcoin postupně rostl a několikrát překonal hranici deseti tisíc dolarů, nicméně v březnu tohoto roku spadl až na 4759 dolarů. Patrně v tomto okamžiku byla letos nejvhodnější příležitost pro nákup – pokud byste zainvestovali 12. března, mohli byste se dnes radovat z více než 3,7násobného zhodnocení.

Diskuze (96) Další článek: Cetin ze sítě odstraní Huawei i Nokii. Výstavbu s ohledem na 5G zajistí Ericsson

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,